INDUSTRI

Rolls-Royce påstår de tapte kontrakter til 9 skip fordi Kongsberg-selskap brøt loven

«Påfallende likheter».

Rolls-Royce Marine hevder at Kongsberg Evotec ikke ville vunnet kontraktene for leveranser til ni seismikkskip dersom de hadde fulgt loven, blant annet til PGS' Ramform Titan.
Rolls-Royce Marine hevder at Kongsberg Evotec ikke ville vunnet kontraktene for leveranser til ni seismikkskip dersom de hadde fulgt loven, blant annet til PGS' Ramform Titan. Bilde: PGS
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
6. feb. 2015 - 08:32
Vis mer

Mandag møtes Rolls-Royce Marine og Kongsberg Evotec i Sunnmøre tingrett.

Stridens kjerne er Kongsberg Evotecs leveranser av utstyr til totalt ni seismikkskip. Rolls Royce hevder de tapte disse kontraktene fordi konkurrenten misbrukte tegninger og kunnskapen til tidligere Rolls-Royce-ansatte.

Selskapet krever nå erstatning for det påståtte tapet og salgsforbud for flere av produktene til Kongsberg Evotec. Tvisten ble første gang omtalt i Sunnmørsposten.

Les også: Cruiseskip? Nei, det er PGS' nye seismikkskip

– «Egne» produkter

Kongsberg Evotec ble stevnet av Rolls-Royce Marine i mars i fjor. Partene er ordknappe om søksmålet, men Teknisk Ukeblad har fått innsyn i sluttinnleggene som nylig ble sendt retten.

Rolls-Royce beskylder Kongsberg Evotec for å ha brutt god forretningsskikk og for å ha misbrukt forretningshemmeligheter. De mener konkurrenten har tatt flere snarveier for å komme inn på markedet for leveranser av store utstyrspakker til seismikkfartøyer.

De mener det er sannsynlig at Kongsberg Evotec har brukt tegninger fra Rolls-Royce eller annen teknisk informasjon som utgangspunkt for å utvikle «egne» produkter.

Rolls-Royce mener det er «påfallende likheter» med 20 produkter som de skal gjennomgå i saken.

Kongsberg Evotec avviser alle påstandene i søksmålet. I sluttinnlegget deres skriver de at deres ingeniører har tegnet produktene på selvstendig grunnlag.

Les også: Patentstyret ber amerikansk oljegigant saksøke norske gründere

– Ansatte konkurrentens folk

Rolls-Royce hevder imidlertid at Kongsberg Evotec i januar erkjente at de har hatt tegninger og annen teknisk informasjon fra et selskap som ble kjøpt opp av Rolls Royce liggende på deres sentrale datasystem.

De hevder også at selskapet har erkjent at denne informasjonen «i noe utstrekning er brukt». Rolls-Royce mener imidlertid at dette kun utgjør en mindre del av informasjonen de påstår det er sannsynlig at konkurrenten har brukt.

Kongsberg Evotec mener de bare i «ubetydelig grad» har hatt tilgang til materiale fra Rolls-Royce eller selskaper de har kjøpt opp, og at dette ikke er brukt rettsstridig

Rolls-Royce hevder også at konkurrenten har drevet omfattende rekruttering av deres ansatte og at kunnskap Kongsberg Evotec har fått fra disse er blitt brukt til å utkonkurrere Rolls Royce i anbudskonkurranser.

Les også: Fjellski-diskusjon i tingretten: - Er ikke et hull en åpning?

350 millioner kroner

I retten vil Rolls-Royce legge ned påstand om at Kongsberg Evotec må få forbud mot å selge de omtvistede utstyrspakkene til seismikkskip innenfor et gitt tidsrom. De mener også at selskapet må få et permanent forbud mot å produsere og selge et system for å håndtere ROV-er, kalt E-LARS.

Rolls-Royce påstår de ville vunnet tilbudskonkurransene om å levere akterdekkshåndteringsutstyr til totalt ni seismikkskip dersom Kongsberg Evotec hadde fulgt loven.

Det dreier seg om leveranser til fire PGS-skip, to Sanco-skip, to COSL-skip og ett skip til CG Rieber.

De krever nå erstatning for tapet som de hevder Kongsberg Evotec har påført dem. Rolls-Royce spesifiserer ikke beløpet i sluttinnlegget. Erstatningsbeløpet var i fjor angitt til 350 millioner kroner, ifølge den siste kvartalsrapporten fra Kongsberg-gruppen.

Kongsberg Evotec mener saksøker i «svært liten grad» har konkretisert hvilke forretningshemmeligheter eller tegninger som skal ha blitt utnyttet.

– Gjenopprette monopol

Teknisk Ukeblad har forelagt Rolls-Royces påstander for Kongsberg Evotec. De svarer følgende:

– Vi stiller oss avvisende til Rolls-Royce Marines søksmål og mener det ikke er grunnlag for søksmålet. Av respekt for og av hensyn til den nært forestående rettsprosessen ønsker vi ikke å prosedere saken i media utover våre standpunkter som er offentlig kjent i sluttinnlegg som ble levert tingretten mandag 26. januar, sier Ole Gunnar Hvamb, daglig leder i Kongsberg Evotec til Teknisk Ukeblad.

I sluttinnlegget beskylder Kongsberg Evotec konkurrenten for at hensikten med søksmålet er å gjenopprette et tilnærmet monopol.

Også Rolls-Royce er foreløpig ordknappe i saken.

– Vi kan bekrefte at Rolls-Royce Marine har gått til dette søksmålet mot Kongsberg Evotec, men vi ønsker ikke å forhåndsprosedere saken. Vi ser imidlertid frem til å få rettens vurdering på sakskomplekset, sier Helge Lunde, som fungerer som talsperson for Rolls-Royce Marine.

Les også:

Disse 20 oppstartsbedriftene bør du følge med på i 2015

Patentstrid: Vil ha disse skiene ut av norske sportsbutikker

Norsk verft bygger luksusyacht som kan navigere i drivis  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.