KRAFT

Nå sier leverandørindustrien nei takk til havvind

«Ingen» satser nytt, og de som er involvert vil trekke seg ut.

Ikke interessert: Intsok og Intpow har som oppgave å promotere og hjelpe norske bedrifter innen henholdsvis olje og gassindustrien og fornybar-industrien i utlandet. Intpow sliter med økonomien og for mange oppgaver, en Instok ser ingen grunn til at de skal overta ansvaret for offshore vindkraft. Foto: DNV
Ikke interessert: Intsok og Intpow har som oppgave å promotere og hjelpe norske bedrifter innen henholdsvis olje og gassindustrien og fornybar-industrien i utlandet. Intpow sliter med økonomien og for mange oppgaver, en Instok ser ingen grunn til at de skal overta ansvaret for offshore vindkraft. Foto: DNV Bilde: Det norske veritas
9. apr. 2014 - 07:00

Etter at tidligere olje- og energiminister Åslaug Hagas visjon om norsk utbygging av havvindkraft ble skrotet, har mange ivret for norske leveranser av teknologi og tjenester til utbyggingen av havvindparker på kontinentet.

Norges solide posisjon innen olje og gass og lange erfaring innen marine operasjoner trekkes fram som et fortrinn i etableringen av en egen industri for vindkraft til havs.

Nå sier Intsok, bransjeorganet som profilerer norsk leverandørindustri til olje og gass i utlandet, at de ikke ser synergier mellom havvind og olje- og gassvirksomhet.

Vil ut av havvindkraft

– Svært få av våre partnere satser innenfor dette området og de få som er der som leverandører utrykker at de ønsker å forlate denne lite lønnsomme næringen, skriver administrerende Intsok-direktør Sjur Bratland i et brev til Olje- og energidepartementet.

Bakgrunnen for brevet er at fornybarorganisasjonen Intpow, som skulle promotere norsk leverandørindustri til det globale fornybarmarkedet, i lang tid har slitt med store økonomiske problemer.

En evaluering utført av analyseselskapet Menon konkluderte i fjor med at Intpow hadde for bredt fokus, og foreslo at Intpow heller konsentrerte innsatsen mot vannkraft og nett, avsluttet satsningen på sol og overlot satsningen på havvindkraft til Intsok.

En av begrunnelsene var at flere klassiske "offshoreselskaper" er med i begge bransjeorganene.

Men Intsok vil på ingen måte overta ansvaret for å fremme norske leveranser til havvind-industrien.

– Et endret aktørbilde, en skjerpet konkurransesituasjon og det at norske leverandører må forholde seg til nye globale innkjøpsprosesser, vil kreve mye av oss i årene som kommer. For å kunne levere i henhold til våre partneres forventninger mener vi det er viktigere å beholde fokuset på norsk leverandørindustri som leverer til olje- og gass-sektoren, sier Bratland i brevet til OED.

Les også: Denne vindparken presterte best i 2013

– Går glipp av stort marked

Globalt ansvarlig for offshore fornybar energi i DNV GL Energy, Johan Sandberg, er uenig i at det ikke eksisterer synergimuligheter mellom olje og gassvirksomheten og offshore vindkraft. 

– Jeg mener norsk leverandørindustri til olje- og gass-sektoren går glipp av et stor og viktig marked om de snur ryggen til offshore vindkraft. Omsetningen innen havvindindustrien er på vei mot 15 milliarder euro i året, sier Sandberg til Teknisk Ukeblad.

– Prosessdelen i olje- og gass har liten eller ingen synergieffekt med havvind, men det finnes store synergieffekter når det kommer til struktur, installasjon og operasjoner til havs, kabler, kraftoverføring og etterhvert innen subsea power, sier Sandberg.

Les også: Havvindgigantene kniver om å ha verdens største havvindturbin

Ny industri

Sandberg mener offshore vindkraft kan være et fint supplement til norsk industri dersom oljeprisen synker, og nye olje- og gass-prosjekter blir satt på vent.

Han mener også det er stort potensial for innovasjon for å få offshore vindkraft integrert i store olje- og gassoperasjoner til havs.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Jeg ser heller at Norge investerer i innovasjon og utvikling av ny, fornybar teknologi enn et rent fokus på  å minimere utslipp fra sokkelen. Seriøs klima-satsing handler om ny teknologi, sier Sandberg til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Vindkraft til havs koster stadig mer, mens solkraft blir billigere

Denne havvindparken kunne blitt 33 prosent mer effektiv

Statkrafts nye testturbin skal bli høyere enn Oslo Plaza  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.