Det første døgnet registrerte forsøkskommunen Ålesund 330 elektroniske forhåndsstemmer. Det er seks ganger så mye som tradisjonelle forhåndsstemmer på samme tid ved forrige kommunestyre- og fylkestingsvalg.
– Dette er veldig bra. Det er spennende at folk bruker løsningen, sier statssekretær Dag-Henrik Sandbakken i Kommunaldepartementet.
Onsdag for to uker siden startet forsøket med å stemme via internett til kommunestyre- og fylkestingsvalget.
Etter en snau uke hadde 3913 personer i de ti forsøkskommunene avgitt e-stemme ved kommunestyrevalget. Tallet for fylkestingsvalget var 3753.
Her kan du følge utviklingen i stemmetall.
Tidlig
Teknisk Ukeblad er til stede i det såkalte war room i 7. etasje av regjeringskvartalets bygg R5 når e-valget starter klokken ni onsdag 10. august. Den første stemmen blir registrert 09.02.
– Det var kjapt, for det tar et par minutter å komme gjennom hele prosessen, sier prosjektleder Henrik Nore for E-valg 2011. Systemet fungerer uten vanskeligheter den første tiden. Jevnlig kommer det meldinger om at stemmene ruller inn.
Hektisk
– Dermed er det ingen omfattende jobb for oss å kjøre e-valget. Det går av seg selv, medgir Nore.
I dagene før oppstart var det derimot langt mer hektisk. Etter at bomben smalt i regjeringskvartalet 22. juli, mistet e-valgprosjektet kontroll over maskinparken sin.
Les også: Nå starter e-valget
Kodenøkler skal sikre riktige e-valg
Beslaglagt
– Serverne befant seg i R4 og ble beslaglagt av politiet etter terrorangrepet. Vi fikk etter hvert hentet dem ut derfra med spesialtillatelse, forklarer prosjektlederen.
Det forsinket innspurten ved at valgkortene ble levert til utskrift senere enn planlagt. Det oppstod papirkrasj, og i kommunene Ålesund og Sandnes kom ikke kortene frem i tide.
– Det får heldigvis ingen større konsekvenser enn at folk må vente litt. De har tid på seg frem til 9. august, poengterer Nore. Ålesund ble ti timer forsinket.
Ukjent opptelling
Terroraksjonen fører til at det ennå ikke er klarlagt hvor den endelige opptellingen av de elektroniske stemmene skal foregå. Det var planlagt en større samling i auditoriet i R4, men bygget kan ikke brukes nå. Prosjektgruppen vurderer å benytte auditoriet i eget hus, R5.
Java-trøbbel
I Ålesund strømmer elektroniske stemmer inn i et langt høyere tempo enn de tradisjonelle papirbaserte forhåndsstemmene gjorde for fire år siden. Valggeneral Tore Hals (bildet) henrykt over oppslutningen i begynnelsen.
– Så får vi se om folk er nysgjerrige i starten og at det dabber av utover, eller om elektronisk valg faktisk gir høyere valgoppslutning, sier Hals til Teknisk Ukeblad.
Først
Ålesund var først ute med å teste e-valgsløsningen med valg av ungdomsråd i oktober i fjor.
Og kommunen er blant de 20 som tester stemmerett for 16- og 17-åringer.
– Inntrykkene så langt er at folk syns dette er lett. Utfordringen for flere er å huske passordet når de skal logge inn med MinID, sier Hals.
Knirk
Folk med aldrende pc-er kan slite litt med programvaretillegg.
– Vi får meldinger om at oppdatering av Java skaper trøbbel hos noen. Hvis du ikke bekrefter sletting av gamle versjoner, dukker de opp og skaper knirk i maskineriet, sier bysekretær Hals. Selve krypteringen trenger Java for å fungere.
Buypass inne i varmen
Prosjektledelsen i E-valg 2011 ville ikke ha Buypass som pålogging til å stemme elektronisk.
Årsaken er at flere bruker kortet som tippekort, og sikkerhetsansvarlig Christian Bull mener det er fare for at kortet brukes av flere.
Når velgerne logger seg inn, dukker imidlertid alle de tre godkjente eID-ene opp: MinID, Commfides og Buypass.
Velg selv
Bull har ikke skiftet mening.
– Vi har valgt å fokusere på bruk av MinID i informasjonsmateriellet under dette forsøket, men likevel la andre eIDer fungere slik at brukerne kan benytte den eID de selv ønsker. Dersom Stortinget bestemmer at e-valg skal tilbys som et fast alternativ til papirstemmer ved valg, vil det bli naturlig å vurdere ulike påloggingsalternativer, skriver han i e-post på reise i USA.
I forsøkskommunene er det derimot ikke en strategi å underby Buypass.
– Vi passer på å fortelle velgerne at de kan bruke Buypass hvis de har et kort som godkjent for nivå 4, sier bysekretær Tore Hals i Ålesund.
Les også: Stor skepsis til e-valg