INDUSTRI

– Når kineserne bestemmer seg for å ta et marked, så gjør de det

Champagnen sprutet og nordmenn jublet. Soleventyret Rec utvidet med kjempe­fabrikk i Singapore. Så kom kineserne og ødela festen.

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
12. aug. 2012 - 10:28
Vis mer

SINGAPORE: Sola står nesten rett over hodet. Varmen er intens, luftfuktigheten sørger for at skjorta sitter­ klamt på kroppen. Entusiastiske Rec-ansatte står på sandjord og ser rundt seg.

Et flatt stykke Singapore. Året er 2008. Her skal Singapore bygge opp verdens beste forskningssenter for fornybar energi. Bygger gigantfabrikk i Singapore . Gratis tomt, skattefordeler og forskningsstøtte gjør plasseringen gunstig.

For noen år siden var det bare vann her. Singa­pore er desperat i nød for tomter. Løsningen er enkel: Ta opp sand fra havbunnen, bruk den til å fylle ut og gjøre øya Singapore større med «reclaimed land». Totalt landareal er nå på 687 kvadratkilometer med 193 kilometer kystlinje.

Ett år tok det å bygge hele den gigantiske fabrikken til Rec. Ytterligere ett år tok det før produksjonen var i gang. Vi skriver 2010. Rec-ansatte fra Norge er i Singapore for å lære opp de lokalt ansatte.

Argumentet for å bygge fabrikk i Singapore var blant annet at det vil sikre anleggene i Norge. Det kunne vært riktig, om ikke kineserne hadde bestemt seg for å bli størst på solenergi.

Les også: Tror på ny solindustri i Glomfjord

Kina kommer

På et par år klarte Kina å bli verdens største produsent av solcelleanlegg – fra støping av silisiumblokker til kutting, polering, ferdiggjøring og montering i hele paneler. Kvaliteten er heller ikke så dårlig.

Rec skjønner imidlertid ikke hvordan kineserne kan tjene penger. De tror heller ikke det er mulig med de prisene.

– Når kineserne bestemmer seg for å ta et marked, så gjør de det. De har et langsiktig perspektiv med tilgang på billig finansiering i ryggen, sier Leif Ove Rørnes, finansdirektør i Rec i Singapore.

USA har sett seg lei på subsidiene og innførte i mai straffetoll på kinesiske solcelleprodukter. Dersom Kina tar hevn og innfører straffetoll på amerikanske varer, kan det også ramme Rec.

Rec-gründeren: Venter gjennombrudd for neste generasjon solenergi

Selger til konkurrenter

I Moses Lake lager Rec superrent polykrystallinsk silisium – internasjonalt betegnet som Solar Grade Silicon (SGS) – i en patentert og kosteffektiv prosess de kaller FBR (Fluidized Bed Reactor). 20 prosent av produksjonen går til Rec i Singapore, mens 80 prosent selges til konkurrenter, inklusive Kina.

Dilemmaet er tydelig. Lønnsomheten i USA er god.

Rørnes legger ikke skjul på at Rec i Singapore sliter med lønnsomheten. I mai REC legger ned på Herøya i Porsgrunn-anlegget til Rec. Så å si nye maskiner er pakket inn for bevaring.

Håpet er at maskinene kan startes opp igjen. Det avhenger i stor grad av hvor lenge Kina subsidierer sin industri.

Rec har møtt den intense konkurransen med å øke produksjonen og forbedre kvaliteten raskere enn optimistene trodde på forhånd.

Les også:

REC legger ned på Herøya

REC legger ned i Glomfjord  

KONKURRANSE: Ansatte, skift, produksjonslinjer og avdelinger konkurrerer og belønnes. Det er 20 karrieretrinn i bedriften. Mulighet for karriererhopp må til for å holde på ansatte. Ingeniør Chris Leow Heng Fatt har klatret langt allerede. FOTO: Tore Stensvold
KONKURRANSE: Ansatte, skift, produksjonslinjer og avdelinger konkurrerer og belønnes. Det er 20 karrieretrinn i bedriften. Mulighet for karriererhopp må til for å holde på ansatte. Ingeniør Chris Leow Heng Fatt har klatret langt allerede. FOTO: Tore Stensvold

Raskere og bedre

Målet for Rec i Singapore var å komme opp i en produksjon på 590 MW per år fra og med 2012. Nå sender fabrikken ut solceller med en samlet effekt på 800 MW.

– Vi lærer og forbedrer oss hele tiden, sier Chris Leow Heng Fatt, ingeniør i wafer-produksjonen.

Rec i Singapore er bygget opp av tre fabrikker: wafere, celler og moduler.

Råstoffet, polysilisium fra Moses Lake i USA omdannes i den ene hallen til wafere – solcelle­skiver. Prosessen begynner med smelting og støping av store blokker før oppskjæring i 16 blokker, som igjen sages opp til tynne wafere. Nitid kvalitetskontroll i alle ledd, både automatisk og manuell, sorterer skivene etter en rekke kriterier.

Slurry som brukes under kutting av skivene, sendes til nabo Metallkraft, som er etablert inne på Recs tomt. Metallkraft gjenvinner slurry og sender det tilbake til Rec-prosessen.

Les mer her: Norsk kutteteknologi lykkes i Singapore

I neste hall, cellefabrikken, blir skivene polert og overflatebehandlet. Igjen blir skivene sortert etter kvalitet.

