FORSVAR

Storkunden Canada kjøper Kongsberg-våpenstasjoner som kan skyte ned droner

Den fjerde bestillinga er verdt en halv milliard kroner.

Det er på slike LAV 6.0 fra General Dynamics Land Systems Canada at de nye Protector RWS-ene fra Kongsberg skal integreres.
Det er på slike LAV 6.0 fra General Dynamics Land Systems Canada at de nye Protector RWS-ene fra Kongsberg skal integreres. Sgt Jean-Francois Lauzé
25. mai 2020 - 10:06

Canada har i 15 år vært bruker av den fjernstyrte våpenstasjonen Protector fra Kongsberg Defence & Aerospace (KDA).

Mandag er det klart at den kanadiske hæren blir supplert med siste skrik av Protector-stasjoner som skal integreres på deres flåte av pansrede kjøretøy.

Kontrakten, som er inngått med General Dynamics Land Systems Canada, er verdt 500 millioner kroner.

– I denne usikre og utfordrende tid i verden er vi glade for å vinne denne kontrakten under covid-19-pandemien. Vi har en langsiktig ordrereserve og et solid fundament for fremtiden, sier Eirik Lie, administrerende direktør i Kongsberg Defence & Aerospace, i en pressemelding.

US Marine Corps tester den nye ACV  fra USS Somerset (LPD 25).
Les også

Marinekorpset skal kjøre i land med mer slagkraft: Amfibiske kampvogner får fjernstyrte kanontårn fra Kongsberg

Anti-drone

Ifølge KDA skal den kanadiske hæren vil motta den seneste generasjonen våpenstasjoner (RWS), som blant annet er forberedt for trådløs kontroll, evne til å skyte ned mindre droner, samt integrasjon av flere sensorer.

Etter en bestilling på tampen av fjoråret, ble det klart at Tyskland blir først til å ta i bruk Protector som droneluftvern («Counter Unmanned Aerial System», C-UAS).

Divisjonsdirektør Pål Bratlie bekrefter overfor Teknisk Ukeblad at Canada skal ha den samme konfigurasjonen på sin RWS, men ikke primært for C-UAS. Han opplyser at våpnene skal integreres på LAV 6.0.

Ifølge General Dynamics er LAV 6.0 betegnelsen på den kanadiske hærens oppgraderte LAV III-plattform som er blitt forbedret etter erfaringene de har gjort seg i Afghanistan. Første gang kampvogna ble utplassert, var i Latvia i 2017 i forbindelse med Operation Reassurance som startet opp tre måneder etter Krim-konflikten tre år tidligere.

Demonstrasjon av nytt anti-dronesystem fra Kongsberg Defemce & Aerospace og Forsvarets forskningsinstitutt på Hengsvann skytefelt i desember.
Les også

Ny bruk av våpenstasjonen: Slik fungerer det nye droneforsvaret fra Kongsberg og FFI

Litauen

I det samme nabolaget, altså Baltikum, kom Protector-kunde nummer 24 for en drøy måned siden. Da ble det klart at Litauen kjøper våpenstasjoner fra USA til å montere på opp til 500 nye feltvogner av typen Oshkosh JLTV.

Omtrent samtidig med at Tyskland bestilte sine første våpenstasjoner i fjor, kom også Danmark inn på brukersida.

USA er den desidert største brukeren med over 16.000 våpenstasjoner som er kjøpt gjennom Crows-programmet.

Canada har anskaffet Kongsberg-våpenstasjoner tidligere, nærmere bestemt i 2005, 2012 og 2014. Dette har selvsagt ikke skjedd uten konkurranse: Den kanadiske hæren har to andre lignende systemer i sitt inventar: Den første var en lisensbygd versjon av en stasjon fra israelske Rafael, og den andre er en kanadisk design som heter Nanuk. Begge produseres av Rheinmetall Canada.

Testskyting av Penguin fra en norsk missiltorpedobåt (MTB).
Les også

60 år etter Pingvin-raketten: Indisk-amerikansk helikopteravtale kan være gull verdt for Kongsberg

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.