INDUSTRI

Snart kan madrassen din lages av CO2

Bruker klimagassen til produksjon av skumplast.

Det tyske selskapet Bayer har gjennomført en vellykket testfase og satser nå på kommersiell produksjon av polyuretanskum med CO2 som råstoff.
Det tyske selskapet Bayer har gjennomført en vellykket testfase og satser nå på kommersiell produksjon av polyuretanskum med CO2 som råstoff. Bilde: Bayer
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
26. juli 2013 - 07:00

Det tyske selskapet Bayer har gjennomført en vellykket testfase, og skriver i en pressemelding at de nå har mål om å kommersialisere bruk av CO2 som råmateriale for plastprodukter.

Selskapet har begynt planleggingen av nye produksjonsfasiliteter i Dormagen i Tyskland, hvor CO2 vil kunne brukes til å produsere en forløper til høykvalitetsskum.

Fra avfall til lønnsomt

Bruken av CO2 er til fordel for miljøet ettersom den erstatter råmaterialer som tidligere kun har vært av fossil opprinnelse, påpeker Bayer.

– CO2 kommer i et nytt lys. Avfallsgassen forvandler seg til et nyttig og lønnsomt råmateriale. Det gjør oss til et av verdens første selskaper som inntar en fullstendig forskjellig tilnærming til produksjonen av høykvalitetsskum, sier administrerende direktør Patrick Thomas i Bayer MaterialScience i pressemeldingen.

Prosessen har blitt testet i to år sammen med partnere fra industri og akademia. En pilotfabrikk i Leverkusen har produsert små mengder av polyoler, som binder CO2 og er en forløper til det endelige skumproduktet polyuretan.

Polyuretan brukes blant annet i møbler, bildeler, kjøleprodukter og isolasjonsmaterialer. Interne tester viser ifølge Bayer at skummet holder minst like god kvalitet som konvensjonelt skum basert på fossile materialer.

Selskapet forventer også at den nye produksjonsprosessen skal gi økonomiske fordeler sammenliknet med den konvensjonelle metoden.

Les også: Slik vil de lage isolasjon av søppel

Norsk prosess

I Norge jobber selskapet Norner med å kommersialisere en produksjonsprosess for plast laget av CO2. Da vi omtalte deres prosess i januar 2012, hadde de som mål at et demoanlegg skulle være oppe i løpet av 2014.

– Vi holder fremdeles på med å utvikle vår metode. Utviklingen går i to retninger – den veien Bayer går, med polyoler og polyuretaner, og mot de såkalte alifatiske polykarbonatene, som gir stivere produkter, for eksempel til bruk i emballasje, sier direktør for polymerforskning i Norner, Morten Lundquist, til Teknisk Ukeblad.

Norner jobber med begge disse prosessene, blant annet sammen med selskapet Econic i England, som utvikler katalysatorer for bruk i plastproduksjon av CO2. Men de mangler en industriell partner.

– Vi er i dialog med flere store selskaper for å sette opp en pilot som vi trenger for å produsere nok materialer til å gjøre større tester på produktsiden. Ettersom vi jobber med andre partnere nå enn da vi startet opp, blir nok dette minst ett år forsinket. Vi har også flere spørsmål vi er nødt til å finne svar på, sier Lundquist.

Les også: Vil fange CO2 med grafén

Doktorgrad og forskningsprosjekt

Han påpeker at de har brukt store ressurser på kompetanseheving. En ansatt har tatt doktorgrad på nanomodifisering av plaster fra CO2, en person har tatt masteroppgave på området, samt at de nylig har fått godkjent et nasjonalt forskningsprogram for nanobaserte katalysatorer sammen med Universitetet i Oslo, Sintef og Høgskolen i Telemark.

Dette skal gjøre prosessen mer effektiv og økonomisk.

– Hvordan er økonomien i denne plasten sammenliknet med ved bruk av fossilbaserte prosesser?

– Den bør være ganske lik. En del av prosessen kan gå ved lavere trykk enn ved dagens kommersielle prosesser, men regnestykket for bruk av CO2 er uklart. Ser man på CO2 som et avfallsprodukt kan CO2 være en "negativ kostnad" og således gi et positivt bidrag til en kostnadseffektiv prosess, sier Lundquist.

Les også:

Her finner de råstoffet til fremtidens supermateriale  

Dette er verdens letteste materiale

«Det mest fantastiske materialet menneskeheten noen gang har fått tilgang til»  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.