I 1887 ble det utlyst en konkurranse om regjeringsbygg i Kristiania, men juryen likte ingen av de 27 utkastene som ble sendt inn.
Dermed ble de fem beste invitert til omkamp.
Nyrenessanse
Stener Lenschows H-formede Kosmopolit vant. Stilmessig var anlegget nyrenessanse. De viktigste funksjonene lå i midtpartiet, som hadde en vestibyle i første etasje og statsrådssal i andre etasje.
Regjeringskvartalets fremtid: Regjeringskvartalet: Avgjørelsen utsatt til over nyttår
Kurator for utstillingen er Bente Aas Solbakken.
– Penger til byggestart ble ikke bevilget før i 1898, og da bare til sørfløyen. I mellomtiden ble arkitekt Lenschow syk og måtte trekke seg fra oppdraget. Byggeleder ble dermed Henrik Bull, som hadde kommet på andreplass i konkurransen, sier Aas Solbakken til Teknisk Ukeblad.
TUs undersøkelse:
Bull endret prosjektet i løpet av byggeperioden, men han beholdt Lenschows H-form. I 1906 sto sørfløyen (nå Finansdepartementet) ferdig som første byggetrinn, i jugendstil. Anlegget som helhet ble aldri realisert.
– I 1939 ble det avholdt ny konkurranse om regjeringsbygget, og denne var forløpet til Erling Viksjøs regjeringsbygg (Høyblokka) som sto ferdig i 1959, sier kurator Bente Aas Solbakken.
Les også: Restaurering i store mengder
Schinkels portikus
Blant de andre godbitene publikum kan se er Karl Friedrich Schinkels bidrag til Domus Media.
Som mange allerede vet er universitetsanlegget i Oslo Sentrum tegnet av Grosch. Imidlertid fikk han verdifulle innspill av den store tyske arkitekten Karl Friedrich Schinkel.
Grosch sendte tegningene sine til Schinkel for vurdering og støtte. Schinkels svar besto både av en vurdering og egne tegninger.
Schinkels viktigste bidrag var å legge til en portikus, det vil si den store vestibylen med åpent trapperom i hele bygningens dybde. Ifølge katalogteksten er denne portikusen hovedmotivet for hele universitetsanlegget. Bygningene ble oppført i årene 1838-54.
De utstilte tegningene gir en innføring i bakgrunnen for sentrale norske monumentalbygg, noe som setter dagens arkitekturomkamper i historisk perspektiv.
Utstillingen vises frem til 11. mars 2012.
Les også:
Britiske rådgivere: Slik bør regjeringskvartalet sikres
– Energikravene blir utfordringen
– Det vil ta år før folk er tilbake i høyblokka