NX Cruise vil bygge 14 nullutslipps cruiseskip i Norge

Et nytt cruiserederi planlegger opptil 14 nye utslippsfrie cruiseskip for 250 passasjerer. Skipene skal brukes i norske fjorder på FNs verdensarvliste. Fra 2026 er det kun utslippsfrie skip som får seile i de fem fjordene.

NX Cruise vil bygge 14 nullutslipps cruiseskip i Norge
Northern Xplorer vil seile utslippsfritt i norske fjorder og andre steder i Norden. Illustrasjon: Norhern Xplorer/Multi Maritime
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

Northern Xplorer har fått Multi Maritime til å designe et 130 meter langt og 20 meter bredt ekspedisjonscruiseskip skreddersydd for nullutslippsseilinger i norske farvann – med 250 passasjerer fordelt på 125 lugarer.  

Cruiseskipene blir i luksussegmentet og vil ha stillegående, elektrisk framdriftssystem. Skipene skal benytte hydrogen som drivstoff til brenselceller og kombinere det med batterier, sol og vind til framdrift.

Nå er Northern Xplorer (NX) på jakt etter flere investorer og samarbeidspartnere for å kunne realisere planene om en serie på opptil 14 skip, aller helst bygget i Norge med det ypperste av norsk, grønn teknologi.  Det innebærer blant annet energioptimalisering, energigjenvinning og avanserte HVAC-systemer, også kalt klimakontroll-anlegg, som vil være en forsikring mot spredning av sykdomsfremkallende mikroorganismer.

Planen er å bruke mest mulig resirkulerbare materialer. Skipene er også tenkt utstyrt med lidar-teknologi slik at de kan oppdage marine plastrester og øke bevisstheten om maritim forurensning.

Erfaring

ABB er med på framdriftsteknisk side. Andre partnere er NCE Maritime Cleantech, Hydro, GTI og Universitetet i Tromsø.

Mannen bak det nye rederiet er Rolf A. Sandvik. Han har mange års erfaring som offiser og skipsfører. Han har jobbet i Norwegian Cruise Line og Crystal Cruises og var med på å etablere  The Fjords i Flåm i 2015. The Fjords startet i 2016 med utslippsfrie seilinger i Nærøyfjorden med det hybride fartøyet Vision of the Fjords. Det ble fulgt opp med det 100 prosent elektriske Future of the Fjords i 2018 og Legacy of the Fjords i 2020.

I januar 2019 sluttet han overraskende i The Fjords, men ga ikke opp ideen om flere utslippsfrie turistopplevelser. Han etablerte derfor rederiet Northern Xplorer i mai 2019.

Med på eiersiden er Cleantech Invest Norway AB, David C. Westgård Jansson og Sandviks eget selskap SUST AS.

2024

Rederiet har som mål å sikre flere investorer som kan bidra til at det første skipet kan bestilles i første del av 2022 – med levering i august 2024. Ifølge nett.no skal Sandvik ha bygging i Norge øverst på ønskelisten. Men de første sonderingen tyder på at det blir en del dyrere.

– Vi er villige til strekke oss ekstremt langt for at det skal bygges i Norge, sier Sandvik til nett.no.

Stortingsflertallet vedtok i 2018 at cruiseskip, turistbåter og ferger må ha nullutslippsteknologi for å få seile inn i de fem norske fjordene som er oppført på Unescos verdensarvliste, det vil si Geirangerfjorden, Aurlandsfjorden, Nærøyfjorden og to tilhørende fjordarmer. Skipene til Northern Xplorer skreddersys for å kunne seile i i de norske fjordene, med mulighet for lading og etterfylling av hydrogen mens passasjerene bringes tett på lokalmiljøene.

Rolf A. Sandvik har lang erfaring fra cruise og har lenge jobbet for en mer miljøvennlig industri, først i The Fjords med elektriske turistbåter for 400 personer og nå med Northern Xplorer. Foto: Northern Xplorer

Norden

Rederiet skriver i en pressemelding at de «bringer 'opplevelsesturisme' til cruisefronten under slagordet 'Destination Discovery' – en ny type cruise som gir oppslukende, berikende opplevelser for de som er interessert i ansvarlig reise med et minimalt fotavtrykk». 

Det er ikke bare norske fjorder som lokker, men også andre destinasjoner i Norden.

I motsetning til de store cruisieskipene med opp mot 5000 passasjerer, legger NX opp til å seile til mindre havner og kaier siden skipene er små, samt å dele passasjerene inn i mindre grupper. Det åpner flere muligheter både for destinasjon og aktiviteter.

– I tillegg til at man får nyte fantastisk natur, vil autentiske opplevelser inkludere samhandling med lokalsamfunn gjennom kunst og håndverk, arkitektur, musikk og livsstil og sosial bespisning i små grupper. Northern Xplorer vil gi muligheter til å reise utenfor allfarvei og koble passasjerer med unike steder i Norden på en personlig måte, sier Sandvik.

Ikke bare prat

Han sier at NX er en naturlig nytt steg på veien mot en grønnere vannbåren turistindustri.

– Vi ønsker å vise hva  som er mulig, «walk the talk», om grønn maritim innovasjon. Å skalere opp det vi så i The Fjords til bærekraftig cruise på splitter nye fartøyer som er i samsvar med de strengeste globale reguleringene, er den beste måten å vise kresne besøkende den fantastiske naturen og bredden av kultur vi har her oppe i Nord-Europa, sier Sandvik.

Les også

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.