F-35

«Belønning til Emiratene»: Demokratene klarte ikke å stanse F-35-salg

Eksporterer droner og kampfly for 200 milliarder kroner.

Hele 52 F-35A var samlet på rullenbanen på flybasen Hill samtidig i forbindelse med «Combat Power Exercise» i januar i år.
Hele 52 F-35A var samlet på rullenbanen på flybasen Hill samtidig i forbindelse med «Combat Power Exercise» i januar i år. (Ronald Bradshaw)

Eksporterer droner og kampfly for 200 milliarder kroner.

Demokratene i Senatet klarte ikke å blokkere salg av F-35-fly og droner til Emiratene.

Avstemningen i Senatet fulgte i stor grad partilinjene. Demokratene klarte dermed ikke å sikre seg de 50 stemmene som trengtes for å kunne stanse avtalen.

«Belønning»

Salget av F-35-fly og droner, verdt 23 milliarder dollar, blir sett på som en belønning fra president Donald Trump til De forente arabiske emirater (FAE) for å ha anerkjent og normalisert forholdet til Israel.

I flere måneder har det vært kjent at De forente arabiske emirater (FAE) har forhandlet med USA om å få lov til å kjøpe F-35.

Ei uke etter valgnederlaget i november varslet Trump-administrasjonen at de kom til å godkjenne et potensielt våpensalg verdt over 200 milliarder kroner.

Konkret dreier det seg om opp til 50 F-35A kampfly og 54 F135-motorer, verdsatt til 10,4 milliarder dollar, 18 MQ-9B droner verdsatt til 2,97 milliarder dollar samt våpen for begge plattformene, det vil si luft-til-luft- og luft-til-bakke-missiler for 10 milliarder dollar.

Luftmaktbalanse

– FAE har i lang tid vært en viktig alliert, og den historiske avtalen om å normalisere forholdet til Israel har gitt en enestående mulighet for å endre regionens strategiske landskap i positiv retning. Dette vet også våre motstandere, særlig Iran, som vil gjøre alt de kan for å sabotere. Dette våpensalget vil være helt i tråd med USAs forpliktelse om å sikre Israels militære overtak, hevder utenriksminister Mike Pompeo i meldinga i november.

Samtidig er det klart at Israel har protestert heftig mot et salg av F-35 til Emiratene nettopp av samme årsak – frykt for å miste sitt militære overtak.

Deres flyvåpen IAF har hatt F-35I «Adir» i snart fire år og ønsker å forbli alene om det nye kampflyet. Ifølge israelsk presse har Israel bedt om å bli kompensert for et eventuelt F-35-salg til FAE ved å få anledning til å kjøpe F-22A Raptor, som er det er eksportforbud på, uten at det ser ut til at de har lyktes med dette framstøtet.

Les også

Kommentarer (2)

Kommentarer (2)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå