BYGG

Skal legge marmor mellom glassene i Alabasthallen

Endelig løsning i glass-konflikten rundt det nye Nasjonalmuseet.

Dette er alabasthallen som den tyske arkitekten og Statsbygg har kranglet om.
Dette er alabasthallen som den tyske arkitekten og Statsbygg har kranglet om. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
10. des. 2018 - 05:00

Det så lenge ut til å skjære seg mellom Statsbygg og arkitekten bak det nye Nasjonalmuseet i Oslo. Nå har de endelig funnet en løsning som alle er fornøyde med.

Det skriver NRK.

Enkelte dager i vinter innstilte Ruter alle avganger i Oslo og Akershus.
Les også

Vet ikke om tiltak for å unngå kaos er lovlige

 Konflikten har dreid seg om den såkalte alabasthallen – en gigantisk, lysende hall på toppen av museet. Det ble tidlig klart at det gjennomskinnelige mineralet alabast likevel ikke kunne brukes, fordi det ikke ville tåle norsk vær og vind.

Deretter har arkitektene og Statsbygg ikke klart å bli enige om et alternativ.

I sommer ble det kjent at Statsbygg vurderte å heller bruke «industriglass», noe som gjorde arkitekten bak prosjektet så rasende at han vurdert å droppe museets åpning, fordi han mente Statsbyggs avgjørelse ville bli en skam.

Marmor mellom glassene

Løsningen har nå blitt å bruke marmor.

– Marmoren skal ligge som en tynn film mellom to glasslag, så den vil nærmest være hermetisk lukket. Løsningene vi har sett på tidligere, har ikke hatt de samme kvalitetene, sier byggherredirektør Synnøve Lyssand Sandberg i Statsbygg til NRK.

Det er det tyske arkitektkontoret Kleihues + Schuwerk som vant oppdraget med å designe kunstbygget. Arkitekt Claus Schuwerk er lettet over vendingen i saken.

– Det er et mirakel. Jeg skal innrømme at det så mørkt ut, og jeg hadde lite håp om at vi ville få til en løsning. Det andre alternativet hadde blitt som et kjipt Ikea-kjøkken, sier arkitekten til kanalen.

Statnetts 300 kV linje mellom Hamang i Bærum og Smestad i Oslo ble satt i drift i 1952. Mastene er i snitt 21 meter høye. Forbindelsen skal nå oppgraderes til 420 kV. Statnett prioriterte først ny luftlinje som ville krevd 38 meter høye master, og større bredde.
Les også

Velger rådyr kabelløsning – billigere alternativ er like godt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.