MS Green Ammonia har nå fått prinsippgodkjenningen (Approval in Principle) av DNV. Det betyr at skipskonseptet er gjennomførbart og at det er designet med tanke på å håndtere alle tenkelige sikkerhetsaspekter. Ammoniakk er giftig.
Skipet er utviklet av LMG Marin, Wärtsilä og Grieg Edge.
Planen er å benytte det 120 meter lange skipet til å frakte 7500 kubikkmeter ammoniakk og kunne fylle opp andre skip. Lastehastighetene vil være inntil 1000 kubikkmeter i timen. Wärtsilä skal levere motor og drivstoffsystem. Skipet får en Wärtsilä W25DF ammoniakkmotor til framdrift.
Bunkring og frakt
Gassen skal produseres i Berlevåg med fornybar vindkraft fra Raggovidda. Prosjektet er et resultat av ZEEDS-initiativet. MS Green Ammonia er en viktig del av dette prosjektet, som sikrer transport av den grønne ammoniakken fra fabrikken til lagre langs norskekysten. MS Green Ammonia vil også kunne håndtere skip-til-skip-bunkring.

Nicolai Grieg i Grieg Edge er fornøyd med å ha tatt et viktig skritt mot realisering.
– Vi forventet at godkjenningen skulle komme i havn, men det er likevel noe vi er glade for å kunne kunngjøre. Det er en stor milepæl i å få et av de første grønne ammoniakkdrevne fartøyene i drift, sier Nicolai Grieg.
Teknikk
Selskapet opplyser i en pressemelding at de neste trinnene i prosessen vil være å detaljere skipets design ytterligere og å sette i gang anbudsprosessen for verftet.
– Teknisk sett er vi klare til å realisere prosjektet i 2025. Vi jobber videre med de kommersielle aspektene, med å utvikle verdikjeden og med å få sluttforbrukerne til å forplikte seg.
Differansekontrakter
Administrerende direktør Matt Duke i Grieg Maritime Group ber regjeringen om hjelp til å sette fart i overgangen til nullutslippsskip. Han viser blant annet til differansekontrakter, som skal dekke forskjellen i pris på fossilt og fornybart inntil CO2-avgifter gjør alternativt drivstoff billigst.

– For å sikre en rask overgang til en bærekraftig skipsfart, trenger vi at myndighetene bidrar til utviklingen av et marked for alternative drivstoff. Vi trenger også ordninger for å redusere OPEX-gapet mellom grønt og karbonrikt drivstoff, for eksempel differansekontrakter, sier Duke.