IT

Kan ikke sende tekst, bilder eller kart til patruljene

Politiet sliter med utdaterte og gammeldagse systemer.

22. juli kommisjonen kritiserer IKT-løsningene i politiet. Patruljene har ikke terminaler eller bærbare løsninger som ville kunne gi anledning til å foreta egne søk i politiets egne systemer fra bilene.
22. juli kommisjonen kritiserer IKT-løsningene i politiet. Patruljene har ikke terminaler eller bærbare løsninger som ville kunne gi anledning til å foreta egne søk i politiets egne systemer fra bilene. Bilde: NTB scanpix
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
14. aug. 2012 - 10:53

I går fikk politi og myndigheter massiv kritikk for håndteringen av 22. juli. Kommisjonen kommer med knallhard kritikk av IKT-løsningene til politiet:

At potensialet i informasjons- og kommunikasjonsteknologi ikke ble utnyttet, blir listet opp som én av fem hovedårsaker til at innsatsen 22. juli sviktet.

Terrorangrepet: Sju år gamle planer hadde holdt

Kan ikke sende tekst

Politiet har i dag ikke muligheten i dag til å sende tekst, bilder eller kartopplysninger til patruljene.

Dersom politiet kunne sendt tekstmeldinger og kart på sambandet, ville trolig politiaksjonen 22. juli trolig gått raskere.

«22/7 avdekket at det etter alt å dømme ville ha bidratt til en raskere politiaksjon dersom man hadde hatt anledning til å sende tekstbasert informasjon, uten den sårbare avhengigheten av dårlige radio- og lydforhold, og enkel kartinformasjon om for eksempel oppmøtested.»

Les også: Slakter dårlig databruk i PST

Lite utviklet

I det operative arbeidet er IKT-systemene lite utviklet, skriver kommisjonen. De kommer med følgende kritikk:

  • En typisk norsk patruljebil har begrenset kommunikasjonsutstyr: Radio- eller nødnettsamband er det viktigste verktøyet.
  • Politiet har i dag ikke tilgang til elektronisk kartverk i bilene, dersom de ikke benytter en av de få patruljebilene der GPS er installert.
  • Politiet har ikke et eget GPS-system som vil kunne gi en patrulje oversikt over andre patruljer i nærheten.
  • Patruljene har ikke terminaler eller bærbare løsninger som ville kunne gi anledning til å foreta egne søk i politiets egne systemer fra bilene. Dette gjelder for eksempel Autosys, som er oversikt over registrerte kjøretøy, politiets eget etterretningsregister Indicia og andre politioperative system.
  • Ikke alle ansatte har mobiltelefoner som del av sitt jobbverktøy.

At politiet ikke har dataterminaler, gjør at patruljene er helt avhengig av fungerende muntlig radiosamband for å kunne kommunisere. De er også avhengig av å kontakte operasjonssentralen for å kunne søke på for eksempel et registreringsnummer.

Kjente problemer

Regjeringen har selv påpekt problemene. I statsbudsjettet for 2012 skrev de følgende:

«Dagens IKT-infrastruktur og straffesaksløsninger i politiet er ikke tilfredsstillende. Selve IKT-infrastrukturen og informasjonssikkerheten er utdatert, og straffesakssystemene er ikke tilpasset politiets behov for fleksibilitet og robusthet. En fornying av IKT-systemene i politiet er derfor helt avgjørende for politiets effektivitet og resultatoppnåelse.»

Les også:

Riksalarm stoppet av intern krangel  

Nødnettet gransket seg selv

Slik blir det nye nødnettet

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Vil prioritere mobildekning for viktige personer  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.