ENERGI

Kjernekraft slipper ikke ut CO2, men taper likevel terreng

Følelser og misforståelser kan stå i veien for en CO2-fri verden og gi kull, olje og gass forlenget levetid, mener dagens gjest.

Kjernekrafttilhenger: Mark Nelson som leder organisasjonen Radient Nucklear Fund reiser verden rundt og taler kjernekraftens sak.
Kjernekrafttilhenger: Mark Nelson som leder organisasjonen Radient Nucklear Fund reiser verden rundt og taler kjernekraftens sak. Foto: Odd Richard Valmot
23. aug. 2021 - 19:00

Kjernefysiker Mark Nelson som leder organisasjonen Radient Energy Fund er bekymret for kjernekraften. Altfor mange land mener at dette er skumle greier. Det er det så langt fra, mener han. Det som ifølge Nelson er skummelt, er at kjernekraft erstattes med kull, olje og gass. Tyskland er en versting i hans øyne, som påvirker de andre landene i EU når tysk industri reorienterer seg.

Spørsmålene rundt kjernekraft er svært ladet med følelser mye mer enn fakta, hevder Nelson. Det vil gjøre det vanskelig å fjerne kull, olje og kjernekraft.  Han etterlyser kunnskapsbaserte beslutninger.  Mange mener klodens energibehov må løses med vind og sol, men Nelson har ingen tro på at det vil skje, og sanden er i ferd med å renne ut av timeglasset.

Likevel peker han på at håpet ikke er ute for kjernekraften. Det bygget et og annet rundt om i verden, slik som det nye i Finland, som han ikke er spesielt begeistret for. Altfor dyr og altfor sent.

Nelson peker på Russland som en teknologileder. Ikke bare har de utviklet den tradisjonelle teknologien, de er kommet langt i å utvikle neste generasjons kjernekraft med metaller og salter som moderator i stedet for vann. De samarbeider også med Kina som utvikler og bygger ny kjernekraft.

Teknisk Sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Elbil – Teknisk sett

TU har også startet podkast om elbiler. Elbil – Teknisk sett vil vanligvis publiseres hver tirsdag ettermiddag, og er tilgjengelig både som rent lydopptak og med video på TU.no. Første episode etter sommeren publiseres 6. september.

Her finner du Elbil – Teknisk sett:

Andreas Strand og Rolf Zapffe i Fearnley Securities sier at energikrigen i Europa har økt interessen for kjernekraft, også hos investorene.
Les også

Investorer vil inn i kjernekraft

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.