KRAFT

NTNU-professor om kald fusjon: – Krever ikke bare ett mirakel, men to

Ikke overbevist etter nytt forsøk.

 Forskere tror en isotopisk endring er forklaringen bak et overskudd av energi etter forsøk med kald fusjon.
Forskere tror en isotopisk endring er forklaringen bak et overskudd av energi etter forsøk med kald fusjon. Bilde: Kjersti Magnussen
6. feb. 2015 - 18:55

Uendelig energi, billig og ren fra kald fusjon høres vakkert ut. Men det er mye som vekker mistanker om lurium hos kjemiprofessor Martin Ystenes ved NTNU.

– Det første jeg reagerer på når jeg hører at kald fusjon virker, er at det ikke er publisert noe i anerkjente tidsskrifter om dette. Det er heller ikke omtalt i New Scientist, og de bruker jo å være raskt ute med slikt, sier han.

– Jeg synes det er uforståelig at forskere som tenker på ryktet sitt og karrieren ikke velger å gå til et tidsskrift med et forsøk som dette. Det er den eneste måten å etablere troverdighet rundt dette, sier Ystenes.

Omstridt rapport

Nylig rapporterte Teknisk Ukeblad om et forsøk som var utført i Italia med Andrea Rossis E-Cat kaldfusjonmaskin. Italienske og svenske forskere hadde fått tilgang til maskinen og utført et forsøk over 32 dager.

Resultatet klarer de ikke å forklare teoretisk, men de hevder i denne rapporten at de måler et enormt energiutbytte og isotopiske endringer. Samtidig kommer det ingen gammastråling som strider mot dagen teori.

Det er mange som tror på fusjon. Noen tror på kald. Lockheed Martin tror på kompakt fusjon, og det innen ti år.

Les også: – Hvis dette er sant, blir oljen verdiløs

Jordnær: Professor i uorganisk kjemi ved NTNU, Martin Ystenes tror ikke på kaldfusjon. Det må for mange mirakler til. <i>Bilde: Ystenes</i>
Jordnær: Professor i uorganisk kjemi ved NTNU, Martin Ystenes tror ikke på kaldfusjon. Det må for mange mirakler til. Bilde: Ystenes

Har møtt perpetuum mobile før

Mange av Teknisk Ukeblads lesere satte store spørsmålstegn ved forsøket i Italia. NTNU-professor Ystenes sier det ikke første gang han hører om fantastisk teknologi som skal løse store problemer, men stort sett har det kokt ned til noen som er på utkikk etter lettjente penger.

Eller som virkelig innbiller seg at de har funnet den store løsningen.

– Det er noe som ikke stemmer her. Når dette krever at naturlovene må omskrives blir jeg skeptisk. Det lukter litt av kjernefysikkens homeopati. Dette krever jo ikke bare et mirakel, men to. Og attpåtil uten at de måler gammastråling.

Les også: Investeringsselskap i USA kjøper kaldfusjonsteknologi  

Problematisk energioverføring

Ystenes kan ikke skjønne hvordan den såkalte kaldfusjonen genererer varmen når det hverken kommer partikler eller gammastråling fra prosessen.

–  Energinivåer er kvantiserte, og energisprangene i kjernen er veldig mye større enn for elektronsprang eller vibrasjoner. Kjernen kan derfor ikke gi fra seg energien den produserer direkte som varme eller kjemisk energi, denne energien kan bare frigjøres via en eller annen radioaktiv prosess. Det ser de altså ikke, så her trenger vi enda et mirakel til for at det skal være sant.

Les også:

– Kommersialisering av kald fusjon er nært forestående

Statoil lanserer begrepet «lavkarbon-olje»

Denne karbonkulen minsker energitapet fra vindmøller  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.