OLJE OG GASS

Slik vil den nye sokkelsjefen holde produksjonen oppe til 2025

Sokkelsjefens prognoser for Statoils driftsområder.

Statoils nye sokkelsjef, Arne Sigve Nylund, holder seg fast i vindkastene på Oseberg feltsenter i Nordsjøen.
Statoils nye sokkelsjef, Arne Sigve Nylund, holder seg fast i vindkastene på Oseberg feltsenter i Nordsjøen. Bilde: Roald Ramsdal
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
21. jan. 2014 - 14:14

OSEBERG FELTSENTER: På Oseberg har det blåst opp fra liten kuling til liten storm med full storm i kastene. Med jevne mellomrom kjennes forsiktige bevegelser i det solide betongunderstellet til plattformen. Ingenting ifølge plattformsjefen som har vært her ute i langt tøffere vær.

Vinden river i kjeledressen til Statoils nye direktør for norsk sokkel Arne Sigve Nylund når han er med opp i boretårnet på Oseberg.

Tidligere, i varmen inne i kinosalen har den ferske sokkelsjefen oppsummert strategien for selskapet i årene som kommer.

– Vi ser potensiale for å holde jevn produksjon forbi 2020, inn mot 2025, og kanskje videre forbi det også, sier Statoils nye sokkeldirektør når han oppsummerer selskapets strategi for norsk sokkel fremover.

Les også: Nå kommer spesialriggene til Statoil

2,4 millioner fat i døgnet

Det nye estimatet til sokkeldirektøren bygger først og fremst på at selskapet er helt avhengig av nye letelisenser og funn for å opprettholde nivået med dagens produksjon frem mot 2025.

I bunn ligger fire klare PUDer for nye feltutbygginger, 11 hurtigutbyggingsprosjekter og flere tiltak for økt utvinningsgrad (IOR). I tillegg kommer selvsagt de lovende mulighetene i nye prosjekter som Johan Sverdrup og Johan Castberg.

Til sammen har dette gitt selskapet et ressurstilskudd på 2,4 millioner fat i døgnet, ifølge den ferske sokkelsjefen.

Nylund er Statoil-veteran med 31 år i selskapet. Tidligere har han blant annet vært plattformsjef for Gullfaks og direktør for Statfjord.

– Jeg synes vi er på god vei til å revitalisere norsk sokkel i forhold til den ambisjonen som vi la i 2011, fortalte han til mediene som var invitert på tur til Oseberg.

Les også: Barentshavet og Norskehavet Nord blir større enn Nordsjøen før 2040

Skjær i sjøen

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets mener sokkelsjefens uttalelse er helt i tråd med Oljedirektoratets siste anslag for norsk olje- og gassproduksjon.

Likevel ser hun enkelte skjær i sjøen for anslaget, i form av økning i kostnader og muligheten for lavere oljepris i årene som kommer.

– Kutt i kostnadene og bedret prosjektlønnsomhet i tillegg til politisk velvilje til å åpne opp for produksjon i nye områder må til for å kunne nå sokkelsjefens optimistiske anslag slik jeg ser det, mener Saltvedt.

Ifølge Jarand Rystad i analysebyrået Rystad Energy har Statoil som eier potensiale i sin nåværende portefølje i Norge til å øke produksjonen fra omkring 1,2 millioner fat oljeekvivalenter per dag i 2014 og opp mot 1,4 millioner fat oljeekvivalenter per dag på starten av 2020 tallet.

Som operatør har selskapet potensiale til å øke produksjonen på norsk sokkel fra 2,5 millioner fat oljeekvivalenter per dag i 2014 til 2,9 millioner fat oljeekvivalenter per dag på 2020-tallet, ifølge tallene til Rystad.

– Av dette vil halvparten av produksjonen i 2022 være fra nye felt og halvparten fra felt som er i produksjon i dag, skriver Rystad i en epost.

