MOTOR

Nytt slag for Gripen

Saab lyktes med å eksportere Gripen til Sør-Afrika, men har nå røket ut av den indiske kampflykonkurransen sammen med Boeing, Lockheed Martin og Mikojan.
Saab lyktes med å eksportere Gripen til Sør-Afrika, men har nå røket ut av den indiske kampflykonkurransen sammen med Boeing, Lockheed Martin og Mikojan. Bilde: Stefan Kalm
29. apr. 2011 - 10:34

Konkurransen om å levere 126 kampfly til India står nå mellom Eurofighter fra EADS og Rafale fra Dassault.

Det melder flere indiske og internasjonale medier.

Eurofighter Typhoon viser seg fram for indisk publikum på flyshowet i Bangalore tidligere i år. Foto: EADS

Godt selskap

Dermed er svenske Saab og deres Jas-39 Gripen ute av kampen. Og kanskje mer oppsiktsvekkende: Begge de amerikanske kandidatene er også vraket – henholdsvis F-16IN Super Viper fra Lockheed Martin og F/A-18IN Super Hornet fra Boeing.

Det er pekt på at den enorme kampflykontrakten kunne styrke relasjonene mellom India og USA. Dette er nå bånd som må styrkes via andre kanaler enn kampfly.

Tradisjonelt har det indiske luftforsvaret har sterkere bånd til Russland. India flyr i dag med Su-30MKI som bygges på lisens av Hindustan Aeronautics Limited (HAL) og er utviklet i samarbeid med Sukhoi. Likevel er altså også russiske MiG-35 ute av konkurransen.

Favoritt lenge

At Eurofighter Typhoon fortsatt er med, er ingen overraskelse. Allerede for halvannet år siden kom det signaler fra det indiske flyvåpenledelsen at det felleseuropeiske kampflyet lå best an etter vurderingene som da var gjort.

Les mer i denne saken: – India vil ha Eurofighter

At også franske Dassault fortsatt er med, er heller ikke spesielt overraskende i et historisk perspektiv. Selv om India for det meste har fløyet russiske stridsfly de siste årene, har samarbeidet med Dassault også vært tett.

Senest med Mirage 2000, men på 1950/60-tallet med Mystère og Ouragan.

Dassault Rafale. Foto: Dassault

Halvparten i India

MRCA kalles anskaffelsesprosessen – Indian Air Force Medium Multi-Role Combat Aircraft – til verdens største våpenimportør. I bunn ligger et krav om at minst 50 prosent av kontraktverdien skal tilfalle indisk industri.

Kampflykontrakten er verdsatt til 45 000 crore rupi, altså 450 milliarder rupi, som tilsvarer rundt 54 milliarder kroner.

Les også:

Første bombe fra Eurofighter

Nå er Gripen i Asia

– Skrinlegg Gripen NG

Eurofighter tilbake i kampen

Her flyr russernes superjager

To Su-30 i bakken på et halvår

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.