INDUSTRI

Vil knuse asteroider med laser

Rombasert laserkanon kan knuse asteroider som truer jorden i løpet av en time.

 TRUSSELEN FRA VERDENSROMMET: De star skal kunne oppdage og ødelegge asteroider som truer jorden, samtidig som den kan forsyne andre romfartøy med energi. 
Konseptskisse: Philip M. Lubin.
TRUSSELEN FRA VERDENSROMMET: De star skal kunne oppdage og ødelegge asteroider som truer jorden, samtidig som den kan forsyne andre romfartøy med energi. Konseptskisse: Philip M. Lubin.
19. feb. 2013 - 18:24

Fredag 15. februar passerte asteroiden 2012 DA14 på størrelse av en halv fotballbane jorden på en avstand fra 27 000 kilometer, nærmere enn våre geostasjonære vær- og satelitter.

Samme morgen suste en ildkule over himmelen og landet i Chelyabinsk-regionen i Uralfjellene i Russland og skadet over 500 personer. Meteoren unnslapp det russiske forsvarets radarsystem.

Professorene Philip M. Lubin og Gary B. Hughes fra Universitetet i California, Santa Barbara og California polytekniske universitet kunne ikke valgt en bedre setting for å lansere De-star:

En rombasert soldrevet laserkanon som kan knuse asteroider som truer jorden i løpet av en time.

Vil håndtere trusselen

– Vi må begynne å diskutere dette temaet på en logisk og rasjonell måte. Vi trenger å være proaktive snarere enn reaktive når vi håndterer denne typen trusler. Å stikke hodet i sanden er ingen løsning, sier Lubin i en pressemelding fra universitetet UCSB, som startet å jobbe med laserkanonen for ett år siden.

De-star står for Directed energy solar targeting of asteroids and exploration, og skal, som navnet tilsier, hente eget energibehov fra solen og konvertere dette til massiv mengde laserstråler som kan ødelegge eller pulverisere asteroider som truer jorden.

Les også: Dette skal beskytte Europa mot mikrobølgevåpen

Uoppdagede asteroider

Ifølge NASA finnes det rundt en halv million asteroider på samme størrelse med 2012 DA14 som potensielt kan skade jorden. Bare en brøkdel av disse er oppdaget.

Laserkanonen skal kunne "dytte" en komet eller asteroide ut av dens bane, men også styre den i retning bort fra jorden, og for eksempel i retning solen.

De-star skal kunne levere 1,4 megaton energi per dag og utrydde en 500 meter stor asteroide i løpet av et år.

Må finne løsninger

– Store asteroider og kometer krysser jordens sfære, og på ett eller annet tidspunkt vil en svært farlig av dem treffe jorden. Mange har truffet jorden tidligere, og de vil fortsette å treffe oss. Vi bør føle oss forpliktet til å gjøre noe med denne risikoen. Realistiske løsninger må vurderes, og dette er definitivt en av dem, mener Hughes.

Teknologien skal primært være basert på allerede eksisterende teknologi.

Les også: USA tester nytt romvåpen

Oppskalering

– Dette er ikke en urealistisk ide fra Star Trek. Alle komponenter i dette systemet eksisterer i stor grad allerede, selv om noen av elementene må skaleres opp. Dette blir den største utfordringen, sier Hughes.

De star skal ikke bare sprenge asteroider. Tanken er at romkanonen også kan bli en kraftkilde for romfart, og kunne aksellerere farten til et romskip i opp mot lysets hastighet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Universitetet i California er for øvrig ikke de eneste som jobber med tanken om et laserforsvar. Det gjør også Vil bygge laserforsvar mot asteroider .

Les også:

Se hvordan flygere blendes av lasere  

NASA og ESA vil dytte en asteroide ut av bane

Kobler antimissil-teknologi på passasjerfly  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.