KRAFT

Statoil vurderer å bygge havvindpark i Danmark

Ett av fire energiselskaper som har meldt interesse.

Statoil snuser på dansk havvind: Den danske havvindparken Horns Rev 2  (209 MW) skal få selskap avstorebror Horns Rev 3 (400 MW) - muligens ved hjelp av Statoil.
Statoil snuser på dansk havvind: Den danske havvindparken Horns Rev 2 (209 MW) skal få selskap avstorebror Horns Rev 3 (400 MW) - muligens ved hjelp av Statoil. Bilde: AP/NTB scanpix
10. juni 2014 - 13:17

Danmark har ambisjoner om å bygge ut store mengder vindkraft til havs, og Statoil har meldt seg inn i konkurransen om å bidra til at danskene øker den fornybare energiproduksjon.

Statoil har søkt om og kommet gjennom nåløyet til danske Energistyrelsen, og dermed blitt prekvalifisert til å være med i konkurransen om å få bygge ut Danmarks neste havvindpark, Horns Rev 3.

Tre andre energiselskap har også søkt og blitt prekvalifisert. Disse er Dong Energy, tyske E.on og svenske Vattenfall.

Fornøyde dansker

Havvindparken Horns Rev 3 skal ha en kapasitet på rundt 400 MW og ligge ved nettopp Horns Rev utenfor den danske vestkysten.

Mens den norske oljegigantens søknad om å bygge ut dansk havvindkraft har gått under radaren til norske medier, har det vekket positiv oppmerksomhet i Danmark at den norske oljegiganten viser interesse for aktivitet på dansk sokkel.

Flere danske medier har omtalt saken, etter at Energistyrelsen offentliggjorde navnene på  de prekvalifiserte aktørene 9. mai.

– Vi oppfordret Statoil til å søke, og vi er riktig glade for at Statoil er med på utbudet. Vi er veldig interessert i å få nye aktører med i den danske konkurransen om å bygge ut havvindparker, sier sjefskonsulent Lisbeth Nielsen i danske Energistyrelsen til Teknisk Ukeblad.

Les også: Nå sier leverandørindustrien nei takk til havvind

Politisk vedtatt

I 2012 inngikk danske folketingspolitikere en politisk avtale på Folketinget om blant annet å bygge en rekke nye havvindparker i Danmark. I alt skal danskene bygge ut 1500 MW innen 2020.

Horns Rev 3 er den første av i alt fire havvindparker som skal bygges i kjølvannet av avtalen.

Statoil er godt fornøyd med at danskene har veid og funnet Statoil verdig til oppdraget, men det er ifølge informasjonssjef Morten Eek ikke gitt at Statoil blir med videre i anbudskonkurransen.

Les også: Takker Norge nei til det neste industrieventyret?

Usikkert

– Vi synes det er veldig gledelig å bli nominert til å være en av de som har posisjon og kompetanse til å ta del i en budrunde. Vi vurderer å legge inn et bud, men vi har ikke besluttet om vi skal det ennå, sier Morten Eek i Statoil til Teknisk Ukeblad.

– Hvorfor har dere søkt om å få bygge og drive Horns Rev 3?

– Vår strategi for offshore vindkraft er stegvis vekst. Vi har tatt med oss kompetanse fra offshore olje og gass, og vår kunnskap om maritime prosjekter, og bygget prosjektene opp stegvis ett for ett. Nå har vi levert ett av verdens største havvindkraftverk, Sheringham Shoal, sammen med Statkraft, hvor vi nå skal ta en ny investeringsbeslutning. Andre internasjonale prosjekter vil være interessante for oss å vurdere, så lenge rammebetingelsene og forutsetningene er gode og stabile, sier Eek.

Går Statoil videre i konkurransen om Horns Rev 3, må selskapet levere et foreløpig kostnadsoverslag for havvindparken i september.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Samtidig må selskapet fortelle hvordan prislappen på havvindparken kan reduseres ytterligere.

– Konkurransen dreier seg om pris. Vi er veldig fokusert på å få prisen ned, for det skal bygges så mye havvind i Danmark, sier Nielsen til Teknisk Ukeblad.

Les også: GE «opererer» rotorbladene på vindturbinene sine

Opptatt med Dudgeon

Ifølge Eek ligger imidlertid Statoils hovedfokus nå på å vurdere investeringsbeslutning for havvindparken Dudgeon i britisk farvann, som de planlegger sammen med Statkraft.

I januar landet Siemens kontrakt om å levere 67 av sine 6 MW-vindturbiner til Dudgeon, forutsatt at Statoil og Statkraft velger å bygge ut havvindparken.

I april ble det kjent at Atkins Ltd. skal levere fundamentene til vindmøllene.

– Denne sommeren er vi inne i siste fase i Dudgeon-prosjektet Vi forventer en investeringsbeslutning i løpet av sommeren, sier Eek til Teknisk Ukeblad.

– Vi har våre ressurser rettet inn mot denne fasen, supplerer Eek.

Les mer om havvind på www.tu.no/tema/havvind

Les også:

Derfor gikk Sway Turbine konkurs  

LEDER: Fiasko for norsk havvind

Rapport: 40 prosent vil satse på fornybar energi til havs  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.