MOTOR

To Su-30 i bakken på et halvår

1. des. 2009 - 16:12
Vis mer

Su-30MKI-kampflyet havarerte mandag. Både piloten og navigatøren rakk å skyte seg ut, skriver Flightglobal .

Ulykken skjedde nordvest i India, ved Jaisalmer i delstaten Rajasthan som grenser mot provinsene Sind og Punjab i Pakistan.

Krasj nummer to

Dette er det andre Su-30 som det indiske flyvåpenet mister, og det skjer på kort tid. Et identisk kampfly gikk ned i samme område for sju måneder siden, 30. april.

Su-30MKI bygges på lisens av HAL i Bangalore. Foto: Sukhoi

Piloten rakk å styre flyet mot et ubebodd område før han skjøt seg ut, men omkom som følge av at fallskjermen ikke løste seg ut som den skulle, rapporterte Times of India .

Presidenten på tur

Den siste ulykken, 30. november, skjedde bare fem dager etter at Indias første kvinnelige president Pratibha Patil inntok det ene setet i en Su-30MKI og fikk en halvtimes oppvisningstur.

I India er presidenten øverstkommanderende for forsvaret, og flyturen fikk fyldig pressedekning. Før Patil ble president, var hun for øvrig guvernør i Rajasthan der begge kampflyene har styrtet.

India varsler nå gransking av ulykken, uten at det hittil er meldt noe om årsaken annet enn at det hendte under et rutineoppdrag.

Su-30MKI ble satt i tjeneste i India i 2002. Foto: Sukhoi

Vil doble antall Su-30

Ifølge det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti er heller ikke årsaken til havariet for et halvår siden offentliggjort ennå. Da sendte Russland 20 eksperter sørover for å bistå i havarikommisjonen.

Flerrolle-kampflyet bygges på lisens av Hindustan Aeronautics Limited (HAL) og er utviklet i samarbeid med Sukhoi. Siden 2000 er det bygget 105 eksemplarer. Flyet ble satt i tjeneste i 2002.

Ifølge Ria Novisti har forsvaret i India signalisert at de ønsker å ha minst 230 Su-30MKI i lufta innen fem år.

Kinesisk kampfly tar USA på senga

President Pratibha Patil fikk en halvtimes flytur i et Su-30MKI fredag. I går styret et identisk kampfly. Foto: Scanpix HO

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.