– Av dette vil halvparten av produksjonen i 2022 være fra nye felt og halvparten fra felt som er i produksjon i dag, skriver Rystad i en epost.Statoils nordligste driftsområde vil kunne øke produksjonen frem mot 2025 og kanskje mot 2030 også, ifølge sokkelsjefen. Statoil

Som perler på en snor

Statoil har PUD klar for fire store utbygginger: Valemon, Gina Krogh, Aasta Hansteen og Gudrun.

– Prosjektene er i ulike faser, men de kommer som perler på en snor fra 2014 og utover, sier den nye sokkeldirektøren.

Han er klar på hva som blir mest spennende i 2014 for Statoil.

– Johan Castberg og Johan Sverdrup er blant de aller mest spennende prosjektene, sier den ferske direktøren til Teknisk Ukeblad.

Det er ventet at Statoil kommer til å ta et konseptvalg i løpet av noen uker for Johan Sverdrup. Johan Castberg kommer etter planen senere i år. Nylund ønsker ikke å sette en eksakt dato på dette for noen av dem.

Les også: Statoil har funnet opp mot 50 millioner fat ved Johan Castberg

Økt utvinningsgrad

IOR er et av begrepene som går hyppig igjen i presentasjonen til den ferske sokkelsjefen i Statoil. Økt utvinningsgrad (IOR) er en sentral del av strategien for at selskapet skal kunne opprettholde produksjonsnivået mot 2025 og kanskje videre for Drift Øst – det blant annet Oseberg ligger.

– 700 - 800 millioner fat ble sanksjonert som potensialet av IOR etter 2011, sier han.

Nylund går gjennom norsk sokkel driftsområde for driftsområde, for å argumentere for at Statoil kan opprettholde produksjonen inn mot 2025.

Her er prognosene hans for Statoils fem driftsområder:

1. – Interessante prospekter i Barentshavet

Drift Nord har i første omgang ansvar for driften av Snøhvit- og Norne-feltet. Nylund mener potensialet både i Aasta Hansteen og Johan Castberg er spennende.

– Vi ser en økning i produksjon frem mot 2025 og kanskje forbi og inn mot 2030 også i dette området, sier Nylund og legger til at det er interessante prospekter også lenger nord i Barentshavet som kan endre dette bildet.

2. – Produksjonsfall i Midt-Norge

Drift Midt-Norge har ansvar for feltene Åsgard, Kristin, Tyrihans, Njård.

Her kan det bli produksjonsfall frem mot 2025, men Nylund mener dette også kan snu og det kan komme nye muligheter, for eksempel prospekter i Njård som kan gjøre bildet mer optimistisk.

3. Modne felt sikrer produksjonen

Drift Øst omfatter noen av de eldste feltene på norsk sokkel, som Oseberg og Troll i tillegg til feltene Fram og Vega.

– Dette er betydelige felter. Det som foregår i Drift Øst betyr i alle fall at man kan opprettholde produksjonsnivået mot 2025 og kanskje videre, mener Nylund.

4. Kortsiktig økning i vest

Drift Vest omfatter feltene Gullfaks, Kvitebjørn, Visund og Grane. Også her er det mer modne felt som Huldra, Veslefrikk og Glitne.

– Dette er et område det jobbes godt i og vi ser for oss en kortsiktig økning, forteller han.

5. Johan Sverdrup drar opp sør

Drift Sør omfatter feltene Statfjord, Sleipner og Snorre.

– Her skjer det mye spennende innenfor økt utvinningsgrad og utvikling av feltene, sier Nylund og henviser til arbeidet med Snorre 2040. Driftsområdet vil også få et kraftig påfyll når Gudrun og Gina Krogh ved Utsirahøyden starter opp i 2014.

Ikke minst er Johan Sverdrup et av Statoils mest spennende prosjekter innenfor dette området. Selskapet er i full gang med å gjennomgå konsept for utbyggingen og tar sikte på å levere plan for utbygging og drift av feltet i 2015.

– Det er strategisk viktig for oss å jobbe hardt og vise oss verdige for å få operatøransvaret på Johan Sverdrup, forteller Nylund.

Les også:

Dette er det viktigste for oljebransjen i 2014

Slik blir Norge uten ny olje

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.