FORSVAR

B-52H sammen med sju norske jagerfly: – Dette er nøkkelen til å styrke sikkerheten i nord 

Fire strategiske bombefly fløy fra Nord-Dakota til Finnmark og møtte sju norske jagerfly.

Et av de fire B-52H Stratofortress bombeflyene fra US Air Force sammen med fire F-35A og tre F-16 fra Luftforsvaret i internasjonalt luftrom nord for Finnmark.
4. juni 2020 - 19:00

De siste par-tre månedene har norske F-35A trent sammen med amerikanske bombefly av typen B-1B Lancer og B-2 Spirit.

Onsdag var det klart for samtrening også med det tredje av de strategiske bombeflyene i US Air Force: B-52H Stratofortress.

Videoklippet øverst kommer fra 331 skvadron og viser fire F-35 og tre F-16 jagerfly på halen av det åttemotors bombeflyet i internasjonalt luftrom nord for Finnmark.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim
En F-22 Raptor (nærmest) og en F-35 flyr sammen i nærheten av Eglin 15. mai.
Les også

USA mistet et F-22 og et F-35 på fire dager – ingen tiltak på norske fly

Avskrekke og stabilisere

Fire B-52H fra 5th Bomb Wing fløy tur/retur fra hjemmebasen Minot i Nord-Dakota, med drivstoffhjelp fra KC-135 Stratotanker-fly fra RAF Mildenhall i England og Eielson-basen utenfor Fairbanks i Alaska.

Ifølge ei melding fra USAF på Ramstein utførte flyene oppdrag over Laptevhavet og Nordishavet før de møtte de norske flyene. B-52 var på besøk i november i fjor også, men den gang var det kun F-16 fra Luftforsvaret som var i lufta.

General Jeff Harrigian, som er øverstkommanderende for de amerikanske luftstyrkene i Europa og Afrika, understreker i meldinga at Arktis er en region med økende geopolitisk betydning.

– Vi har forpliktelser til våre partnere og allierte, og disse flygingene synliggjør vår evne til å forsvare, avskrekke og stabilisere sammen i et stadig mer komplekst miljø. Integrasjon av våre bombefly over hele Europa og Arktis er nøkkelen til å styrke den regionale sikkerhetssituasjonen, uttaler generalen.

Sverige og Ukraina

Det er ikke bare Nato-allierte amerikanerne øver seg på å bli mer samkjørte med.

Da B-1B Lancer besøkte våre breddegrader i midten av mai, gjennomførte de tilsvarende oppdrag sammen med svenske Jas-39 Gripen-jagerfly for første gang.

For noen dager siden var de samme flyene til Ukraina og øvde der sammen med deres Su-27 Flanker og MiG-29 Fulcrum, også det for første gang.

Særlig denne siste flygingen likte Russland dårlig, og de gikk mandag ut og karakteriserte det som en ren provokasjon. Fra motsatt hold har USA nylig protestert kraftig mot måten russiske Su-35 jagerfly den siste tida har avskåret deres P-8A Poseidon overvåkingsfly over Middelhavet.

To amerikanske B-1B Lancer sammen med et ukrainsk Su-27 Flanker (nærmest) og et MiG-29 Fulcrum 29. mai. <i>Foto: Det ukrainske luftforsvaret</i>
To amerikanske B-1B Lancer sammen med et ukrainsk Su-27 Flanker (nærmest) og et MiG-29 Fulcrum 29. mai. Foto: Det ukrainske luftforsvaret

Varslet mer samtrening

B-52 Stratofortress ble bygget i 744 eksemplarer. USA har i dag til sammen 76 operative H-modeller som flyr fra flybasen Barksdale i Louisiana i tillegg til Mino. Alle flyene ble produsert så tidlig som 1961-1962, men har siden vært gjennom en rekke oppgraderinger.

Denne typen øvelser som B-52H og de norske jagerflyene gjennomførte onsdag, betegnes som integrasjonstrening. Som Teknisk Ukeblad tidligere har omtalt, har det vært mye av den slags de siste par årene.

Blant annet har det vært samtrening med F-22A Raptor, amerikanske F-35A, B-1B Lancer, og B-2 Spirit.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling
B-1B Lancer sammen med Jas-39 Gripen over Sverige for første gang. <i>Foto: Det svenske luftforsvaret</i>
B-1B Lancer sammen med Jas-39 Gripen over Sverige for første gang. Foto: Det svenske luftforsvaret

Og at det lå an til mer samtrening framover, ble varslet av oberst Øivind Gunnerud, sjef for 132 luftving, da vi snakket med ham i mai. Da sa han følgende:

– F-35 er ikke bare en kapasitet i Luftforsvaret, men en strategisk kapasitet for hele Forsvaret, der vi er avhengig av å få til samvirke på tvers av avdelinger og med andre allierte. På veien mot QRA-beredskap i 2022 og full operativ evne (FOC) i 2025, er det viktig at vi bruker alle muligheter til å øve på denne typen ting.

Fullstendig uansvarlig, er karakteristikken fra US Navy etter at et av deres maritime patruljefly ble hindret av to Su-35 i 65 minutter i internasjonalt luftrom over Middelhavet tirsdag 26. mai.
Les også

Norske F-35 med flere avskjæringer: Det foregår ryddig her, men lenger sør klager USA på livsfarlig oppførsel fra russerne

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.