OLJE OG GASS

Løftet 13.000 tonn på 60 sekunder: Her fjernes Yme-plattformen

Første gang en offshore-oljeplattform er fjernet i ett enkelt løft.

Fire år etter at den ble erklært som skrot er Yme-plattformen nå fjernet fra feltet. Selve løftet tok ikke mer enn rundt 60 sekunder.
Fire år etter at den ble erklært som skrot er Yme-plattformen nå fjernet fra feltet. Selve løftet tok ikke mer enn rundt 60 sekunder. Bilde: Allseas/montasje
Ina AndersenIna AndersenJournalist
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
23. aug. 2016 - 08:56

Pioneering Spirit løftet mandag den skroteklare Yme-plattformen av feltet i Nordsjøen, bekrefter operatør Repsol til Teknisk Ukeblad. 

Fjerningen av den mobile produksjonsenheten på Yme-feltet var skipets første oppdrag. Vekten er på over 13.000 tonn.

Yme-plattformen har gjennom flere år stått i Nordsjøen som en spøkelsesplattform – store deler av tiden har det ikke vært folk på den i det hele tatt, rett og slett fordi man ikke har ansett plattformen som trygg å oppholde seg på.

Fire år etter at den ble erklært som skrot, er Yme nå fjernet fra feltet. 

Tok 60 sekunder å løfte

Fjerningen av Yme har vært utsatt en rekke ganger. Nå er en av Norges største industriskandaler fjernet fra overflaten.

Ifølge Allseas var det en suksessfull operasjon.

 <i>Bilde: Allseas</i>
Bilde: Allseas

– Selve løftet var nok gjort på rundt 60 sekunder. Løftet var en suksess, sier PR-manager Jeroen Hagelstein i Allseas, som opererer kjempeskipet Pioneering Spirit, til Teknisk Ukeblad.

Men selv om selve løftet gikk fort, var det ifølge Hagelstein nøye forberedelser, som startet på fredag.

– Det er snakk om 12 løftebommer, med fem klemmer på hver, og det tar en del tid. Vi startet forberedelsen for kutting av plattformbeina på fredag. Det er første gang en offshore oljeplattform er fjernet i ett enkelt løft, sier han.

Beina ble kuttet tidlig mandag morgen, og løftet ble gjennomført på kvelden. Yme-plattformen ble deretter transportert ut av sikkerhetssonen på 500 meter.

– Nå er den på vei til Lutelandet og kommer dit enten sent i kveld eller tidlig i morgen, sier Hagelstein.

Til opphogging

Fjerningsoperasjonen ble startet i helgen og fullført mandag 22. august. 

I en e-post til Teknisk Ukeblad skriver Repsol at produksjonsenheten på Yme-feltet ble fjernet i henhold til plan.

– Vi er tilfreds med at en stor og komplisert operasjon er gjennomført i henhold til plan, og på en trygg og sikker måte, uttaler administrerende direktør Vidar Nedrebø i Repsol Norge AS i e-posten.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Plattformen er overlevert til eieren SBM (Single Buoy Moorings Inc.) og transporteres nå av Pioneering Spirit til Lutelandet i Sogn og Fjordane for opphogging. 

Industriskandale

Prosjektet har for øvrig vært en industriskandale i særstilling i norsk offshoreindustri: Plattformen var så full av feil og mangler at oljen for milliarder av kroner som ligger på havbunnen, ikke kunne bli produsert med installasjonen.

Plattformen ble installert sommeren 2011, men ble aldri fullført, og har vært uten bemanning siden 12. juli 2012, på grunn av funn av alvorlige strukturelle mangler.

Det førte til slutt til at eieren av den mobile produksjonsenheten, SBM, erklærte den som skrot, og et kommersielt oppgjør ble senere avtalt mellom rettighetshaverne og SBM.

Det nye oljeselskapet Okea har planer om å lage ytterligere et Yme-prosjekt som skal få opp den problemfylte oljen fra feltet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.