ULSTEINVIK: Color Line ønsker skipet så fort som mulig. Ulstein jobber det remmer og tøyler kan holde.
Om lag 700 personer er høyt og lavt inni det 160 meter lange og 27 meter brede skroget, men ikke samtidig. En av de største utfordringene i et så stort prosjekt er å planlegge og koordinere.
Assisterende prosjektleder Ronny Dimmen ved Ulstein Verft er helt rolig. Sammen med Jarle Auby, maskinsjef og byggeprosjektleder for Color Line følger de TU rundt på skipet.
For et utrent øye kan det se smått utrolig ut at 500 biler og trailere skal rulle inn over kjørerampen og 2000 passasjerer innta restauranter og tax-free-arealer i juli.
– Vi har plan om å bli ferdig medio juni, men det er tøft løp. Vi jobber døgnet rundt på en del fagområder, sier Dimmen.
Blant dem er malerarbeid, rørlegging, maskineri og innredningsarbeid. En del av disse fagdisiplinene må til tider pågå døgnkontinuerlig.
- Verdens største: 160 meter langt og plass til 2000 passasjerer
Safe return to port
Dimmen har jobbet med komplekse prosjekter før, blant annet for Ulstein, og konkurrenten Kleven. Da har det stort sett vært snakk om avanserte offshoreskip.
– Det er noe annet å bygge passasjerskip. Hovedfokus er passasjerene, sier Dimmen.

Passasjerskip og ferger med en lengde over 120 meter er innbefattet av Solas regelverk med Safe Return to Port (SRtP). Det betyr redundans, dobbelt opp av nødvendige fasiliteter, kapasiteter og utstyr, deriblant ventilasjon og sanitæranlegg og redningsutstyr. Skipet skal kunne klare seg trygt til nærmeste havn i en forhåndsinnstilt tid, avhengig av skipets operasjonelle krav.

– Dette gir en del nye utfordringer som vi ikke nødvendigvis erfarer på offshoreskip, både på teknisk avdeling og i produksjon. Det er blant annet strengere krav til redundans i innredning og sikre soner som skal romme alle passasjerer i tilfelle brann eller andre hendelser, sier Dimmen.

Overfarten Sandefjord-Strømstad er på 38 nautiske mil og går på 2,5 timer. Designhastighet er 17 knop.
Det skal ikke være passasjerlugarer, men likevel 90 kabiner for mannskapet.
– Innredningsarbeidet av passasjerområder med restauranter og oppholdsrom samt mannskapslugarer er utfordrende. I tillegg blir det mye tester og godkjenningsarbeid for batteri framdriftssystemet, sier Dimmen.
- Batterier fra Trondheim: Siemens-fabrikk lager batterier med roboter
30 minutter på batteri
Color Hybrid
Rederi: Color Line
Design: Fosen Yards
Byggeverft: Ulstein Verft
Lengde: 160 meter
Bredde: 27 meter
Passasjerkapasitet: 2000
Kjøretøykapasitet: 500 PBE (personbilekvivalenter)
Framdrift: Hybrid (dieselelektrisk/batteri)
Motorer: 2 x 6L (3,6 MW) og 2 x 8L (4,8 MW) Rolls- Royce B:33:45 L
Batteripakker: Siemens 4,7 MWh
Levering: Sommer 2019
Batteripakkene på totalt 4,7 MWh lades med et 11,5 kV høyspent landstrømanlegg i Sandefjord.
Fulladet skal batteriene holde til manøvrering fra kai i Sandefjord, og 30 minutters seilas forbi Kvernberget ytterst i fjorden. Og det samme ved returen.
Skipet må ha igjen nok batterikapasitet til 30 minutter seilas fra Kvernberget og manøvrering til kai i Sandefjord. I løpet av en times kailigge, skal batteriene lades opp for å kunne ta enda en rundtur.

