OLJE OG GASS

Derfor må mobilene bo på hotell

...mens arbeiderne er offshore.

MOBILHOTELL: Her lagres mobiltelefonene til alle som flyr offshore fra Flesland.
MOBILHOTELL: Her lagres mobiltelefonene til alle som flyr offshore fra Flesland. Bilde: Foto: Eirik Helland Urke
Svein-Erik HoleSvein-Erik HoleDigitalredaktør i TU Media
7. nov. 2013 - 12:48

TU-fotograf Eirik Helland Urkes bilde av «mobiltelefonhotellet» på Fleslands helikopterterminal vekket nysgjerrigheten hos mange lesere.

Her låser offshorearbeidere inn sine mobiltelefoner før de setter seg i helikopteret som frakter dem ut på jobb.

– Hvorfor får de ikke ta med mobiltelefonen ut? spør flere av leserne.

Nå viser det seg at de ansatte selv stiller samme spørsmål.

Ny vurdering

– Jeg får et økende antall henvendelser fra ansatte og tillitsvalgte om denne problemstillingen, sier Henrik Solvorn Fjeldsbø, forbundssekretær HMS hos fagforbundet Industri Energi.

Fjeldsbø har tatt saken videre. Senest 23. september var han i et møte med Norsk Olje & Gass, og deres direktør for HMS og drift, Knut Thorvaldsen.

– Vi mener det er på tide med en ny vurdering av denne praksisen, og Norsk Olje & Gass har lovet å se på det. Vi skal møtes igjen 9. desember, sier Fjeldsbø.

Også forbundsleder Hilde-Marit Rysst i Safe merker at medlemmene er veldig opptatt av dette.

– Vi tar det opp i alle fora der vi har mulighet til å påvirke. Mye tyder på at sikkerhetsfrykten rundt mobiltelefoner offshore er ubegrunnet, sier hun.

Les også: Så mye tjener norske oljearbeidere

Gjeldende retningslinjer

I Norsk Olje & Gass sine anbefalte retningslinjer for innsjekk og sikringskontroll på helikopterterminalene, står det følgende om de ansattes bagasje:

«Størrelsen på bag eller andre kolli som medtas som personlig bagasje skal ikke overstige 60x50x30 á 10 kg. Håndbagasje i kabinen er ikke tillatt».

Under avsnittet «Forbudte og regulerte gjenstander» anføres - i tillegg til et generelt forbud mot våpen, alkohol, narkotika og dopingmidler - følgende:

«Andre gjenstander som er forbudt eller regulert av operatøren kan eksempelvis være lightere, fotoutstyr og mobilt sambandsutstyr (fjernstyringsutstyr, trådløs telefon,mobiltelefon etc.). Unntaksvis kan disse gjenstandene tillates bragt med til innretningene. I slike tilfeller skal skriftlig tillatelse foreligge fra operatørselskapet. Eventuelle funn skal rapporteres til operatørselskapet.»

– I praksis tillater de fleste operatører at man tar med PC og nettbrett, mens så å si alle forbyr mobiltelefon. De sikkerhetsmessige begrunnelsene er eksplosjonsfare i tilknytning til batteriene og mulige forstyrrelser av helikopterelektronikk, sier Fjeldsbø.

Les også: Slik påvirker mobilen flyets sikkerhet

– Ingen nye insentiver

Knut Thorvaldsen i Norsk Olje & Gass har foreløpig ikke vært tilgjengelig for kommentar, men informasjonssjefen i hans avdeling, Maiken Ree, sier:

– Vi har stor forståelse for at folk ønsker å ta med telefonene sine offshore, men våre ekspertgrupper fraråder oss  av sikkerhetsmessige grunner å endre retningslinjene. Dette gjelder både luftfartsfaglige vurderinger og tennkilde-problematikk. Derfor har vi ingen insentiver for å endre på dette nå.

Ree presiserer at det er opp til hvert enkelt selskap hvordan de ønsker å forholde seg til retningslinjene.

tu.no har bedt Statoil om en kommentar rundt håndheving av retningslinjene, men de henviser til Norsk Olje & Gass. Norske Shell har på sin side valgt å ignorere anbefalingene, og tillater bruk av mobiltelefon i boligområder.

Les også: Fikk 40.000 i lønnshopp og 360.000 i bonus for å bli i jobben

– Bør være mulig å komme rundt

Fjeldsbø er skuffet over holdningen til Norsk Olje & Gass.

– Sikkerheten skal aldri utfordres, men vi mener dette er problemstillinger som er mulig å komme rundt og som kan løses med gode rutiner. En mobiltelefon kan slås av og sendes som bagasje under helikopterfrakt, og vi kan ha forbud mot å benytte telefonen i produksjonsområder. Hvis telefonen bare brukes i lugar og oppholdsrom, kan den umulig utgjøre noen sikkerhetsrisiko, mener han.

– Men så lenge de får ta med PC eller nettbrett kan fagforeningsmedlemmene kommunisere via Skype og lignende?

– Det er sant. Men mobiltelefonen er blitt en veldig personlig gjenstand. Her har man bilder, nettbank, apper og mail. Det er også greit å kunne svare på tekstmeldinger. Jeg har selv sett hvordan meldingene renner inn når de slår på telefonen etter to uker ute. Hadde jeg vært uten telefon så lenge, hadde jeg følt meg naken, sier Fjeldsbø.

Les også:

Oljen på havbunnen er verdt 5000 milliarder

Dette blir vinnerne i fremtidens arbeidsmarked

Her trengs det flere enn i oljebransjen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.