OLJE OG GASS

Får to milliarder på byggeforsikringen etter Yme-skandalen

Men plattform-eieren vil fortsatt ha mer.

Opphuggingen av Yme-plattformen er godt i gang.
Opphuggingen av Yme-plattformen er godt i gang. Bilde: Lutelandet Offshore
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
18. juli 2017 - 10:14

Yme er en av norgeshistoriens største industriskandaler: Oljeplattformen hugges nå opp på Vestlandet uten å ha produsert én dråpe olje, etter å ha stått flere år forlatt i havet.

Skandalen har ført til et gigantisk forsikringsoppgjør. Eieren SBM Offshore har saksøkt forsikringsselskapene og forsøker å få igjen over 10 milliarder kroner på byggeforsikringen.

Mandag meldte SBM at de får utbetalt over 2 milliarder kroner etter at de har inngått forlik med flere av forsikringsselskapene - blant annet Zurich.

Saken ble først omtalt av Enerwe i Norge.

Krangelen fortsetter

Forsikringsselskapene som nå har røkt fredspipe med Yme-eieren, hadde forsikret inntil 4,1 milliarder kroner av plattformen. Tre fjerdedeler av forsikringsselskapene bak denne polisen, ble enige med SBM Offshore.

SBM varslet samtidig at de vil forsøke å få dekket enda mer av Yme-tapet.

Yme er forsikret gjennom flere poliser, totalt for 1,28 millioner dollar, altså over 10 milliarder kroner.

SBM vil fortsette å forfølge de andre forskringsselskapene rettslig. I oktober 2018 er det planlagt rettssak i London om oppgjøret.

– Designfeil

Teknisk Ukeblad har flere ganger omtalt krangelen mellom plattformeieren SBM offshore og forsikringsselskapene. Ingen av partene har ønsket å uttale seg om hva striden dreier seg om, men flere rettsdokumenter har gitt innblikk i tvisten.

SBM Offshore påstår at det var en designfeil i støpeprosessen, som ble brukt da Yme-plattformen ble installert i Nordsjøen.

De hevder dette var direkte årsak til at plattformen fikk strukturelle skader, måtte evakueres av sikkerhetsmessige årsaker og fikk forfalle i fred i Nordsjøen.

Må dele pengene

Yme-plattformen ble bygget for SBM Offshore i Abu Dhabi. Selskapet skulle leie den ut til Talisman, som nå er kjøpt av Repsol.

Daværende Talisman var svært lite fornøyd med leveransen fra SBM. Også de var i gang med å forberede rettssak mot hverandre, men inngikk et forlik i 2013.

I tråd med dette forliket skal eventuelle forskringsutbetalinger deles likt mellom SBM Offshore og Repsol.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.