OLJE OG GASS

Equinor og Neodrill har røkt fredspipe. Begraver patentstriden

Dropper ankesaken.

Neodrill og Equnior skulle egentlig ha møtte til omkamp i patentkrangelen.
Neodrill og Equnior skulle egentlig ha møtte til omkamp i patentkrangelen. Bilde: Neodrill/Statoil
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
22. mars 2019 - 13:35

Equinor og Neodrill skulle egentlig ha møttes til omkamp om patentkrangelen, som giganten først tapte på de fleste punkter i Oslo tingrett, men anket. Nå blir det ingenting av ankesaken, siden partene har inngått forlik.

De to selskapene er blitt enige om å legge patentstriden som har pågått siden 2017, bak seg.

– Vi har inngått forlik som avslutter saken. Forliket innebærer ingen innrømmelser fra noen av partene, og vi kan nå fortsette å bruke Cap X-konseptet, skriver Equinor-talsmann Eskil Eriksen i en epost.

Ser frem til å bli leverandør

I Neodrill er de glade for at saken nå er ute av verden.

– Vi er fornøyd med forliket. Vi ser frem til å bli leverandør til Equinor og utveksle erfaringer til det beste for begge selskaper, sier Neodrill-sjef Jostein Aleksandersen til Teknisk Ukeblad.

– Vi er godt fornøyd med at våre patenter står klippefast, og at Equinor kan bruke teknologien slik at den blir enda mer etablert i markedet, legger han til.

Sjefen for det lille gründerselskapet på Forus i Stavanger mener teknologien deres vil få stor betydning både i Norge og internasjonalt.

– Denne prosessen har bekreftet de store verdiene som ligger i selskapet, sier han.

Essensen i forliket går ut på at Equinor har kjøpt en global lisensavtale fra Neodrill, ifølge Aleksandersen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Forhistorien

Stridens start var Equinors lansering av det prestisjetunge Cap-X programmet i 2016. Cap-X er et nytt konsept for havbunnsutbygginger – som skal spare oljeselskapet for store summer og gjøre flere funn i Barentshavet lønnsomme.

Neodrill gikk så i 2017 rettens vei for å stoppe Equinors bruk av Cap-X i Barentshavet og anklaget selskapet for patentinngrep.

Equinor svarte med å saksøke Neodrill, der oljeselskapet er nest største eier, for å få gjort tre av gründerselskapets patenter ugyldig. Neodrill hevdet at Statoils Cap-X program inneholder nøyaktig samme løsninger som deres kjerneteknologi.

Neodrill-gründer Harald Strand i retten i fjor. <i>Foto:  Roald Ramsdal</i>
Neodrill-gründer Harald Strand i retten i fjor. Foto:  Roald Ramsdal

Hovedforhandlingen pågikk over flere uker i Oslo tingrett i vinteren 2018. Da dommen kom, led oljeselskapet et sviende nederlag. Retten slo fast at Neodrills patenter var gyldige, kun med unntak av et «fremgangsmåtekrav» i ett av patentene. Oljeselskapet ble videre dømt til å betale Neodrill 40 millioner kroner i erstatning og ble forbudt å bruke Cap-X-teknologien som krenket to av Neodrills patenter. I tillegg mente retten av Equinor hadde brutt markedsføringslovens bestemmelser om god forretningsskikk.

Dommen ble imidlertid aldri rettskraftig, siden Equinor anket. Ankesaken skulle etter planen startet i Borgarting lagmannsrett 3. mars 2020.

Kan igjen bli aktiv eier

«Forliket betyr at Oslo tingretts dom fra i fjor verken er eller vil bli rettskraftig, og at
Equinor kan fortsette å bruke Cap-X-konseptet. Begge parter ønsker å legge saken bak seg, og å unngå å bruke ytterligere tid og ressurser på saken», skriver Equinor.

Etter at selskapene nå har lagt striden bak seg, kan Equinor gjennom Equinor Technology Ventures igjen være en aktiv eier i Neodrill, ifølge meldingen.

Oljeselskapet skriver også at det er lagt til rette for at Neodrill kan bli leverandør til Equinor i fremtidige prosjekter, og at partene gjennom dette kan dra nytte av hverandres erfaringer til det beste for begge selskaper.

Equinor skriver også at partene er enige om ikke å offentliggjøre nærmere detaljer om avtalens innhold.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.