IT

Nå starter e-valget

I GANG: Prosjektleder Henrik Nore holder øye med de første stemmene som kommer inn i det elektroniske valgsystemet, sammen med opplæringsansvarlig Kristin Skorpen og forskningskoordinator Beate Nygård.
I GANG: Prosjektleder Henrik Nore holder øye med de første stemmene som kommer inn i det elektroniske valgsystemet, sammen med opplæringsansvarlig Kristin Skorpen og forskningskoordinator Beate Nygård. Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
10. aug. 2011 - 07:09
Vis mer

Fra i dag 10. august og frem til 9. september kan velgerne i de ti forsøkskommunene her i landet sette seg ved pc-en for å forhåndsstemme til kommune- og fylkestingsvalget.

Forsøket har fått mye kritikk og møtt en del skepsis.

Blant annet er det tvil om at det er umulig å holde hemmelig valg når velgeren ikke befinner seg inne i et tradisjonelt valglokale.



Prosjektet vekker internasjonal interesse, og OSSE sender et knippe valgobservatører.



Forsinkelser

Det er hektisk stemning hos prosjektledelsen før det hele kjøres i gang. Dagen før oppstart var man i gang med å teste at opptellingen av stemmene fungerer som den skal.

Dette er en sammensatt løsning som skal sikre korrekt og anonym telling av stemmer .

Onsdag morgen holdt prosjektgruppen spent øye med de første stemmene som rullet inn. Selve systemet er driftet av Brønnøysyndregistrene og overvåkes ved Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap i Tønsberg.



Åtte av ti

– Teknisk står det bra til med løsningen, men vi har fått forsinkelser i utsendelse av valgkort, sier prosjektleder Henrik Nore hos Kommunaldepartementet.

I praksis er det snakk om at velgerne i Ålesund og Sandnes mottar kortene en dag senere. Så i dag er det bare åtte av ti kommuner som kan ta fatt på det historiske forsøket.

– Det har ingen praktisk betydning, men vi skulle jo ønske at de var ute i tide.



Ikke feilfri

– Hva er status for e-valgløsningen?

– Den er ikke feilfri, men vi kjører i gang med noen kjente feil. Som i alle it-prosjekter starter vi opp selv om det er mindre feil som vi vet om, sier Nore til Teknisk Ukeblad.



Syv språk

– Er det trygt?

– Ja, vi snakker om ikke helt gode nok tekster på ulike språk og dialogbokser i feilmeldinger. Det er ikke lett å få alt på plass når vi skal ha veiledningene presentert på syv ulike språk.



Sikkerhet

– Hva med sikkerheten og visshet om at selve systemet fungerer som det skal?

– Hadde ikke det vært på plass, ville vi ikke gått i produksjon, sier Nore.

Forhåndsstemmingen foregår frem til 9. september. På valgdagen 12. september er det ikke mulig å stemme elektronisk, men velgerne må da møte opp i valglokalet.



Økt oppslutning

- Regjeringen er opptatt av best mulig tilgjengelighet for alle til å stemme, og stemming over nettet bidrar til det. Vi ønsker en moderne og framtidsrettet valggjennomføring innenfor demokratiske tradisjoner, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) i en pressemelding.



Mobilnummer

Alle innbyggere i de ti pilotkommunene som vil stemme over internett, må være registrert som bruker av MinID og ha registrert sitt mobiltelefonnummer her.

Årsaken er at e-valgsystemet skal sende en kode til velgeren. Denne koden kan du sammenligne med koder på valgkortetfor å bekrefte at stemmen har kommet fram og er registrert riktig.

Både Buypass og Commfides har eID-løsninger godkjent for sikker pålogging til offentlige tjenester på nett. De er derimot ikke klare for e-valg.

Buypass i form av tippekort ble tidligere vraket av prosjektledelsen av hensyn til sikkerheten .

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.