KRAFT

Denne karbonkulen minsker energitapet fra vindmøller

Gir kraftig beskyttelse.

Dersom en kabel utstyres med isoleringsplast tilsatt karbonkuler i nanostørrelse, tåler kabelen hele 26 prosent høyere spenning, ifølge Chalmers-forskere.
Dersom en kabel utstyres med isoleringsplast tilsatt karbonkuler i nanostørrelse, tåler kabelen hele 26 prosent høyere spenning, ifølge Chalmers-forskere. Bilde: Central Michigan University
27. jan. 2015 - 19:48

Forskere ved Chalmers University i Gøteborg har oppdaget at ulike varianter av karbonkulen C60, et nanomateriale i molekylgruppen fullerener, gir en svært sterk beskyttelse av isoleringsplasten som brukes i høyspentkabler.

Metoden kan ifølge forskere ved universitetet gjøre det mulig å transportere elektrisitet langt mer effektivt i framtiden.

– Å redusere energitapene ved elkraftoverføring er en av de tre viktigste faktorene for morgendagens energisystem. De to andre er utvikling av fornybare energikilder og teknikker for å lagre energien, sier Christian Müller til Teknisk Ukeblad.

Han er en av åtte Chalmers-forskere innen kjemi, kjemiteknikk, materialteknikk og produksjonsteknikk, som har samarbeidet med en gruppe plast-forskere fra Borealis.

Les også: Fornybar kraft for første gang størst i Tyskland

Energitap

Når elektrisitet fra et kraftverk skal overføres til strømforbrukerne, går alltid en viss mengde av energien tapt.

Jo høyere spenning det er i en overføringskabel, desto flere elektroner lekker ut i kabelens isoleringsmateriale og bryter det ned.

Dette begrensninger på kabelens spenningsnivå.

Men, dersom isoleringsplasten i overføringskabelen utstyres med karbonkuler i nanostørrelse, tåler kabelen hele 26 prosent høyere spenning, ifølge forskerne.

Og det med bare små mengder fulleren tilsatt i isoleringsplasten.

– Disse molekylene kan beskrives som en nanometer-stor fotball, bestående av 60 symmetrisk plasserte karbonatomer. Molekylene er svært gode på å absorbere elektroner, sier Müller.

Forskerne har gjennomført undersøkelser på vekselsstrømkabler, og planlegger nye forsøk med likestrømskabler.

Les også: Nå blir Norge eneste land i Norden uten havvindpark

Tunge kabler

I dag er det en stor utfordring for kabelindustrien å finne ut hvordan man skal øke effektiviteten i overføringskabler uten gjøre dem tykkere.

Den tunge vekten gjør kablene vanskelig å håndtere.

Produsenter av overføringskabler kan ifølge Müller velge å bruke den nye metoden til å øke spenningsnivået i kablene, eller å gjøre isolasjonen til strømkablene tynnere.

Resultatet fra Chalmers ble nylig publisert i det anerkjente vitenskapelige tidsskriftet Advanced Materials.

Havvind

At det er mulig å beskytte isoleringsmateriale ved hjelp av tilsetningsmaterialer, har vært kjent siden 1970-tallet, men så langt har det vært lite kunnskap om eksakt hva og hvor mye som bør tilsettes.

Metoden kan bety reduserte energitap for fornybar energiproduksjon blant annet i offshore vindparker, som gjerne ligger flere titalls kilometer fra land, og av og til enda lengre ut.

Metoden kan også få betydning for hele kraftnettet, som må drives mer effektivt i framtiden, mener forskerne.

Les også:

Her vil de etablere Norges første «havvindfabrikk»

Ny verdensrekord for vindmølle: 192.000 kWh på et døgn

Her er verdens kraftigste batterier  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.