OLJE OG GASS

Statoil lanserer begrepet «lavkarbon-olje»

Nytale og PR-messig kalkun, svarer miljøbevegelsen.

Statoil er inovative også i språkveien, og lanserete begrepet «lavkarbon olje» på Enova-konferanasen i Trondheim i går.
Statoil er inovative også i språkveien, og lanserete begrepet «lavkarbon olje» på Enova-konferanasen i Trondheim i går. Bilde: Enova
Øyvind LieØyvind LieJournalist
28. jan. 2015 - 15:24

På Enova-konferansen i Trondheim i går snakket Statoils forskningsdirektør Lars Høier om hvordan Statoil forbereder seg på den nye lavutslippsøkonomien. Han lanserte samtidig et flunkende nytt begrep, nemlig «lavkarbon-olje». Det ville han ha mer av.

– Når det gjelder olje, tror jeg det det i veldig stor grad handle om lavkarbon-olje. Olje er helt essensielt i livene våre og vil være det i veldig lang tid også i den nye energimiksen. Norsk sokkel er verdensledende innen effektiv oljeproduksjon, og bør være det i en fremtidig forsyning. Norsk olje er lett høykvalitetsolje i forhold til velig mange andre steder i verden, sa han.

Også i sin oppsummering gjentok Høier at «lavkarbon-olje» ville bli viktig, som tillegg til gass og fornybar energi.

– Misvisende begrep

Budskapet skal ha blitt mottatt med humring og hoderysting fra flere i salen, og utløste engasjement på Twitter.

Kommunikasjonssjef Jon Evang i miljøstiftelsen Zero kalte begrepet «lavkarbon-olje»  for «nytale», og mente Statoil risikerer en «PR-messig kalkun».

Hans sjef, Zero-leder Marius Holm, kalte det et «Kodak-moment», siden han mener elbiler blir konkurransedyktige innen ti år, slik at etterspørselen etter olje vil synke kraftig. Kodak tviholdt som kjent på filmrullen uten å ville ta inn over seg at dens tid var forbi.

– Lavkarbonolje er et uhyre misvisende begrep. Det passer kanskje på høyinnblandet biodiesel, ikke på nordsjøolje. Så lenge oljen er fossil, er den ikke lavkarbon, utdyper Holm overfor Teknisk Ukeblad.

Les også: Denne karbonkulen minsker energitapet fra vindmøller

50 prosent lavere utslipp

Zero-lederen begrunner dette med at utslippene ved produksjon av olje er svært små sammenlignet med utslippene ved bruk av den samme oljen. Dermed vil bruk av «lavkarbonolje» alt i alt føre til så å si like store samlede CO2-utslipp som «vanlig» olje.

Bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass opplyser til Teknisk Ukeblad at norsk sokkel slipper ut mellom 50 og 60 prosent mindre CO2 enn ved oljevirksomheten i resten av verden, målt i utslipp per produserte enhet.

Omregnet til fat oljeekvivalenter har utslippstallene på norsk sokkel ligget på snaue 9 kg per produserte fat oljeekvivalenter.

Det blir svært lite når man vet at det slippes ut over 400 kg CO2 når man brenner et fat olje.

Les også: Aldri før har det blitt produsert mer kraft i Norge

– Forstår ikke solrevolusjonen

Fagsjef Hallstein Havåg i miljøstiftelsen Bellona er enig i kritikken fra Zero.

– Hvis vi er ordentlig snille, kan vi si at brenning av et fat olje fører til utslipp av 477 kg CO2. Totale utslipp fra produksjon med «norsk lavkarbonolje» blir da 486 kg, der produksjonen utgjør kun 1,8 prosent, sier han til Teknisk Ukeblad.

Havåg mener Statoil ikke forstår revolusjonen innenfor solenergien som driver kostnadene stadig lenger nedover, til det ikke lenger blir lønnsomt å investere i olje.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– «Lavkarbonolje» er et nyord for å grønnvaske en brun økonomi. Det er nytale for carbon lock-in. Vi må kalle en spade for en spade, sier han.

Les også: «Pionérene er avgjørende for en effektiv klimapolitikk»

– Desperat Statoil

Marius Holm mener begrepet «lavkarbon-olje» vil falle gjennom retorisk.

– Dette vitner om et oljeselskap som desperat leter etter en lønnsom plass i framtidens energimiks, og som fortsatt tror på framtidsscenarioer der veksten i fornybar energi skal stoppe opp, sier han.

Marius Holm synes likevel det er interessant hvis Statoil mener alvor med å få markedet til å differensiere mellom olje fra ulike kilder, basert på karbonfottavtrykket i produksjonen. Da lurer han imidlertid på hvilke felt selskapet må kvitte seg med, og om Statoil vil arbeide for nye politiske virkemidler, i for eksempel EU, som maksgrenser for utslipp per fat.

Les også: Derfor øker CO2-utslippene på norsk sokkel

– Gammelt nytt

Informasjonssjef Knut Rostad i Statoil avviser kritikken.

– Det er ikke noe nytt i dette. Norsk sokkel har i flere år vært en av de olje-regionene i verden med lavest utslipp per produserte fat, som Høier peker på når han sier at norsk sokkel er verdensledende innen effektiv oljeproduksjon. Det sentrale er å utvinne olje på en så bærekraftig måte som mulig, sier Rostad til Teknisk Ukeblad. 

Utgangspunktet for miljøbevegelsens kritikk er at oljen både vil og må fases ut raskt for å nå klimamålene og hindre oppvarming av jordkloden. Rostad viser imidlertid til at IEA og andre påpeker at olje og gass vil utgjøre en betydelig del av energimiksen i verden også i 2050. Da vil det være behov for å finne og produsere ny olje og gass for å dekke verdens energibehov, fremhever han.

– Så dette er ikke et nytt PR-triks fra Statoil for å grønnvaske oljen?

– Nei. Det er hyggelig at vi oppfattes som innovative, også når det gjelder bruk av nye ord. Men her er jeg redd det dreier seg om en problemstilling vi har vært opptatt av i mange år, nemlig å produsere med så lavt Co2-utslipp som mulig, både på norsk sokkel og i vår internasjonale portefølje, sier Rostad.

– Verden trenger all den fornybare energien den kan få tak i. Samtidig har vi et ansvar for å bidra til reduserte utslipp gjennom ansvarlig olje- og gassvirksomhet.  Vi samarbeider med GE i USA for å redusere gassfakling og utslipp i Bakken. Vi engasjerer oss internasjonalt for å redusere fakling gjennom et prosjekt ledet av Verdensbanken, og vi utvikler stadig mer effektiv teknologi, for å nevne noe. Hensikten er å redusere fotavtrykket, sier Rostad.

Les også:

De neste tre årene blir det lett å få tak i kvalifiserte ingeniører

Bruker tre timer på en jobb som vanligvis tar 99 timer

Strålevernet bekymret: Kraftig økning i radioaktive kilder på avveie  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.