INDUSTRI

Volvo vil spraylakkere syklister

Vil at du skal gjøre sykkelen til en eneste stor refleks.

Slik ser sykler ut med den reflekterende spraymalingen, når de treffes av billys i mørket.
Slik ser sykler ut med den reflekterende spraymalingen, når de treffes av billys i mørket. Bilde: Volvo
Svein-Erik HoleSvein-Erik HoleDigitalredaktør i TU Media
30. mars 2015 - 18:59

Som bilprodusenter flest, er Volvo opptatt av å forhindre kollisjoner mellom biler og myke trafikanter.

Deres nyeste sikkerhetstiltak har likevel en litt overraskende tvist.

Les også: Her tester de selvlysende veimerking

For tøy og harde materialer

Life Paint er noe så enkelt som en sprayboks med et reflekterende belegg.

To varianter kan sprayes på de fleste gjenstander: Én på klær, sko barnevogner og bager, en annen på hardere materialer som plast, tre og metall.

Denne uka deler Volvo ut noen tusen sprayflasker i London, for å gjøre produktet kjent, men faktisk har ikke Volvo selv vært med på å utvikle produktet. De skal heller ikke forhandle det.

Det er det svenske enkeltmannsforetaket Albedo 100 som slår seg opp på den reflekterende sprayen. Daglig leder Anders Wellving forteller at en gruppe svenske oppfinnere med teknisk bakgrunn lenge har arbeidet med å gjøre produktet klart for markedet.

– Sprayene inneholder bindemidler, reflekterende partikler og drivgass (butan og propan). Mer enn det kan jeg nesten ikke avsløre, sier Wellving.

– Hva får Volvo ut av å markedsføre et produkt som ikke er deres eget?

– Volvo sier at den beste måten å overleve en ulykke på, er å unngå ulykken. De har en egeninteresse i at bilister og myke trafikanter er så trygge som mulig på veien. Dessuten gir denne kampanjen masse goodwill og oppmerksomhet.

Les også: Verdens raskeste sykkel

Brukes i byggindustrien

Albedo 100 er aktive på flere arenaer.

Volvo oppdaget selskapet gjennom et samarbeid med forbundet for finske reinsdyreiere, som prøver å begrense antall påkjørte reinsdyr gjennom å spraye dyrenes gevir med reflekterende belegg.

Volvo oppdaget Albedo 100 da de jobbet med Finska Ränforbundet. 5000 reinsdyr blir hvert år påkjørt i Finland. Det skal denne løsningen gjøre noe med.
Volvo oppdaget selskapet gjennom et samarbeid med forbundet for finske reinsdyreiere, som prøver å begrense antall påkjørte reinsdyr gjennom å spraye dyrenes gevir med reflekterende belegg.Volvo oppdaget Albedo 100 da de jobbet med forbundet for finske reinsdyreiere. 5000 reinsdyr blir hvert år påkjørt i Finland. Det skal denne løsningen gjøre noe med. Albedo 100

Wellvings selskap er også nominert til «Årets produkt» i den svenske byggindustrien, fordi sprayen benyttes til å merke farlige områder og gjenstander på byggplasser.

Les også: Hvis du synes sykkelhjelmen din tar for mye plass, sjekk denne

Nesten usynlig i dagslys

Når Volvo markedsfører Albedo 100s produkter i forbindelse med trafikksikkerhet, trekker de fram to produkter: Sprayene «Light metallic» og «Invisible bright».

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– «Invisible bright» er utviklet for tøymaterialer. Den sprayes for eksempel på klær, og forsvinner ved vask. Samme spray kan brukes på barnevogner eller joggesko, hvor belegget vil virke til det slites av. Normalt anbefaler vi å spraye slike gjenstander en gang i måneden for å sikre god nok refleksjon, sier Wellving.

– «Light metallic» er en permanent spray, som man for eksempel kan spraye en sykkel med.

– Er sprayen virkelig helt usynlig, slik man kan få inntrykk av i Volvos promotering?

– Ikke helt. «Invisible bright» kan gi et svakt gråskjær på tekstilene. «Light metallic» er en delvis transparent lakk, men den farger gjenstandene den brukes på. Hvis man ikke vil endre for eksempel en hel sykkel, kan man spraye hjulene, eller man kan bruke sprayen på områder med maskeringstape.

Les også: Disse elsyklene er best i test

Albedo 100 er nominert til Årets produkt innen svensk byggeindustri, fordi deres spray er egnet til merke farlige område og gjenstander på byggeplasser.
Albedo 100 er nominert til Årets produkt innen svensk byggeindustri, fordi deres spray er egnet til merke farlige områder og gjenstander på byggeplasser. Albedo 100

Unikt?

Enkelte norske butikker tok inn Albedo 100s produkter høsten 2014, før Volvo hadde gått god for dem. Anders Wellving hevder at de er unike i verdenssammenheng.

Riktignok er reflekterende maling utbredt i industrien:

– Det finnes to typer, sier salgssjef Tom Abrahamsen i Jotun. – Den som bare reflekterer når den blir lyst på, og den som lagrer lys og gløder, sier han.

Reflekterende maling blir for eksempel mye brukt i maskinrom på skip.

– Men reflekterende spray på tøy, som kan vaskes av? Slike produkter kjenner jeg ikke til fra før, sier Abrahamsen.

Volvo markedsfører tiltaket som et av mange ledd i sin «2020 Vision» - der hovedbudskapet er at «ingen skal dø eller skades i en Volvo 2020-modell».

Les også:

Så mye lengre bremselengde får du på glatt føre

Styret på denne smartsykkelen vibrerer når biler nærmer seg

Med denne hjelmen kan du navigere, se bak deg, høre på musikk og snakke i telefonen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.