OLJE OG GASS

Gründere vant teknologistrid: Equinor må betale 40 millioner til Neodrill

Og forbys å bruke teknologi.

Neodrill hevdet at daværende Statoil kopierte deres sugeankerteknologi (bilde til venstre) og i deres Cap-X konsept (høyre).
Neodrill hevdet at daværende Statoil kopierte deres sugeankerteknologi (bilde til venstre) og i deres Cap-X konsept (høyre). Bilde: Neodrill/Statoil
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
Ina AndersenIna AndersenJournalist
22. juni 2018 - 11:27

En av de ytterst få teknologistridene mellom tidligere Statoil, nå Equinor, og en norsk leverandørbedrift som har havnet i rettsapparatet er nå avgjort.

Torsdag falt det dom i saken. Her er resultatet:

  • Neodrills patenter kjennes gyldige, med unntak av et «fremgangsmåtekrav» i ett av patentene.
  • Equinor forbys å bruke Cap-X-teknologien som krenker to av Neodrills patenter.
  • Equinor har brutt markedsføringsloven ved utvikling av Cap-X-teknologien.
  • Equinor må betale 40 millioner til Neodrill.

Dermed har Neodrill-gründerne vunnet saken på de aller fleste punktene. Statoil må også betale gründernes saksomkostninger på nær 4,8 millioner kroner.

– Tarvelig og lumpen

«Tingretten finner at Statoil i alle fall grovt uaktsomt har grepet inn i NeoDrills patentrettigheter», heter det i dommen fra Oslo tingrett.

«Statoils fremferd overfor NeoDrill må karakteriseres som både tarvelig og lumpen», heter det i dommen. 

Det er en del av begrunnelsen for hvorfor Equinor er dømt for brudd på markedsføringslovens bestemmelser om god forretningsskikk.

Oljeselskapet er nå overrasket over dommen.

– Vi har mottatt dommen fra tingretten og er overrasket over resultatet, sier Equinor-talsperson Morten Eek til Teknisk Ukeblad.

– Vi ser at dommen inneholder sterk kritikk. Dette tar vi på stort alvor og vi vil nå gå grundig gjennom alle deler av dommen for å se på alternativer videre. I den sammenheng, så vil vi også se nøye på om det er forhold som selskapet burde håndtert annerledes, legger han til.

 

Svært fornøyde gründere

Neodrill er svært fornøyd med dommen. 

– Vi er veldig lettet og glade for at vi har fått medhold, og vi håper nå på å finne en god løsning med Equinor, sier Neodrill-sjef Jostein Aleksandersen til Teknisk Ukeblad.

Selskapets prosessfullmektiger mener dommen er grundig og gir selskapet fullt medhold på tre uavhengige grunnlag.

– Det viktigste for Neodrill er at retten fastslår at Neodrills sentrale patenter er gyldige, og at Neodrill har fått medhold i at det foreligger inngrep i to patenter, ulovlige forberedelseshandlinger til inngrep i et tredje patent, samt brudd på markedsføringslovens regel om god forretningsskikk, skriver advokat Kyrre Tangen Andersen i Kluge advokatfirma i en epost.

Neodrill-gründer Harald Strand og selskapet advokat Kyrre Tangen Andersen (t.v.). <i>Foto:  Roald Ramsdal</i>
Neodrill-gründer Harald Strand og selskapet advokat Kyrre Tangen Andersen (t.v.). Foto:  Roald Ramsdal

– Dommen er avgjørende for Neodrills videre eksistens, og er personlig også svært viktig for gründer Harald Strand, som har viet de siste 15 år av sitt liv til prosjektet, fortsetter han.

Ifølge Andersen er konsekvensen av dommen at den muliggjørende teknologien for Equinors Cap-X i Barentshavet tilhører Neodrill, og at den ikke kan brukes av Equinor uten Neodrills samtykke.

– Neodrill synes det er trist at det måtte en dom til for å fastslå dette, men er nå fullt innstilt på å finne gode løsninger sammen med Equinor på vanlige kommersielle betingelser, skriver advokaten.

Dette er saken

  • Striden mellom Equinor og Neodrill handler om rettighetene til sugeankerteknologi.
  • Et sugeanker er en bøtteformet konstruksjon som senkes ned på havbunnen med åpningen ned. Ved å pumpe vann ut av ankeret skapes det et undertrykk inne i konstruksjonen, og ankeret suges dermed ned i sjøbunnen.
  • Sugeankere er sentralt i Statoils nye Cap-X konsept for billigere havbunnsutbygginger.

– Et rent landeveisrøveri

Stridens start var Statoils lansering av det prestisjetunge Cap-X programmet i 2016.

Cap-X er et nytt konsept for havbunnsutbygginger – som skal spare oljeselskapet for store summer og gjøre flere funn i Barentshavet lønnsomme.

Konseptet innebærer blant annet bruk av sugeankere, og det ble omtalt av flere medier, blant annet Dagens Næringsliv og Teknisk Ukeblad.

Neodrill gikk så i 2017 rettens vei for å stoppe Statoils bruk av Cap-X i Barentshavet og anklaget selskapet for patentinngrep.

Daværende Statoil svarte med å saksøke Neodrill, der oljeselskapet er nest største eier, for å få gjort tre av gründerselskapets patenter ugyldig. 

Neodrill hevdet at Statoils Cap-X program inneholder nøyaktig samme løsninger som deres kjerneteknologi. De hevdet videre at oljeselskapet misbrukte «betrodd og konfidensiell teknisk proprietær NeoDrill-informasjon».

Saken gikk over flere uker i Oslo tingrett i vinter.

– Dette var jo et rent landeveisrøveri, uttalte sivilingeniør og Neodrill-gründer Harald Strand i retten.

Equinor avviste alle påstandene fra Neodrill.

Oljeselskapet ble dømt for å ha brutt markedsføringslovens bestemmelser om god forretningsskikk og bedriftshemmeligheter. De ble imidlertid frikjent for anklagene om å ulovlig ha utnyttet Neodrills tekniske tegninger og modeller.

Dommen er ennå ikke rettskraftig siden ankefristen ikke har gått ut.

Bruker ikke Cap-X i år

Equinor har planer om å bore fire letebrønner i Barentshavet i sommer og høst. Cap-X-teknologien har tidligere vært tatt i bruk her, men ifølge oljeselskapet var det ikke planer om å bruke teknologien i årets borekampanje.

– Vi har ikke noen planer om å bruke Cap-X, ettersom den er til vurdering i en pågående rettsak, opplyste pressetalsperson i Equinor, Morten Eek, til Teknisk Ukeblad, før dommen var kjent.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.