OLJE OG GASS

«Norsk olje og gass svekker sikkerhetsopplæringen for offshoreansatte for å spare penger»

Trekker seg: Fagforeninger trekker seg fra sikkerhets- og beredskapssamarbeid, fordi de mener Norsk olje og gass aktivt svekker sikkerheten på norsk sokkel. Illustrasjonsfoto: Arkiv
Trekker seg: Fagforeninger trekker seg fra sikkerhets- og beredskapssamarbeid, fordi de mener Norsk olje og gass aktivt svekker sikkerheten på norsk sokkel. Illustrasjonsfoto: Arkiv Bilde: Håkon Jacobsen
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
24. jan. 2014 - 09:50

Denne uken har samtlige arbeidstakerorganisasjoner som sitter i fagnettverket for sikkerhets- og beredskapsopplæring (NSOB) trukket seg i protest mot Norsk olje og gass.

Begrunnelsen er ifølge Industri Energi at «Norsk olje og gass ensidig og kraftig svekker sikkerhets- og beredskapssopplæringen for offshoreansatte, for å spare penger».

Les også: Ser på mulighetene for å frakte oljearbeidere til Nordsjøen på skip

– Dårligere beredskap

Henrik Solvorn Fjeldsbø, HMS-ansvarlig i Industri Energi, forteller til Teknisk Ukeblad at Norsk olje og gass har gått i spissen for endringer som vil svekke sikkerhets- og beredskapstreningen på sokkelen.

Han mener disse endringene, som blant annet går på redusert trening på livbåt og «mann over bord», gjør at sikkerhetstreningen blir dårligere, og gir dårligere beredskap.

Solvorn Fjeldsbø sier at det har vært vrient å få gehør hos Norsk olje og gass i denne saken.

– Vi har ikke fått noen faktagjennomgang for hvorfor man ønsker å gjøre endringer. Vi etterlyser en studie. Vi får ikke gehør for ideene våre, og tankegodset vårt blir kastet rett i søppelbøtta, sier han til Teknisk Ukeblad.

På Industri Energi sine nettsider står det at saken dreier seg om trening i alt fra å slukke branner, evakuere, redde liv, og opplæring i forskjellige redingsmidler, «samt svekkelse av dagens sikkerhetskurs».

– Dette endrer de ensidig uten noen god prosess eller medvirkning fra arbeidstakersiden. For oss virker det som at kostnadsbesparelser og lettvinthet går foran på bekostning av sikkerhet og beredskap, sier han.

Les også: Derfor må mobilene bo på hotell

– Blir holdt som gissel

Fagforeningen Lederne, som har vært med i NSOB og i likhet med de andre foreningene har trukket seg, har sendt ut en pressemelding på saken.

I meldingen uttaler Ledernes forbundsleder Jan Olav Brekke at de ser på «prosessen bak svekkelsen som et kraftig tilbakeskritt for sikkerhetssamarbeidet mellom arbeidstakere og arbeidsgivere på sokkelen. Konsekvensen kan bli en forringelse av sikkerheten i Nordsjøen.

– Situasjonen er nå så uholdbar at vi ikke ser annen utvei enn å trekke oss ut av NSOB. Å sitte der som gissel og alibi for noe vi ikke kan påvirke er uaktuelt. Da bruker vi heller kreftene overfor politiske myndigheter, sier han.

Les også: Nå kommer spesialriggene til Statoil

– Alvorlig

Norsk olje og gass melder på sine nettsider at de ser alvorlig på at fagforeningene har trukket seg fra NSOB.

– Norsk olje og gass ønsker fagforbundene velkommen tilbake når de måtte ønske dette, skriver de på nettsidene sine.

De mener på sin side at kvalitetssikring av sikkerhets- og beredskapsopplæringen er ivaretatt.

– Vi har en løpende oppdatering av fagplaner innen sikkerhets- og beredskapsopplæring. Det er foretatt en endring i fagplanen for søk- og redningslag, som innebærer en endret frekvens av repetisjonskurset fra 12 til 24 måneder, skriver bransjeorganisasjonen.

– Endringen må ses i sammenheng med at det også er utviklet et opplæringstilbud for trening av personell offshore. Gjennom disse oppdateringene er sikkerhetsopplæringen på land og offshore knyttet tettere sammen, heter det i meldingen.

– Ingen svekkelse

Norsk olje og gass peker videre på at det er gjort en endring av den såkalte 4-årsregelen for repetisjon av grunnleggende sikkerhets- og beredskapsopplæring.

– Det betyr at dersom personell som reiser sporadisk offshore ikke har fullført repetisjon av grunnleggende kurs innen fire år, må det gjennomføres repetisjonskurs før man reiser offshore. Om det har gått lenger enn åtte år, må hele grunnkurset tas på nytt, skriver Norsk olje og gass, som konkluderer med at «det totale treningsopplegget for offshore sikkerhets- og beredskapsopplæring har ikke blitt svekket som følge av endringene».

Les også:

På 90-tallet var prosjektene lønnsomme ved 12 dollar fatet. Nå må de ha over 100

I dag har de åtte måneder fri i året. Det kan det bli slutt på

En av disse blir årets teknologibragd  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.