Regjeringsbygget som delvis ble bygget

Regjeringsbygget som delvis ble bygget
FORSLAG: Stener Lenschows vinnerutkast til Norges regjeringsbygg så slik ut, men bare sørfløyen (i dag Finansdepartementet), ble bygget. Riktignok i en helt annen stil. Byggeleder Henrik Bull forlot nemlig Lenschows nyklassisisme og bygget sørfløyen i jugendstil. Bilde: Illustrasjon: Nasjonalmuseet - Arkitektur

Aktuell utstilling i Oslo

Utstillingen Høydepunkter fra arkitektursamlingene: Arkitektoniske tegninger fra 1800-tallet, vises på Nasjonalmuseet - Arkitektur frem til 11. mars 2012. Bankplassen 1 i Oslo.

Stener Johannes Lenschow (1842-1937)

Lenschow var sønn av den innvandrede mecklenburgske byggmester Asmus Lenschow, og var i unge år murerlærling hos sin far. Fikk arkitektutdannelse i Wien. Arbeidet i familiens entreprenørbedrift i Kristiania, ledet av faren Asmus. Flere av brødrene var arkitekter og byggmestere, og det er ofte vanskelig å avgjøre hvilket familiemedlem som har bidratt i de mange byggeprosjektene.

Lenschow var bygningsinspektør for Kristianias annet distrikt i flere år. Leverte selvstendige bidrag som arkitekt i perioden 1869-1888.

Kilde: arc!/arkitekturhistorie.no

I 1887 ble det utlyst en konkurranse om regjeringsbygg i Kristiania, men juryen likte ingen av de 27 utkastene som ble sendt inn.

Dermed ble de fem beste invitert til omkamp.

Nyrenessanse

Stener Lenschows H-formede Kosmopolit vant. Stilmessig var anlegget nyrenessanse. De viktigste funksjonene lå i midtpartiet, som hadde en vestibyle i første etasje og statsrådssal i andre etasje.

Regjeringskvartalets fremtid: Regjeringskvartalet: Avgjørelsen utsatt til over nyttår

HVELVET: Utstillingen er montert i hvelvet til Nasjonalmuseet - Arkitektur. Foto: Fredrik Drevon
HVELVET: Utstillingen er montert i hvelvet til Nasjonalmuseet - Arkitektur. Foto: Fredrik Drevon Fredrik Drevon

Kurator for utstillingen er Bente Aas Solbakken.

– Penger til byggestart ble ikke bevilget før i 1898, og da bare til sørfløyen. I mellomtiden ble arkitekt Lenschow syk og måtte trekke seg fra oppdraget. Byggeleder ble dermed Henrik Bull, som hadde kommet på andreplass i konkurransen, sier Aas Solbakken til Teknisk Ukeblad.

TUs undersøkelse:

NYRENESSANSE: Lenschows regjeringsbygg tilhører nyrenessansen. Illustrasjon: Nasjonalmuseet - Arkitektur
NYRENESSANSE: Lenschows regjeringsbygg tilhører nyrenessansen. Illustrasjon: Nasjonalmuseet - Arkitektur Illustrasjon: Nasjonalmuseet - Arkitektur

Bull endret prosjektet i løpet av byggeperioden, men han beholdt Lenschows H-form. I 1906 sto sørfløyen (nå Finansdepartementet) ferdig som første byggetrinn, i jugendstil. Anlegget som helhet ble aldri realisert.

– I 1939 ble det avholdt ny konkurranse om regjeringsbygget, og denne var forløpet til Erling Viksjøs regjeringsbygg (Høyblokka) som sto ferdig i 1959, sier kurator Bente Aas Solbakken.

Les også: Restaurering i store mengder

Schinkels portikus

Blant de andre godbitene publikum kan se er Karl Friedrich Schinkels bidrag til Domus Media.

Som mange allerede vet er universitetsanlegget i Oslo Sentrum tegnet av Grosch. Imidlertid fikk han verdifulle innspill av den store tyske arkitekten Karl Friedrich Schinkel.

UNIVERSITET: Schinkels utkast til Det Kongelige Fredriks Universitet, tegnet i 1838. Foto: Dag A. Ivarsøy/Nasjonalmuseet - Arkitektur
UNIVERSITET: Schinkels utkast til Det Kongelige Fredriks Universitet, tegnet i 1838. Foto: Dag A. Ivarsøy/Nasjonalmuseet - Arkitektur Dag A. Ivarsøy/Nasjonalmuseet - Arkitektur

Grosch sendte tegningene sine til Schinkel for vurdering og støtte. Schinkels svar besto både av en vurdering og egne tegninger.

Schinkels viktigste bidrag var å legge til en portikus, det vil si den store vestibylen med åpent trapperom i hele bygningens dybde. Ifølge katalogteksten er denne portikusen hovedmotivet for hele universitetsanlegget. Bygningene ble oppført i årene 1838-54.

De utstilte tegningene gir en innføring i bakgrunnen for sentrale norske monumentalbygg, noe som setter dagens arkitekturomkamper i historisk perspektiv.

Utstillingen vises frem til 11. mars 2012.

Les også:

Britiske rådgivere: Slik bør regjeringskvartalet sikres

– Energikravene blir utfordringen

Tror ikke høyblokka må rives

– Det vil ta år før folk er tilbake i høyblokka

Les mer om: