SAMFERDSEL

Seks omkom etter at passasjertog ble truffet av last som blåste av godstog

Fremdeles uklart hvordan ulykken kunne skje.

Passasjertoget står ennå på Storebæltbroen etter ulykken onsdag morgen. På bildet kan det se ut til at delene fra godstoget har truffet passasjertoget i den venstre enden av togsettet.
Passasjertoget står ennå på Storebæltbroen etter ulykken onsdag morgen. På bildet kan det se ut til at delene fra godstoget har truffet passasjertoget i den venstre enden av togsettet. Foto: Michael Bager/Ritzau Scanpix/NTB Scanpix

Seks mennesker omkom i togulykken på broen over Storebælt i Danmark. Passasjertoget traff trolig en lastebil-tilhenger som kan ha blåst av et godstog.

Dansk politi bekrefter at seks personer er omkommet, og at 16 er skadd.

Godstoget som var innblandet i ulykken, var lastet med øl. På bildet ses tydelig at deler av lasten er borte. Foto: Michael Bager/Ritzau Scanpix/NTB Scanpix

Det blåste kraftig i området da ulykken skjedde onsdag morgen, og broforbindelsen over Storebælt var stengt for veitrafikk. Ulykken rammet et lyntog som ble truffet av gjenstander fra et godstog lastet med tomme flasker fra ølbryggeriet Carlsberg.

Nøyaktig hva som skjedde, er foreløpig uklart. Men foreløpige opplysninger tyder på at lyntoget traff en trailer – en stor tilhenger som var blitt flyttet over på godstoget fra et vogntog.

– Man kan se der ute at det ligger en trailer som har veltet eller blåst av godstoget og inn i Intercitytoget. Om den har truffet toget foran eller i siden, vet vi ikke, sier Bo Haaning fra den danske Havarikommissionen.

– Gnistene sprutet

Lyntoget skal ha bremset kraftig i forbindelse med sammenstøtet. Tidligere opplysninger pekte i retning av at oppbremsingen var den direkte årsaken til personskadene.

– Noe tyder på at godstraileren var tom. Men det er vi ikke helt sikre på. Vi holder fortsatt på med å innhente informasjon om ulykken, sier Haaning til nyhetsbyrået Ritzau.

Øyenvitner beskriver dramatiske scener da ulykken skjedde på den såkalte lavbroen som togene bruker over en del av Storebælt.

– Jeg så ut av vinduet, hvor gnister sprutet opp fra sidene av toget. Så begynte alle rutene å knuse, mens glasskårene fløy inn på oss, forteller en av passasjerene til avisa Politiken.

Mannen beskriver sin egen vogn som totalskadd. Sammen med andre passasjerer brøt han seg inn i vognen foran, hvor det sto enda verre til. Her måtte de gå over omkomne mennesker for å komme fram til skadde.

– Dypt berørt

Godstransportøren DB Carbo, et datterselskap til Deutsche Bahn, hadde ansvaret for transporten av de tomme Carlsberg-flaskene på godstoget.

– Vi er dypt berørt av ulykken, heter det i en uttalelse fra det danske ølbryggeriet.

Lyntoget var på vei til København, mens godstoget skulle til Fyn. Ambulanser, politi og eksperter fra den danske Havarikommissionen ble sendt til stedet etter ulykken.

Et krisesenter ble opprettet på Nyborg Idrætscenter. Uskadde togpassasjerer ble oppfordret til å kontakte pårørende via SMS. På lyntoget skal det ha vært 131 passasjerer og tre ansatte da ulykken skjedde litt etter klokken 7.30.

– Helt vanlige dansker på vei hjem fra jobb eller juleferie har fått livene sine ødelagt. Det er dypt tragisk, sier Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Kraftig uvær

Storebæltsbroen var stengt for veitrafikk på grunn av uvær og kraftig vind da ulykken skjedde.

Både Storebæltsbroen og Øresundsbroen ble stengt for veitrafikk i begge retninger rett før klokken 4 natt til onsdag. Broen over Øresund ble åpnet igjen noen timer senere, og på formiddagen kunne biler igjen kjøre over Storebælt i retning Sjælland. Broen vil være stengt for togtrafikk resten av dagen.

Flere andre steder i Danmark er togtrafikken stengt på grunn av trær og kjøreledninger som har blåst ned i stormen som har fått navnet Alfrida.

Også Sverige er rammet av uværet. Mange nedblåste trær ligger over veier, og onsdag morgen var over hundre tusen svenske husstander uten strøm. Ved Fårösund ble det registrert vindstyrker på over 34 meter per sekund.

I Norge har uvær og kraftig vind ført til problemer i flere dager. Minst 75.000 norske husstander ble rammet av strømbrudd tirsdag kveld og natt til onsdag.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.