INDUSTRI

Fjellski-diskusjon i tingretten: - Er ikke et hull en åpning?

Ekspertvitner har gått løs på Fischers fjellski med sag og mikroskop i patentsak.

Fjellski fra Fischer og Åsnes ligger på rekke og rad i Oslo tingrett. Bak til venstre er Åsnes' prosessfullmektig Thomas Rukin.
Fjellski fra Fischer og Åsnes ligger på rekke og rad i Oslo tingrett. Bak til venstre er Åsnes' prosessfullmektig Thomas Rukin. Bilde: Roald Ramsdal
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
5. feb. 2015 - 10:58

Avkappede ski og en hel fjellski ligger på rekke og rad på dommerbordet i sal 383 i Oslo tingrett.

Torsdag fortsetter ski-rettsaken der Åsnes' eiere krever Fischers nye serie av fjellski ut av norske sportsbutikker på grunn av det de mener er kopiering av patentert teknologi for feste av skifeller.

«Inngrepshull»

Helt sentralt i saken er begrepet «inngrepshull» som brukes i beskrivelsen av Åsnes' patent.

I over 20 minutter ble Åsnes' ekspertvitne onsdag utspurt om forskjellen mellom et hull og et såkalt inngrepshull av Fischers advokat.

Fischers kortfell tres gjennom skien i et tversgående spor og festes i mothaker på toppen av skien. Striden går på hvorvidt dette er for nærme beskrivelsene i Åsnes' patent – der blant annet ordet «inngrepshull» går igjen.

– Da må du få lov vise meg hvor i Fischers løsning det inngrepet skjer i hullet? Jeg vil gjerne nå se et inngrep som skjer i et inngrepshull? spurte Fischers advokat Steinar Lie.

Åsnes' ekspertvitne tredde så en kortfell gjennom en oppskåret bit av en Fischer-fjellski med det omstridte kortfellsystemet.

Les også: Slik fungerer tungtvann

Stridens kjerne befinner seg inne i denne avkappede fjellskien: Festemekanismen til Fischers kortfellkonsept – «Easy Skin».
Stridens kjerne befinner seg inne i denne avkappede fjellskien: Festemekanismen til Fischers kortfellkonsept – «Easy Skin».

Er ikke et hull en åpning?

At Fischers kortfell festes på oversiden av skien, mener skigiganten er én av tingene som gjør løsningen annerledes. Men Åsnes' vitne er ikke enig.

– Når du har passert oversiden av skien, så mener du at det er mer hull igjen? fortsatte Lie.

– Ja, fordi det er en integrert enhet, det er samvirkning, svarte Åsnes' ekspertvitne, patentingeniør Claus Chr. Schmidt.

– Nå må du korrigere meg hvis jeg tar feil, men er ikke et hull en åpning gjennom en gjenstand eller et legeme?

– Jo.

– Ok, men når vi har passert hele legemet, hvordan kan vi da fortsatt være i hullet? spurte Fischers advokat.

– Fellen er i hullet, svarte vitnet.

– Det dere påstår er at det er identisk når dere trer remsen gjennom hullet. Det skjer ingenting. Den er bare tredd gjennom, også sier dere at det er det samme som et inngrep, skjøt advokaten inn.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Det er en forutsetning for at man skal få det holdende inngrepet at den går gjennom noe, svarte patentingeniøren.

– Hvis man bruker en så kreativ tolkning av hull, så blir det vanskelig å se at vi to blir helt enige, avsluttet Fischers advokat.

Les også: Her får F-35 smake på norske forhold

Oppskåret fjellski

Åsnes' patentingeniører har gjort en såkalt inngrepsanalyse av Fischers nye fjellskikonsept. Rett og slett reverse engineering, der de har kløyvet en Fischer E109 fjellski på midten for å undersøke skigigantens omstridte kortfellfeste. På vitnelisten til skiprodusenten står også en plastekspert som har undersøkt teknologien med mikroskop.

– Skal vi vise frem skien først, så man ser hvordan den ser ut når den ikke er oppskåret? spurte Åsnes' prosessfullmektig Thomas Rukin dommeren før han plasserte Fischer-skien på dommerbordet.

