BYGG

Oslo kan få verdens første pluss-ishall

Bymiljøetaten i Oslo vil bygge den nye ishallen i Frognerparken med passivhusstandard, men etterstreber plusshusstandard.

Bymiljøetaten inviterer byggebransjen til å komme med innspill til hvordan den nye is- og flerbrukshallen i Oslo kan bygges som et plusshus.
Bymiljøetaten inviterer byggebransjen til å komme med innspill til hvordan den nye is- og flerbrukshallen i Oslo kan bygges som et plusshus. Bilde: Spor Arkitekter i samarbeid med Arcasa/Bymiljøetaten.
4. des. 2014 - 10:55

Denne uken inviterte Bymiljøetaten i Oslo til samspillkonkurranse for ny is- og flerbrukshall i Frognerparken.

Ambisjonene for den nye hallen er høye, så om alt går etter planen kan hallen ifølge Bymiljøetaten bli verdens første ishall med plusshusstandard.

Store ambisjoner

Anlegget skal inneholde en isbane for blant annet isdans, kunstløp, short-track-is- og kjelkehockey, og en flerbrukshall som skal gi et bidrag til aktivitetstilbudet i bydelen, samt kafé.

Det skal etableres en felles energiløsning for hele sports- og aktivitetssenteret, inkludert Frogner stadion, Frognerbadet og de nye is- og flerbrukshallene.

Totalt energibehov etter utbygging, for hele Frognerparkens idrettsanlegg, skal bli minimum 30 prosent lavere enn dagens anlegg.

– Vi vet ennå ikke om det lar seg gjøre, men vi vil etterstrebe å bygge hallen i plusshusstandard, sier Alise Davidsen,

kommunikasjonsdirektør i Bymiljøetaten i Oslo.

Les også: Nå kan du få teste hvordan det er å bo i et nullhus

Venter på forslag

Futurebuilt er veldig glad for at Bymiljøetarten i Oslo ønsker å satse på en energieffektiv løsning når de bygger ut i Frognerparken og er nå med i planleggingsprosessen.

– Ved å etterspørre plusshusstandard sprenger Bymiljøetaten nye grenser. Det er utrolig spennende å følge med og se hva som skjer, sier prosjektleder i Futurebuilt Stein Stoknes.

Verken han eller Bymijøetaten har foreløpig regnet på behovet for energiproduksjon til hallen.

– Vi utfordrer arkitekter, rådgivere og entreprenører til å komme med forslag til hvordan vi kan bruke teknolgoien som eksisterer for å få den standarden vi ønsker, sier Stoknes.

Les også: – Varmepumpe er ikke gunstig på lang sikt

Positiv til ideen

Også sjefforsker Inger Andresen ved Sintef byggforsk roser Bymiljøetatens ambisjoner om plusshusstandard på ishallen.

– Jeg har aldri hørt om noen ishall med plusshusstandard, så vidt jeg vet kan dette bli verdens første, sier hun.

Årsaken til at ishaller stort sett bruker mye energi er det store behovet for kjøling, særlig om sommeren. Andresen mener likevel det er mange tiltak som kan gjøre bygget energipositivt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Det finnes mange tiltak som gjør at bygg produserer strøm. Hvilke tiltak som benyttes avgjøres gjerne av byggets beliggenhet. En kombinasjon av varmepumpe, solceller og solfangere kan ha god effekt. Utenom dette kan man også vurdere mer utradisjonelle løsninger som energiproduksjon ved hjelp av biobrensel, sier hun.

– Er det mulig å bygge en ishall som et plusshus?

– Ja, det bør det være, sier hun.

Les også:

Innsikt: Hvordan gjøre energisluk til plusshus

Disse vinduene fungerer både som ventilasjon og oppvarming

Slik kan du få 8 kvm mer boareal på 200 kvadrat  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.