IT

Sliter med å finne løsning for hemmelige samtaler

 

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) lover å kvittere ut anbefalingen fra Gjørv-kommisjonen og etablere et sikkert mobilsamband for flere i statsforvaltningen. Men når jobben vil være gjort, er høyst uklart.
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) lover å kvittere ut anbefalingen fra Gjørv-kommisjonen og etablere et sikkert mobilsamband for flere i statsforvaltningen. Men når jobben vil være gjort, er høyst uklart. Bilde: Scanpix
7. sep. 2012 - 19:18

Regjeringen vil at flere som jobber med beredskap skal kunne bruke mobiltelefonen til hemmelige samtaler under kriser og katastrofer.

Det er lettere sagt enn gjort.

I statsapparatet og beredskapsetatene er det kun et fåtall som har anledning til å dele sensitive og hemmeligstemplede opplysninger over mobiltelefon.

Behovet for å gi flere muligheten til å føre slike samtaler, beskrives blant annet i rapporten fra 22. juli-kommisjonen.

– Det må etableres gradert samband og rutiner for rask informasjonsflyt til, fra og mellom departementene og deres underliggende etater, fastslår Gjørv-kommisjonen.

Regjeringen arbeider nå med å få på plass nye løsninger for sikker datakommunikasjon og mobil tale. Ingen av delene er gjort i en håndvending.

Les også: Kan ikke sende tekst, bilder eller kart til patruljene

Kan ta tid

Nøkkelpersonell i departementene har lenge hatt løsninger som gjør det mulig å dele høygradert informasjon over mobiltelefon.

Et kablet, gradert telefonsystem har også eksistert, men løsninger for lavgradert mobiltale finnes ikke. Et slikt system ville ha tillatt flere ansatte på ulike nivåer å snakke sammen og dele sensitiv informasjon, for eksempel ved akutte kriser.

Lavgradert informasjon er informasjon på sikkerhetslovens første nivå – begrenset. Høygradert informasjon omfatter lovens tre neste nivåer – konfidensielt, hemmelig og strengt hemmelig.

I stortingsmeldingen om samfunnssikkerhet og beredskap som ble lagt fram før sommeren, slås det fast at målet er å få gode løsninger på plass så snart som mulig.

Problemet er enkelt sagt som følger: Mobiltelefonenes operativsystemer er ikke tilstrekkelig utviklet.

Så snart en krypteringsløsning ser ut til å fungere, kommer det en ny oppdatering av operativsystemet og løsningen begynner å lugge.

– Markedet for mobile krypterte løsninger er umodent, og det finnes få anvendbare løsninger, står det i stortingsmeldingen.

NTB kjenner til at Nasjonal sikkerhetsmyndighet jobber intensivt med å finne en løsning – i likhet med kolleger i en rekke andre land. I realiteten er det helt i det blå når jobben vil være gjort.

Les også: Slik blir det nye nødnettet

Datasystem

– Vi skal innføre et nytt system for høygradert datakommunikasjon mellom departementene og sentrale beredskapsaktører, slo statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fast i sin 22. juli-redegjørelse for Stortinget.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Også dette er omtalt i stortingsmeldingen om samfunnssikkerhet.

– Innføring av systemet innebærer at sivile aktører vil kunne motta og formidle viktig, sensitiv og gradert informasjon som ivaretar leveransegaranti, sporbarhet og reell prioritering av informasjonstrafikk, heter det i meldingen.

Fornyingsdepartementet har som følge av rapporter fra Riksrevisjonen og Nasjonal sikkerhetsmyndighet utredet behovet for en ny IKT-løsning for Statsministerens kontor og departementene.

Det nye systemet skal sikre en trygg, moderne og fleksibel plattform for alle former for elektronisk datatrafikk – også mellom statsapparatet, nødetater og andre beredskapsaktører.

Det er forventet at regjeringen vil komme nærmere tilbake til detaljene for framdrift og kostnader i statsbudsjettet.

I revidert nasjonalbudsjett ble det bevilget 6 millioner kroner til å reetablere et lavere gradert system for alle departementene.

Løsningen er en minimumsløsning som skal tilfredsstille dagens krav fra NSM fram til ny IKT-løsning er implementert.

Les også:

Vil prioritere mobildekning for viktige personer

Her har politiet full oversikt

Politiet må utnytte IT-systemene de allerede har

Vet du hva du risikerer ved å dele filer?  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.