Han la så frem et tverrsnitt av festet, i en istykkersaget fjellski.

– Jeg vil bare få understreke at dette er ikke den skien vi har fått låne av dere, den har vi kjøpt, sa Rukin til Fischers advokat.

Les også: Patentstrid: Vil ha disse skiene ut av norske sportsbutikker

Dette er forskjellene

Teknisk Ukeblad har sett kortfell-konseptet til de to skiprodusentene. Åsnes' kortfell er festet i et metallstykke med to haker som skyves inn i to langsgående spor som går gjennom skien.

Fischers løsning går ut på at det er frest ut et tversgående spor i skien. Skifellen er smalet av i tuppen og utstyrt med et feste i plast som skyves gjennom sporet i skien og festes på oversiden.

Retten skal ta stilling til hvorvidt Fischers løsning likner for mye på beskrivelsene i Åsnes' patent.

Stridens kjerne er hvorvidt festesystemet til Fischers kortfell inneholder elementer nevnt i to av patentkravene i Åsnes' patent:

Patentkrav 5: «Innretning for på en ski å feste et bånd eller en remse utstyrt med et frasparkfremmende belegg, karakterisert ved en i skien monterbar inngrepskloss som har minst ett inngrepshull, der nevnte inngrepshull er innrettet til, når inngrepslabb på et holdestykke innføres i slikt hull, å motta og danne holdende inngrep med inngrepslabben, idet holdestykket er fastgjørbart til et fremre parti av båndet eller remsen.»

Patentkrav 6: «Innretning som angitt i krav 5, karakterisert ved at nevnte inngrepshull er slik dimensjonert at det, når inngrepsklossen er montert i skien, strekker seg gjennom skien fra dens underside til dens overside.»

Les også: Slik skal ny 2-i-1-løsning flytte mer gods fra vei til sjø

– En form for «rip off»

Fischer lanserte i fjor konseptet for feste av skifeller under midten av fjellski. Nå har fellefestet blitt advokatmat.

Åsnes-sjef Frank Juklestad fortalte om hvordan han ble tipset om Fischer-konseptet høsten 2013. Deretter oppsøkte han Fischer-standen på sportsbransjen største møtested - ISPO-messen i München i januar 2014. De kontaktet så den østerrikske skigiganten og konfronterte selskapets produktutviklingssjef Max Buttinger. Han skal ha svart at juridisk avdeling hadde sjekket patentet og mente at det ikke var noe patentinngrep.

– Men han kjente godt til Åsnes' løsning, fortalte Juklestad i retten.

– Nå er ikke jeg patentingeniør, men i mitt hode, når jeg så det første gangen, var det en form for «rip off» av den løsningen som Åsnes har brukt mange år på å innarbeide i markedet, sa Juklestad.

Han la til at de lanserte konseptet i 2003 og at det tok 12 år før de tjente penger på det. Åsnes hadde en omsetning på 12 millioner i 2006 og nå har de en omsetning på i underkant av 30 millioner kroner, ifølge Juklestad. Fjellski utgjør 97 prosent av dette. Han anslo at Åsnes har brukt én million kroner årlig på utvikling av kortfellkonseptet.

– I mine øyne er det ingen tvil om at de har skuet til vår løsning, fortalte han.

Les også: Nå åpner Teslas første batteribytte-stasjon

Har tapt én million

Han fortalte videre at de har tapt rundt én million kroner i omsetning i Norge det siste året og mener at det tallet sammenfaller godt med salgstallene som Fischer har oppgitt til retten.

Juklestad fortalte videre at den norske Fischer-importøren Finor skal ha fortalt sportbutikker om problemer med ising i Åsnes fellelås, uten at han kjenner seg igjen.

– Det burde vi fått tilbakemelding på hvis det var et problem, siden våre ski brukes på Nordpolen og Sydpolen. I 2011 var det 100 par på Sydpolen, vi har aldri fått tilbakemelding om ising i de hullene. Så det er ikke et reellt problem, fortalte han i retten.

Les også:

Skrur fra hverandre BMW – selger kunnskapen til Kina

Toyota gir bort 5.680 patenter

Denne fergen skal gå på vindkraft  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.