INDUSTRI

Vil fange CO2 med grafén

Taiwanske forskere vil kombinere solkraft og CO2-fangst.

Kinesiske forskere hevder de har funnet en metode der grafén kan brukes for utvinne metanol av CO2 ved hjelp av sollys.
Kinesiske forskere hevder de har funnet en metode der grafén kan brukes for utvinne metanol av CO2 ved hjelp av sollys. Bilde: Conrad Gesner
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
26. apr. 2013 - 09:16

Taiwanske forskere hevder de har funnet en metode for å omgjøre CO2 til metanol med kunstig fotosyntese.

Grafén brukes for å få i gang prosessen med fotokjemisk omgjøring av CO2.

Metoden er nylig beskrevet i kjemitidsskriftet Nanoscale.

Les også: Dette er verdens letteste materiale

Solenergi og karbonfangst

I artikkelen ser forskerne for seg et system som kombinerer høsting av solenergi og samtidig karbonfangst gjennom kunstig fotosyntese.

Eksperimenter der nanomaterialer blir brukt i prosesser sammen med sollys er en trend innenfor kjemisk forskning, ifølge Truls Norby, professor ved Kjemisk Institutt på Universitetet i Oslo.

– Det er mange som for tiden prøver å ta nanomaterialer i bruk for å klare å lage hydrogen fra vann, eller metanol fra CO2 og H2O. I fremtiden kan man kanskje til og med hente CO2 ut fra lufta, slik som plantene gjør det, forteller Norby i en epost.

Men han tror det i overskuelig fremtid vil være en utfordring å gjøre slike prosesser med sollys effektive nok, spesielt hvis målet er å bruke CO2 så fortynnet som det er i luft.

Grafén: «Det mest fantastiske materialet menneskeheten noen gang har fått tilgang til»

2

Lagde drivstoff av CO

Metoden til de taiwanske forskerne går ut på å redusere CO2 og H2O til CH3OH (metanol) ved å bruke grafénoksid som katalysator.

Forskerne lagde en reaktor til eksperimentet, der en 300 W halogenlampe fungerte som sol. I reaktoren plasserte de pulver av grafénoksid.

CO2 ble så pumpet gjennom vann for å oppta vanndamp og sluppet inn i reaktoren. Etter å ha belyst reaktoren, fant forskerne små mengder metanol.

– Fotokjemi som dette har ofte noen feller man kan gå i, og resultater kan fort være basert på overdreven og ukritisk tro på at det man håper skal skje, det skjer, mener Norby.

Skeptisk

Forskerne hevder at grafén er en katalysator som ikke forbrukes, men som får prosessen til å fungere.

– Men når grafén, altså karbon, brukes som katalysator, er det også en mulighet for at det er dette som er reaktanten som reduserer CO2 pluss H2O, forklarer Norby.

Forskerne bak metoden håper på sin side at metoden kan bidra til å utvikle mer energieffektive metoder for CO2-fangst. Sluttproduktet metanol kan brukes som drivstoff.

Norby tviler imidlertid på om metoden kan brukes i kommersiell sammenheng i overskuelig fremtid.

– Jeg er skeptisk, men vi får jo håpe at disse eller andre lykkes med å omgjøre energien i sollys på en effektiv måte til et brensel basert på CO2 og H2O.

Les også:

Her finner de råstoffet til fremtidens supermateriale  

Slik skal Sargas gjøre CO2-fangsten kommersiell  

Ny giv for CO2-rensing på Svalbard  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.