JORDSKRED

Hvordan kan vi redusere risiko for kvikkleireras?

I kvikkleire kan det være mer vann enn leirmineraler.

Kan kvikkleire: Anders Solheim er seniorgeolog i NGI
Kan kvikkleire: Anders Solheim er seniorgeolog i NGI Foto: Odd Richard Valmot
7. jan. 2021 - 17:00

Norge er et flott land, men også et land hvor kvikkleire fra tid til annen utløser små utglidninger til store katastrofer. Gjennom historien har kvikkleire tatt svært mange menneskeliv. Før ante man ikke hva som skjedde, men de siste tiårene vet vi hva som får enorme masser til å flytte på seg.

Kvikkleire er sedimenter som ble avsatt i sjøen under istiden og som har blitt med opp når landet har hevet seg etter at vekten av den svære iskappen forsvant. Det betyr at Norge er svært utsatt for skred i kvikkleire.

Nå ligger leira på land overdekket av andre masser. Det opprinnelige saltnivået fra havet reduseres gradvis og det er det som er problemet. Saltet holder leirmineralene stabile i et slags korthus. Når saltkonsentrasjonen gjennom mange tusen år reduseres, kan korthuset falle sammen. Spesielt når leira påvirkes av ytre krefter.

Det er mulig å redusere risiko. Gjennom kartlegging kan man avdekke risiko og gjennom å fjerne og flytte masser kan man redusere skredfaren. Man kan også stabilisere leira ved å blande inn kalt og sement i form av søyler.

På Gjerdrum har prøvene vist at vanninnholdet i leira ligger på rundt 30 prosent. Det betyr at det i volum er mer vann enn mineraler i leira, og det sier litt om hvor lett leirmineralene flyter i sitt eget porevann.

I dag snakker vi med seniorgeolog i NGI, Anders Solheim.

Teknisk Sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Elbil – Teknisk sett

TU har også startet podkast om elbiler. Elbil – Teknisk sett vil vanligvis publiseres hver tirsdag ettermiddag, og er tilgjengelig både som rent lydopptak og med video på TU.no.

Her finner du Elbil – Teknisk sett:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.