IT

Stor skepsis til e-valg

IKKE TILHENGER: Kommunalminister Liv Signe Navarsete la i Stortinget fredag ikke skjul på at hun ikke er ubetinget tilhenger av elektronisk valg. Her sammen med e-valgets prosjektleder Henrik Nore under lanseringen av pilotkommunene tidligere i år.
IKKE TILHENGER: Kommunalminister Liv Signe Navarsete la i Stortinget fredag ikke skjul på at hun ikke er ubetinget tilhenger av elektronisk valg. Her sammen med e-valgets prosjektleder Henrik Nore under lanseringen av pilotkommunene tidligere i år. Bilde: Joachim Seehusen
19. nov. 2010 - 13:16

Det er stor skepsis i Stortinget mot at velgerne skal kunne stemme elektronisk hjemmefra ved valg.

Likevel er det flertall for å innføre en prøveordning i ti kommuner foran kommunevalget 2011 til en pris av 90 millioner kroner.

Dårlig magefølelse kan stoppe e-valget



Høyre har foreslått at forsøket sløyfes. Fredag fikk de støtte fra Fremskrittspartiet og Venstre. Regjeringspartiene og Kristelig Folkeparti gikk inn for forsøket, men KrFs talsmann, Hans Olav Syversen, understreket at det var under sterk tvil.

– Ingen entusiastisk tilhenger

– Jeg er heller ingen entusiastisk tilhenger av elektroniske valg, men vi vil forsøke 2011, så får vi skje hva som skjer videre, sa kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Frp).

Hun mener likevel at de demokratiske fordelene er større enn ulempene ved forsøket.

– Vi ønsker å se om elektronisk stemmegivning øker valgdeltakelsen, fremholdt statsråden.

Den som avgir elektronisk stemme hjemmefra, har angrefrist. Vedkommende kan stemme også i valglokalet, og stemmer avgitt i et valglokale vil være avgjørende.

8 år til norsk nettvalg



– Jeg synes det går litt langt når enhver tanke om å prøve ny teknologi blir avvist. Det handler om en prøveordning som har vært under forberedelse lenge. Vi skal gi muligheten en sjanse, så får vi se hva som kommer ut av det og gjøre en nøktern og grundig vurdering ut fra det grunnlaget, sa Martin Kolberg (Ap).

Store betenkeligheter

Mindretallet hadde store juridiske betenkeligheter mot forsøket, og satte spørsmålstegn ved om det er i tråd med bestemmelsen om hemmelige valg.

De frykter også at elektronisk stemmegivning kan føre til kjøp og salg av stemmer og påvirkning av stemmegivning ved hjelp av trusler og tvang.

Mindretallet er også tvil om datasikkerheten er tilstrekkelig.

Kort sagt var det sterk tvil om forsøkene kunne gjennomføres innenfor gjeldende lov, grunnlov og internasjonale forpliktelser Norge er bundet av. (©NTB)



Les også:

E-valg kommer i 2011

E-valget ute på anbud

Mange kokker på e-valg

Spansk-norsk e-valg

Disse blir prøvekaniner i 2011

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.