KRAFT

Norge kan få fiberkabel til Skottland

Kan gi gigantiske datasentre til Norge.

Hvis det bygges kraftkabel med fiber mellom Skottland og Norge, kan fiberen splittes fra kraftkabelen og dras i land på Haugalandet, antyder Northconnect.
Hvis det bygges kraftkabel med fiber mellom Skottland og Norge, kan fiberen splittes fra kraftkabelen og dras i land på Haugalandet, antyder Northconnect. Bilde: Robert Hansen
Øyvind LieØyvind LieJournalist
23. des. 2014 - 07:00

Statnett har tidligere avvist å bygge fiber på sine kraftkabler til England og Tyskland, men ble presset til å vurdere saken på nytt av IKT-Norge. Mer fiber til utlandet kan ifølge bransjeorganisasjonen gjøre det mer attraktivt å etablere gigantiske datasentre i Norge. Nylig ble det lansert planer om et slikt datasenter i Vennesla i Vest-Agder.

Northconnect, som vil bygge kraftkabel til Skottland, er mer positivt innstilt enn Statnett til å legge fiberkabler sammen med strømkablene. Selskapet eies av kraftprodusentene Agder Energi, E-CO, Lyse og Vattenfall.

Teknisk gjennomførbart

Northconnect har allerede gjort interne undersøkelser for å finne ut om det lar seg gjøre å bygge fiber over en så lang distanse. Konklusjonen er positiv.

– Leverandørindustrien og forskermiljøet sier at fiber med såkalte passive forsterkninger er teknisk gjennomførbart, sier selskapets daglige leder Tommy Løvstad til Teknisk Ukeblad.

Han viser da til opplysninger fra blant annet førsteamanuensis i telematikk ved NTNU, Steinar Bjørnstad, om at det allerede i dag finnes testede systemer som tilbys kommersielt og benytter passive forsterkere og kan sende 100 gigabit per sekund over 550 kilometer.

Ifølge Bjørnstad legges fiberkabler med minst 48 par, noe som gjør det mulig allerede i dag å oppnå kapasiteter på flere titalls terabit per sekund gjennom en over 500 kilometer lang sjøkabel.

Les også: Lav oljepris kan gjøre at Statoil må gi opp havvindpark

Fiber til Haugalandet

Selve kraftkabelen planlegges med en lengde på 650 kilometer. Men da har man tatt utgangspunkt i at kabelen føres helt inn til Sima i Eidsfjord kommune i Hordaland. Der ligger Norges nest største kraftverk med fire generatorer med en effekt på til sammen 1120 MW. Det gjør stedet til et svært stabilt punkt i kraftnettet, ideelt for å dra en kabel i land og bygge omformerstasjon som gjør strømmen om fra likestrøm (DC) på kabelen til vekselstrøm (AC) i nettet. Dessuten er linjen ut fra Sima kraftig forbedret etter byggingen av Hardangerlinjen mellom Sima og Samnanger.

Løvstad understreker imidlertid at det ikke er nødvendig å trekke fiberkabelen helt til Sima. For Sima ligger helt innerst i Hardangerfjorden, om lag 150 kilometer fra åpent hav.

– Det vil være mulig å korte ned avstanden ved å velge et annet ilandføringspunkt for fiberen enn for strømkabelen. Istedenfor å gå inn hele Hardangerfjorden, kan fiberen tas i land ved inngangen av fjorden. Det er gjort innledende undersøkelser og Haugalandområdet framstår som godt egnet, sier Løvstad.

Les også: Nå kan du få støtte til å installere solceller på taket

Ennå ikke konkludert

Han understreker at selskapet ennå ikke har gått inn i de kommersielle forholdene ved en eventuell bygging av fiberkabel.

– Det vil være et naturlig neste skritt. Vi vil bruke tiden fram til den mulige investeringsbeslutningen til å klargjøre både tekniske, kostnadsmessige og kommersielle forhold. Vi snakker om en investeringsbeslutning i 2017, så vi trenger ikke konkludere nå, sier han.

For at det i det hele tatt skal bli mulig for Northconnect å bygge, må energiloven endres. Tidligere energiminister Ola Borten Moe fikk nemlig lovfestet at kun Statnett har anledning til å bygge kraftkabler til utlandet.

I sin regjeringserklæring lovte imidlertid den borgerlige regjeringen å reversere lovendringen slik at også andre enn Statnett får bygge utenlandskabler.

Løvstad forventer at energiloven justeres på dette punktet første halvår i 2015. Det vil gjøre det mulig å fatte investeringsbeslutning i 2017 eller 2018 slik at kabelen kan settes i drift i 2022 eller 2023.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også: Ekspertene anslo 170.000 tonn thorium i Norge. Nå er tallet halvert

IKT-Norge positiv

Generalsekretær i IKT-Norge, Per Morten Hoff, mener initiativet fra Northconnect er positivt nytt for de som planlegger å etablere store datasentre i Norge.

– Dette synes vi er veldig bra. Etterspørselen etter fiberkapasitet vil være sterkt økende i årene som kommer, og det vil bli behov for flere kabler, sier Hoff til Teknisk Ukeblad.

Han er også positiv til konkurranse i markedet mellom ulike tilbydere av fiber.

– Man kan ha flere prosjekter side om side. Jeg er ganske sikker på at dette kommer til å være ekstremt god business for de som velger å bygge, sier han.

Les også: Kraftkabel til Danmark utsatt

Avslått klage

Som Teknisk Ukeblad tidligere har skrevet, klaget IKT-Norge i høst på Olje- og energidepartementets vedtak om å gi konsesjon til Statnetts kabelprosjekter til Tyskland og England fordi vedtaket ikke inneholdt kostnadsutredninger på å legge fiberkabel sammen med kraftkabelen.

Olje- og energidepartementet (OED) har nå avvist klagen. Begrunnelsen er at IKT-Norge ikke har «rettslig klageinteresse» i saken, siden legging av fiberkabel sammen med kraftkabelen ikke er behandlet i vedtaket. Dermed er det OEDs vurdering at konsesjonsvedtaket «ikke direkte berører IKT-næringen og de interesser IKT-Norge ivaretar».

Videre bemerker OED at de ikke kan pålegge Statnett å legge fiber sammen med kraftledningen i tilknytning til konsesjonen.

Hoff er kritisk til avgjørelsen.

– Svaret var jo helt merkelig, og fullstendig meningsløst. At kabelen ikke direkte skulle berøre IKT-næringen. Men vi gjør ikke mer ut av det fordi Statnett nå utreder saken på eget initiativ etter press fra oss og fordi vi har en meget god dialog med Statnett. Samferdselsdepartementet har dessuten vært lydhøre, og vi forholder oss til dem nå, sier Hoff.

Les også:

Her er det flest strømbrudd i Norge

Dette vil være effekten av en hundreårstørke

Titusenvis av strømkunder skal teste sanntids-display  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.