OLJE OG GASS

Sjokktube undersøker effekten av eksplosjoner på oljeplattformer

21. jan. 2014 - 12:27
Vis mer

For å finne ut av hvilke materialer som takler eksplosjoner og høyt trykk best, etablerte Høgskolen i Narvik en sjokktube.

Formålet med undersøkelsene var å øke sikkerheten på norske olje- og gassplattformer.

Mange undersøkelser

– Per i dag er det vanlig å bruke stål og metall i olje- og gassindustrien. Vi ønsket å teste ut hvilke materialer som holder best, og dermed gir best sikkerhet ved stor påkjenninger, forklarer professor Moji Moatamedi ved Høgskolen i Narvik.

I fire år gjennomførte derfor han og en rekke studenter undersøkelser med en fem meter lang sjokktube.

– Vi har gjennomført en rekke undersøkelser der vi har sendt vann gjennom tuben med ulikt trykk for å se reaksjonen til forskjellige materialer, forklarer Moatamedi.

Les også: – Oljeplattformer er viktige terrormål

Ikke overaskende

Moatamedi sier at resultatene fra testingen var som forventet.

– Testene viste at komposittmaterialer både holder lengre og tåler mer enn standardmaterialene som stort sett brukes på olje- og gassplattformer i dag. Det beste komposittmaterialet til olje- og gassindustrien viste seg å være flerlags skumkompositt (multi-layered foam composites), de viste seg å ha en meget god evne til å absorbere energi.

En av årsakene til at komposittmaterialer ikke er mye brukt i olje- og gassindustrien, er ifølge Moatamedi prisen.

– Komposittmaterialer veier lite og er utrolig sterkt, men koster mye. Materialene er mye mer kompliserte å lage enn stål og metall, sier han.

Les også: – Statoil forstår ikke forskjellen på «safety» og «security»

Klar anbefaling

Funnene fra undersøkelsene gjør til tross for prisen, at industrien bør satse mer på materialet enn de gjør i dag ifølge Moatamedi.

– Resultatene våre viser at komposittmaterialer er enda sterkere enn forventet, og at de tåler enda mer enn vi trodde. De kan spesialtilpasses området de skal brukes i på en helt annen måte enn andre materialer. Så mere bruk av komposittmaterialer på plattformer vil føre til økt sikkerhet for de som jobber der, sier han.

Nå som forsøkene er avsluttet håper Moatamedi på å kunne fortsette med andre type materialundersøkelser med sjokktuben.

– Selv om tuben ble etablert i forbindelse med dette ene prosjektet er det ingen begrensninger på hva vi kan bruke den til videre. Sjokktuben vil være et godt redskap for å forske på materialsikkerhet i bygninger og andre steder på land også, sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Godt egnet materiale

Andreas Echtermeyer ved instituttet for produktutvikling og materialer ved NTNU, støtter Moatamedis konklusjon om at kompositter egner seg godt på plattformer.

– Flerlags kompositter er meget godt egnet for olje- og gassplattformer. Den eneste ulempen ved materialene er at de kan ta fyr dersom det begynner å brenne, sier han.

Echtermeyer sier det er forsket en god del på området, men at brannfaren så langt har bremset utviklingen.

– Det er synd, for komposittmaterialer har mange gode egenskaper som egner seg på en plattform. De korroderer ikke på samme måte som stål, og veier mye mindre. De er dermed mye enklere å håndtere, sier han.

Les også:

Bygger sjokkrør for å undersøke konsekvensen av ekstreme lufttrykk

«Ingen olje- og gassinstallasjoner trenger ekstra terrorbeskyttelse»  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.