BYGG

Bygger sjokkrør for å undersøke konsekvensen av ekstreme lufttrykk

23. des. 2013 - 15:21

For å lære mer om hvordan man kan beskytte byer, bygg og konstruksjoner mot bomber og terrorangrep, bygger NTNU på nyåret et 25 meter langt testrør.

Sjokktuben, som røret kalles, skal påføres høye trykk for å gi forskerne bedre forståelse av hvordan ulike objekter reagerer på fysiske påkjenninger.

Les også: Ingen kan fastslå at det er mulig å bevare Høyblokka

Manglende kompetanse

– Vi har alt for lite kompetanse om hva konsekvensen av denne formen for hendelser er, sier professor Magnus Langseth, ved SIMLab på NTNU.

Langseth jobber til daglig med konstruksjonsteknikk, og mener fokuset på sikkerhet i Norge er for lavt.

– Det er ille at det må en hendelse, som terrorangrepet 22. juli, til for at det skal bevilges mer penger til forskning på objekters sikkerhet, sier han.

Sjokktuben vil benyttes til både forskning og undervisning på skolen i tiden fremover.

Les også: Tre måter å fjerne høyblokka på

Viktige analyser

Selv om testtuben ikke er mer enn 25 meter lang, med en diameter på 30 centimeter, mener Langseth den vil kunne gi viktig informasjon om hvordan objekter reagerer på fysiske påkjennelser.

- Når en ladning detoneres oppstår det en sjokkbølge som går ut i lufta og etterhvert treffer alle konstruksjoner i nærheten. Vi ønsker å studere hvordan objekter og komponenter oppfører seg i kontrollerte betingelser. På den måten kan vi utarbeide grunnlag for analysemodeller som kan brukes til å beregne oppførselen til bygninger, forklarer han.

Under forsøkene skal det brukes hurtigfilmkameraer som tar opp mot 1 million bilder per sekund.

- Da får vi filmet alt som skjer, og kan bruke tid på å analysere forsøket i ettertid, sier Langseth.

Les også: Kartverket vil lage 3D-modell av terrenget i hele Norge

Aktuelt med sikkerhet

Prosjektet finansieres i samarbeid mellom NTNU, SFI-SIMLab og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). Støtten til bygging av sjokktuben er 2 millioner i 2013. Deretter støtter NSM SIM-lab over en åtte-årsperiode med 1 million kroner i året frem til 2022.

Finansieringen frem til 2022 er knyttet til en søknad fra SIMLab om et nytt senter for forskningsdrevet innovasjon, CASA, som blant annet vil behandle objektsikkerhet.

– Objektsikkerhet er mer aktuelt nå enn det var tidligere. Da bomben gikk av i regjeringskvartalet 22. juli ble vi minnet på den terrortrusselen man tidligere kun har sett internasjonalt, men som i stor grad også gjelder i Norge, sier avdelingsdirektør Carsten Rapp i NSM.

Forenkler kontrollrutiner

NSM har ansvaret for å gi råd om og føre tilsyn med objektsikkerhet i Norge. Gjennom støtte til bygging av en sjokktube samt deltagelse i CASA vil de bygge opp kompetanse i Norge på området, samt styre og bestille ulike typer tester.

– Direktoratet vil blant annet kunne bruke testene til å verifisere hvordan ulike sikringstiltak og materialer reagerer på fysiske påkjenninger som eksplosjoner, prosjektiler og kollisjoner. I tillegg så vil de som kontrollerer tiltakene lettere kunne undersøke om de har det sikkerhetsnivået de bør ha, og som de var tiltenkt, forklarer Rapp.

Les også:

Vil industrialisere bruk av sitkagran

Arkitekter vil legge sentralstasjon under sentrum

Slik laget de 260 ekstra kvadratmeter inne i bygget  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.