INDUSTRI

Regjeringen øker støtte til marin forskning

...men et prosjekt kuttes med 34 millioner.

HAVROM: Ressursene fra havet dreier seg ikke bare om fisk. Regjeringen vil ha mer fokus på høsting av flere ressurser.
HAVROM: Ressursene fra havet dreier seg ikke bare om fisk. Regjeringen vil ha mer fokus på høsting av flere ressurser. Bilde: Kongsberg
Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
8. nov. 2013 - 13:42

Høyre-Frp-regjeringen gjør ikke omfattende endringer i budsjettforslaget innen Nærings- og handelsdepartementet.

Omorganisering av strukturen innebærer imidlertid at Fiskeridepartementet, med unntak av kystforvaltning, blir lagt under det som nå heter Nærings- og fiskeridepartementet. Det vil fortsatt dekkes av to statsråder, en næringsminister og en fiskeriminister.

Teknologi blir prioritert når Norges forskningsråd får økt bevilgningene med 20 millioner kroner.

Av dette foreslås 10 millioner kroner til økt havbruksforskning og 10 millioner til forskning på bioressurser fra havet.

Les også: Om 10 år kan vi se skip uten mannskap

Mer enn fisk

Under Verftskonferansen i Ålesund i begynnelsen av uka, sa statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet Eirik Lae Solberg at Norge må øke innsatsen for å høste mer fra havet.

– Havet er mer enn fisk. Det er 10.000 arter som trenger nærmere studier. De vil ha unike egenskaper som kan danne ny vekst, gi mat, medisiner og kosmetikk. Bergarter er også en ressurs, sa Lae Solberg, før han la til:

– Havet er en viktig kilde til vekst og videre sysselsetting. Vi må gripe de mulighetene havet gir. For den nye regjeringen er det viktig å legge til rette for en vekstkraftig norsk marin næring.

Les også: Her er Norges første vogntog til sjøs

NY TEKNOLOGI: Ny brønnbåtkonstruksjonen skal hindre smitte under transport. Regjeringen vil ha mer slik nytenking og teknologiutvikling.
NY TEKNOLOGI: Ny brønnbåtkonstruksjonen skal hindre smitte under transport. Regjeringen vil ha mer slik nytenking og teknologiutvikling.

Ocean Space Centre

Høyre-Frp-regjeringen lover også å fortsette arbeidet for å etablere et nytt havforskningslaboratorium i Trondheim, Ocean Space Centre. Det betyr ikke økte midler, men at de 15 millioner kronene på utredning som var foreslått, beholdes.

Ifølge tilleggsproposisjonen fra Solberg-regjeringen, skal den marine forskningssatsingen bidra til å løse de miljømessige utfordringene i havbruksnæringen og styrke arbeidet med utvikling av nye driftsformer og teknologiske løsninger.

Det skal legges vekt på å stimulere teknologi- og kompetanseutveksling mellom offshore, maritim sektor og havbruksnæringen. Videre skal satsingen bidra til økt kunnskap om produksjon av marine ingredienser til mat, fôr og andre spesialprodukter.

Les også: Norge trenger et havromslaboratorium

Kutter 34 mill

Et område som kuttes, er imidlertid bevilgninger til Marint verdiskapingsprogram. Det får 34 millioner kroner mindre enn Stoltenberg-regjeringens forslag. Forslaget innebærer at det ikke gis midler til et opplæringsprogram for kvalitetsbehandling av fisk og til teknologisatsing rettet mot hvitfisknæringen.

Nærings- og fiskeridepartementet vil vurdere innretningen av verdiskapingsprogrammet for å spisse innsatsen mot prioriterte områder.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også:

Batterier på full fart inn i skip

Bestiller seismikk-skip

Dette er Telenors nye supersatellitt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.