OLJE OG GASS

– Ulykken var forutsigbar

KUNNE VÆRT UNNGÅTT: Verken industrien eller regjeringen var forberedt på en ulykke av den skala som Deepwater Horizon var, mener en av Obamas granskere.
KUNNE VÆRT UNNGÅTT: Verken industrien eller regjeringen var forberedt på en ulykke av den skala som Deepwater Horizon var, mener en av Obamas granskere.

BODØ: Fran Ulmer var medlem av den amerikanske presidentens granskingskommisjon, og snakket under konferansen Arctic Dialogue i Bodø onsdag.

– Ulykken var forutsigbar og fullt mulig å forhindre. De umiddelbare årsakene til hendelsene kan spores tilbake til en rekke feil gjort av BP, Halliburton og Transocean, sier Ulmer.

Les også: – Oljeindustrien har mye å lære av atomkraftbransjen

Kongressen vil ha norsk regelverk

Boringen av Macondo-brønnen lå bak tidsskjema, og planer for midlertidig å plugge brønnen ble endret fire ganger i løpet av en uke.

Fran Ulmer var medlem av den amerikanske presidentens granskingskommisjon, og snakket under konferansen Arctic Dialogue i Bodø onsdag.
Boringen av Macondo-brønnen lå bak tidsskjema, og planer for midlertidig å plugge brønnen ble endret fire ganger i løpet av en uke. KRITISK: Fran Ulmer var medlem av den amerikanske presidentens granskingskommisjon, og snakket under konferansen Arctic Dialogue i Bodø onsdag. Maiken Ree

Utgått på dato

– Flere beslutninger burde ha vært gjort annerledes, sier Ulmer.

I sin gransking av ulykken oppdaget granskingskommisjonen at teknologiene som brukes for å rense og rydde opp etter oljeutslipp var gått ut på dato.

– Verken industrien eller regjeringen var forberedt på en ulykke av den skala som Deepwater Horizon var. Oljevernteknologiene har nesten ikke vært utviklet siden Exxon Valdez skjedde for 20 år siden, sier Ulmer.

Derfor vil utblåsningene fortsette å skje

BP hadde utblåsning før Deepwater Horizon

Arktisk standard

Kommisjonens hovedoppgave var å komme med anbefalinger for hvordan industrien skal gå videre på en sikrere måte.

– Offshore boring vil bli mer og mer risikofylt og kompleks. Det vil være større vanndyp og høyere trykk. Skal vi gå inn i Arktis, må vi være svært hensynsfulle overfor det sensitive miljøet. Det er et område med stort potensial for petroleumsutvinning, og de arktiske landene er interessert i å utvinne reservene. Det burde utvikles en rekke internasjonale standarder som går på tvers av de arktiske landegrensene, sier Ulmer.

Risikoekspert advarer mot økende fare:<br/> – Oljebransjen må bli bedre på risikostyring

Hun sier at kommisjonen ønsker at deres anbefalinger vil føre til forandringer i industrien.

Systemsvikt bak BP-katastrofen

– Det burde være tekniske standarder, tilknyttet rigger, brønndesign og plattformer. Det burde også være et internasjonalt samarbeid om beste praksis for aktivitet i Arktis, som hvordan man håndterer risiko i forbindelse med mørke, is, årstid, sier Ulmer til Teknisk Ukeblad.

BOP-konklusjonen klar

I dag ble også DNVs gransking av Blow Out Preventeren (BOP) på Deepwater Horizon klar.

Veritas skal granske Deepwater Horizon

Det norske nøkkelvitnet

Rapporten konkluderer med at kuttemekanismen (BSR) i BOP ikke klarte å stenge brønnen og forsegle den, på grunn av at en bit av borerøret blokkerte mekanismen.

Transoceans rigg full av datafeil

Mangelfulle it-rutiner på norsk sokkel

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.