FORSVAR

Amerikansk tankfly kjørte av rullebanen under nordisk jagerflyøvelse

Ingen kom til skade i hendelsen.

Amerikansk KC-135 tankfly på Rovaniemi i forbindelse med ACE-21.
Amerikansk KC-135 tankfly på Rovaniemi i forbindelse med ACE-21. Foto: Ilmavoimat
17. juni 2021 - 11:48

Den store nordiske jagerflyøvelsen Arctic Challenge Exercise (ACE) avsluttes i morgen, og det har ikke vært helt uten dramatikk.

Onsdag ettermiddag kjørte et amerikansk tankfly av typen KC-135 Stratotanker fra US Air Force av rullebanen etter at det landet på Rovaniemi lufthavn.

– Ingen kom til skade i hendelsen, melder det finske luftforsvaret (Ilmavoimat).

Flyet fjernet – flyplassen åpnet

Hendelsen skjedde onsdag ettermiddag og førte til at flyplassen ble stengt i en periode. Alle andre fly landet trygt, understreker Ilmavoimat.

Torsdag er pressemeldinga oppdatert med at tankflyet nå er fjernet.

Rovaniemi har en 3000 meter lang asfaltbane i retningene 03/21, og flyet kjørte av i den nordlige enden, ifølge det finske forsvaret.

Å havne utenfor rullebanen, for eksempel ved ikke å klare å stoppe i tide og kjøre av rullebaneenden, kalles «runway excursion» og er blant de vanligste medvirkende årsakene til luftfartshendelser.

Flyplassen har sivil trafikk i tillegg til å være hjemmebasen til Lapplands flygflottilj (Lapin lennosto) og deres F/A-18C/D Hornet-jagerfly.

To tyske Eurofighter Typhoon og et finsk F/A-18C Hornet sammen på rullebanen på Rovaniemi flyplass. <i>Foto:  Tiina Möttönen/Ilmavoimat</i>
To tyske Eurofighter Typhoon og et finsk F/A-18C Hornet sammen på rullebanen på Rovaniemi flyplass. Foto:  Tiina Möttönen/Ilmavoimat

Essensiell kapasitet

Under årets ACE har Rovaniemi besøk av ti Eurofighter Typhoon fra Luftwaffe og to KC-135 fra 459th Air Refueling Wing, Joint Base Andrews, Maryland.

I tillegg stiller amerikanerne med flere KC-135 som flyr ut fra sin hjemmebase RAF Mildenhall i England.

På et pressetreff tidligere denne uka ble det understreket hvor viktig tankflykapasitet er for å kunne gjennomføre jagerflyoperasjoner. Eksempelvis fikk 17 fly etterfylt drivstoff i lufta i løpet av én time, ifølge finnene og amerikanerne.

Norge er en liten minoritetseier, cirka 1 prosent, i en flernasjonal tankflyflåte (MMF) bestående av minst ni nye Airbus A330 MRTT (multirolle tank og transport). Dette vil gi Luftforsvaret en framtidig tilgang på 100 flytimer i året.

Dette bildet er fra da et B-52H i fjor for første gang fløy over 30 Nato-land på én dag for å demonstrere samholdet innad i alliansen og blant annet møtte disse fire norske F-35A-flyene.
Les også

Norske myndigheter må være på hugget så ikke amerikanerne lurer unna F-35-kontrakter 

Russisk protest

Arctic Challenge Exercise (ACE) arrangeres i år for femte gang. I år ledes den av Norge, som for første gang deltar med sine nye F-35A-kampfly – og for siste gang med F-16.

Det er rundt 70 fly som i nesten to uker har hatt samtrening i luftrommet nord i Norge, Sverige og Finland. Det handler for eksempel om å øve på å planlegge og koordinere flernasjonale flystyrker i ulike offensive og defensive scenarioer.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Som Teknisk ukeblad tidligere har omtalt, har den russiske ambassaden i USA protestert på øvelsen, som de anser som en provokasjon og til hinder for en fredelig utvikling i de arktiske områdene.

Svensk Jas-39E Gripen i lufta sammen med brasiliansk F-39E Gripen.
Les også

Saab med nytt stikk: – Stealth er allerede i ferd med å miste effekten

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.