OLJE OG GASS

En «armada av advokatfirmaer» krangler om milliarder etter Yme-skandalen

Gigantrettssak i London.

Yme står nå på land i Sogn og Fjordane, klar for å bli resirkulert.
Yme står nå på land i Sogn og Fjordane, klar for å bli resirkulert. Bilde: Tor Gjertsen
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
15. sep. 2016 - 06:00

Eieren av skandaleplattformen Yme går rettens vei for å få tilbake noen av pengene de har tapt på prosjektet. I sommer ble den omfattende rettssaken planlagt. Den skal gå for Londons Commercial Court 1. oktober 2018.  

Kravet er på 1,3 milliarder dollar, skriver advokatfirmaet RPC. I dag tilsvarer dette 10,7 milliarder kroner.

Den ubrukelige plattformen ligger nå på Lutelandet i Sogn og Fjordane. Klar for skroting uten å ha produsert en eneste dråpe olje.

Byggeforsikring


De forsøker å få igjen penger på byggeforsikringen, en såkalt construction all risk-forsikring. Sommeren 2015 saksøkte SBM Offshore, som eier Yme, forsikringsselskapene.

- Selskapet fortsetter å undersøke muligheten for å få tilbake tap som har oppstått i forbindelse med Yme-prosjektet fra forsikringsselskapene, skriver SBMs pressetalskvinne Paula Farquharson-Blengino i en epost.

Søksmålet er tatt ut av det internasjonale advokatfirmaet Herbert Smith Freehills (HSF). Partner Alex Oddy vil ikke kommentere saken, men bekrefter at den er planlagt til 1. oktober 2018.

Disse er saksøkt

Zurich Insurance
Aspen Insurance
AIG Europe Limited
WR Berkley Insurance
Lancashire Insurance Company
Arch Insurance Company
Infrassure Limited

En «armada av advokatfirmaer»

En «armada av advokatfirmaer» er involvert i saken, ifølge bransjenettstedet The Lawyer. De lister opp 18 profilerte advokater som er engasjert.

Saksøkte Zurich Insurance har blant annet hyret inn det internasjonale advokatfirmaet Clyde & Co og partner Tim Taylor, som har erfaring fra oppgjørene etter Exxon Valdez og Deepwater Horizon.

Taylor ønsker ikke å kommentere saken overfor Teknisk Ukeblad.

Norsk forsikringsselskap

Blant forsikringsselskapene som risikerer å måtte spleise på oppgjøret etter industrifadesen, er Norwegian Hull Club i Bergen.

Per-Åge Nygård, leder for juridisk avdeling hos Bergens-selskapet, bekrefter at de er part i den kommende rettsaken. Han ønsker ikke å kommentere kravet eller rettsprosessen.

Må dele erstatning

For forsikringsselskapene har det vært avgjørende å finne ut om årsakene til at Yme-plattformen er ubrukelig, er omfattet av forsikringen.

De har blant annet saumfart Petroleumstilsynets tilsynsrapporter fra byggingen av plattformen ved verftet i Abu Dhabi.

Dersom SBM vinner gjennom med kravet, må selskapet dele halvparten av eventuelle utbetalinger med Talisman, som nå er kjøpt av Repsol.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.