T2

Verden blir mye morsommere med disse brillene

TU testet samsungs nye VR-brille og snakket med de norske innholdsskaperne.

28. mai 2015 - 10:51
Vis mer

Få har gjort mer for å gjøre Virtual Reality (VR) tilgjengelig enn Oculus med deres Rift VR-briller. Setter du et par slike på hodet kan du dreie hodet dit du vil og så følger bildet etter. I 3D selvfølgelig.

Men Oculus Rift er ikke for alle. Brillene har egen skjerm, men de trenger prosessorkraften til en PC som må kobles til. En mobiltelefon, derimot, har både skjerm, prosessorkraft og alt som trengs av sensorer for å vite hvordan hodet er plassert.

Et bedre valg, synes mange, og det finnes etter hvert mange VR-brilleløsninger for smarttelefoner. Til og med i papp som du bretter selv.

Norsk 360-video: Norsk 360-video fikk 800.000 visninger på Youtube - se klippet

Ekstrautstyr

For snart ett år siden viste Samsung frem sin VR-brille tilpasset Galaxy Note 4.0. Nå kommer en forbedret versjon tilpasset Galaxy S6. Men det lange navnet Gear VR Innovator Edition for S6. Denne har bedre optikk som drar nytte av S6-ens høyere pikseltetthet, og er designet for bedre varmeavledning.

Det er ikke dumt for en telefon som skal generere to ulike VR-bilder på skjermen, helst med full lysstyrke, til hvert av øynene blir varm. Vi har tittet på den og kan konstatere at verden gjennom virtuelle briller ikke blir som før. Den blir mye morsommere.

Se også: Norsk VR-sykkel så realistisk at folk ikke turte sykle videre

Trenger piksler

Ett av inntrykkene man sitter igjen med etter å ha prøvd brillene er at pikslene er store. Selv med en telefon som S6, som kan skilte med den nesten latterlige pikseltettheten på 577 piksler per tomme, blir de synlige. Selv om øyet i beste fall kan oppfatte det halve på en skjerm ser man her et utsnitt av skjermen gjennom to forstørrelsesglass. Så rent teoretisk skulle vi nok gjerne sett den doble tettheten.

Men selv om store piksler trekker litt ned etter at vi er blitt vant med at vi ikke kan se slike lenger glemmer man fort at det er noe problem. Det tredimensjonale bildet som endrer seg avhengig av retningen man ser i er virkelig imponerende.

Det vet sjefen for Making View, Are Vindfallet, alt om. Hans norske selskap har vært en pioner på VR-innhold, og han har nylig kommet tilbake fra USA etter å ha vist frem muligheten for imponerte topper i Pentagon.

I Norge har han jobbet sammen med Forsvaret for å «fjerne» tanksen fra mannskapet som sitter inni hvor de tradisjonelt ser veldig lite. Med kameraer på utsiden og VR-briller på mannskapet kan de se alt rundt seg ved å vri på hodet. Det ville amerikanerne høre mer om.

VR i forsvaret:

En ny verden: Produktspesialist i Samsung Øyvind Åsen og sjefen for Making View, Are Vindfallet tor VR briller kommer til å få stor utbredelse og mange bruksområder
En ny verden: Produktspesialist i Samsung Øyvind Åsen og sjefen for Making View, Are Vindfallet tor VR briller kommer til å få stor utbredelse og mange bruksområder

Påkjenning

Vi fikk se et par filmer som Making View hadde produsert. En film var tatt opp på Rudskogen i en bil som mildt sagt kjørte fort. Vi skjønner at utrente kan bli litt uggen i magen av å se slikt.

Opplevelsen er mye mer realistisk enn noen annen skjermopplevelse kan bidra med. Spesielt fordi du kan se deg rundt, og til og med bakover, mens bilen fyker av garde og gjennom svingene.

Den andre filmen hadde minst like skremmende innhold. Den var tatt opp av et par fallskjermhoppere med vingedrakt og vi var med like over tretoppene i en enorm fart. Når vi så oss over høyre skulder kunne vi se den andre hopperen komme flygende. Det var en lettelse å lande.

– Vi har gjort veldig mange ulike prosjekter, men ikke alle er som disse. Nå snakker vi med Kreftforeningen og ser på muligheten for å la barn som ligger på sykehus være med familien hjemme rundt middagsbordet. Pasienten vil oppleve å sitte på sin plass mens de andre vil kunne se barnet på en skjerm og høre via en høyttaler.

Les også: Norsk 3D-kamera kan bli det første til å filme i 360 grader

– Muligheter for eldre

– Vi tror også dette vil være en mulighet for eldre til å oppleve steder de ellers ikke vil være i stand til å reise til. På samme måte vil det være en mulighet for reisebyråer og la folk se seg rundt i reisemål de ønsker å sjekke ut før de bestiller en reise dit, sier Vindfallet.

Når Making View skal lage filmer i VR-formatet bruker de ni kameraer som til sammen filmer hele sfæren rundt kamerafestet. I tillegg tas lyden opp gjennom noen mikrofoner.

– Det er slik at innholdet blir bedre jo flere kameraer som er med på jobben. Vi jobber med et kamera med hele 16 HD-kameraer for å lage innhold, men det er ikke satt noen dato for når dette kommer på markedet, sier produktspesialist i Samsung Øyvind Åsen.

Det er mange nye parametere som dukker opp med VR. Det vi trenger er ikke piksler per tomme, men piksler per grad, sier Vindfallet.

Se 360-video:

Oculus bestemmer

Samsung har ikke funnet opp alt kruttet på egen hånd. De har inngått et tett samarbeid med Oculus for teknologi og innhold. Men det betyr også at Oculus bestemmer helt ned til hvordan Samsung får lov å selge brillene.

Likevel er nok alliansen med Oculus en fordel for Samsung. Den gjør at de selger både flere telefoner og VR-briller. Oculus løser også programvareutfordringen. På deres hjemmeside kan brukerne laste ned spill, filmer og annet innhold. Noe er gratis, men mye kan kjøpes.

– Oculus har bestemt at vi bare kan selge brillene i nettbutikker og noen utvalgte Samsung-sertifiserte utsalg. Men da skal selgerne ha spesiell sertifisering for å veilede kundene og demonstrere brillene. Selskapet har satt en aldersgrense på 13 år for å bruke dem. De fleste får ingen problemer når de bruker brillene, men noen blir rett og slett sjøsyke, sier Øyvind Åsen.

Les også: Nå kommer 360-kameraene

Innebygde høyttalere

Første gang man setter telefonen inn i brillene ledes man rett inn i Oculus nettsiden hvor man kan laste ned den riktig programvaren.

I utgangspunktet er Samsung Gear VR en holder til en S6 telefon med optikk for å se de utvalgte feltene på skjermen inne i brillene. Men her er det mer enn basisfunksjonene. Når telefonen settes inn kobles den også til brillen med en Micro USB-kontakt.

Brillene har også en egen Micro USB-kontakt på toppen om man ønsker å koble utstyr til telefonen, eller lade den.

Hodetelefonen har innebygde høyttalere og volumkontroll, selv om det er bedre å hente ut lyden via hodetelefoner. På den ene siden er det en enkle styreflate og en returknapp. På den måten kan man manøvrere rundt i innholdet, men for de som vil bruke brillene til alle de nye VR-spillene er det nok bedre å anskaffe en spillkontroller med Bluetooth. Brillene har også en vifte som skal hindre at det dugger på glassene.

Les også: Gir deg virtual reality med iPaden klistret til fjeset

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.