Batteriene til Color Hybrid produseres av Siemens i deres nye batterifabrikk Trondheim. De to batterirommene, en på hver side av skroget, står klare med fire kabinettskap i hvert rom, kabler og kjølevannssystemer. Først i april begynner monteringen. Totalt veier batteriene 60 tonn.
Siemens har også levert elektrosystemer, trafo til landstrøm, tavler og elmotorer.
Ulstein og Color Line er stolt av ringvirkningene. Rundt 70 prosent av utstyret om bord er fra norske leverandører. Blant dem er Brunvoll i Molde og Brunvoll Volda som leverer framdriftspropeller, gear, ror og thrustere.

- Hevder de ble lurt med MANs jukseprogramvare: Nå er rettssaken utsatt på ubestemt tid
Fem seilingsmoduser
Color Hybrid har fire Rolls-Royce-motorer, to på 3,6 MW og to på 4,8 MW. En «far» og en «sønn» blir plassert i hvert sitt atskilte motorrom. Sammen med batterier, akselgenerator og Power Take Off/Power Take In (PTO/PTI) får maskinsjefen et stort register å spille på for optimal drift.
– Oppsettet gir mange muligheter til å variere driften for å kjøre mest mulig energieffektivt, sier maskinsjef og byggeleder for Color Line, Jarle Auby.

I utgangspunktet blir systemet satt opp med fem ulike, ferdigprogrammerte driftsmodus.
– Det blir fortsatt mulig å gjøre manuelle valg, seir Auby.
Han regner med at det må en del justeringer til ut fra erfaringer til de ulike kapteiner og maskinsjefer.
- Ferdigløsning: Leif sluttet på oljebase for å lage elektriske arbeidsbåter
Termos og stabilitet
Skipet utstyres med et varmegjenvinningssystem der eksosvarme og annen overskuddsvarme lagres i to store «termostanker», en på hver side.
Vannet skal brukes til ventilasjonsvarme og vanlig varmtvann.
Termostankene er også en del av ballastvannsystemet. Et fintfølende sensorsystem vil hele tida sørge for at skipet er i balanse etter hvert som tunge vogntog og biler ruller om bord.

Vannet må pumpes mellom tankene. Det skal holde opptil 90 grader og lagres med et lite undertrykk, det vil si 0,8 bar (atmosfæres trykk). Ifølge Auby er det ikke mange pumpeleverandører som klarer å innfri kravene. Valget falt på tyske Allweiler.

- Cruise uten eksos: Ikke mulig i 2026
Ringvirkninger
Color Line og Ulstein understreker at det er langt flere norske enn utenlandske leverandører. Av de 25 største utstyrsleverandørene, er 18 norske.
Da skroget kom fra Polen til Ulsteinvik i november, sa konsernsjef Gunvor Ulstein at det for hver time på verftet, ga ringvirkninger på fem timer i lokalsamfunnet.
For Ulstein Verft har kontrakten med Color Line også betydd ekstra fokus på helse, miljø- og sikkerhet.
– Color Line har hatt ekstrem fokus på HMS fra første dag. Ikke at vi var slappe på det tidligere, men de har lært oss mye vi kan ta med videre i nye prosjekter, sier kommunikasjonssjef Lene Trude Solheim.
Mer i ordreboka
Ulstein Verft har flere skip i ordreboka.
Ved kai ligger et vindserviceskip til Acta Marine. Det er deres andre av samme type. Rederiet var så fornøyd med det første skipet at de bestilte enda et med den berømt X-Bow og nyvinningen X-Stern. Skipet på 93,4 meter skal leveres i april.
Når Color Hybrid har forlatt verftet, kommer et skrog til et ekspedisjonsskip for Lindblad Expeditions. Det skal leveres første kvartal 2020.
Verftet skal også levere et vindserviceskip til Bernhard Schulte i løpet av 2020 og et kabelleggingsfartøy for Nexans i 2021.
- «Superskipene» er levert: Nå er det full fart på hurtigruteskip for Kleven


Kommentarer (0)