PERFECT: Alt i orden med alle solceller og lederne på baksiden. FOTO: Tore Stensvold
PERFECT: Alt i orden med alle solceller og lederne på baksiden. FOTO: Tore Stensvold

Fra skiver til paneler

Vi blir geleidet rundt i en av fire identiske fabrikklinjer. Vi følger de grå skivene inn i maskiner og ser dem kun gjennom glassruter videre i den nesten 200 meter lange maskinlinjen.

– Her er det montert en maskin i prosessen som vi ennå ikke har tatt i bruk. Kvaliteten skal bli enda bedre, uten at vi trenger å ansette flere, sier Lee Boon Kiat, ingeniør i solcellefabrikken.

Solcellene har nå fått den blåfargen vi kjenner igjen. Metalltråder som skal lede strømmen av elektroner er montert på baksiden. Effekten til hver skive måles og sorteres. Forsiktig blir skivene pakket og merket med maks effekt.

I neste hall finner vi igjen pakkene med skiver­. Her blir de satt sammen til hele solcelle­paneler, eller moduler i ramme på 1 x 1,6 meter.

Den samlede effekt av hvert panel styres av sammensetningen av de 60 cellene. Etter montering i rammer, blir effekten kontrollert og pane­lene merket.

Les også: REC-rekord før nedleggelse

RECs verdikjede. ILL.: REC <i>KILDE: REC</i>
RECs verdikjede. ILL.: REC KILDE: REC

Håper på straff

Prosjektdirektør Arjuna Achutka Pai begynte på Rec rett før fabrikken skulle starte i 2010. Han har sett en rivende forbedring i produksjonen.

– Både kvalitet og produktivitet er forbedret hele tiden, sier han.

Som så mange andre av de 1500 ansatte i Rec Singapore, kom han fra halvlederindustrien. Rec nyter godt av en høyt kvalifisert arbeidsstokk.

Fram til juni i år var Janne Julsrud ambassadør i Singapore og har sett at Recs store investering på 1,3 milliarder euro (ca. 9,5 milliarder kroner i nåverdi) har fått Norge opp på den prestisjefylte 2.-plassen over utenlandske investeringer i Singapore de siste årene.

– Singapore har et veldig godt skolesystem med mange høyt utdannede. Rec nyter også godt av Singapores bevisste satsing på teknologi­utvikling og miljø, sier hun.

Recs største eier, Orkla, har sagt klart og tydelig fra om at de vil ut av solcelleindustrien. For Rec er ikke det noe gunstig klima å jobbe under.

Les også: Rødt lys kan doble effekten i solceller

LØSNER: Lim som har holdt solcellene under kuttingen må fjernes i et bad før polering og overflatebehandling. FOTO: Tore Stensvold
LØSNER: Lim som har holdt solcellene under kuttingen må fjernes i et bad før polering og overflatebehandling. FOTO: Tore Stensvold

Ingen dobling

I Singapore har myndighetene gjort klart et område «reclaimed land» ved siden av Rec-fabrikken. Der er det tegnet en kopi av Rec-­anlegget. De planene er lagt på is.

Singapores ambisjoner om å bli ledende på fornybar energi er offisielt ikke gitt opp. Rec fortsetter driften i Singapore selv om tallene er røde. Energi er en viktig innsatsfaktor, og

den er ikke billig i Singapore. Heller ikke arbeidskraften er konkurransedyktig med kineserne.

Arbeidskraften i Singapore er ikke så lojal. Lønna er viktig og arbeidstakerne «shopper» jobber. Rec hadde 25 prosent turnover det første året. Den er nå på 12–13 prosent, blant annet ved å tilby gode utviklings- og karrieremuligheter.

Foreløpig er Rec noen hestehoder foran Kina på automatisert produksjon og kvalitet. I Kina har de fem ganger flere ansatte per megawatt.

– Vi må jobbe videre med våre leverandører for å få enda bedre maskiner, ytterligere automatisering og jobbe enda mer for å få opp kvaliteten, sier Chris Leow Heng Fatt optimistisk.

– Vi har to identiske linjer for wafer-produksjon. Vi konkurrerer med hverandre og lærer av hverandre, sier han.

Kjell Sundsli fra Rec-eier Orkla har jobbet i Asia i en årrekke. Han sier at kinesernes målrettede plan for å bli størst på solceller er i ferd med å knekke Rec og andre vestlige konkurrenter.

– Kina kan ikke fortsette med slike subsidier. Markedet vokser. Jeg tror det er behov og plass til andre aktører også, sier Sundsli.

Les også: Scatec satser på afrikansk sol

Solrike sør

Leif Ove Rørnes lar heller ikke pessimismen råde.

– Dette er fortsatt en umoden industri. Markedene vokser. Nå er Europa med Tyskland og Italia de største driverne, til tross for at Tyskland ligger langt nord og har marginale solforhold, maks 1500 timer i året, sier Rørnes.

Land og områder med over 2000 soltimer i året anses for å kunne utnytte solkraft lønnsomt. Det betyr mange land og verdensdeler et godt stykke sør og nord for ekvator. Hittil har Recs markedsfordeling vært 60–80 prosent levert til kunder i Europa.

– Sør-Amerika, Afrika og Asia kommer. Rec planlegger kontorer i flere land, sier Rørnes.

Taiwanere refser RECs strategi

Les også:

KOMPLETT: Anlegget til Rec i Singapore består av tre produksjonsenheter; waferproduksjon, celleproduksjon og panelproduksjon. Totalproduksjon er 800 MW årlig. Det er satt av plass til å fordoble anlegget. Det er nå uaktuelt. FOTO: Tore Stensvold
KOMPLETT: Anlegget til Rec i Singapore består av tre produksjonsenheter; waferproduksjon, celleproduksjon og panelproduksjon. Totalproduksjon er 800 MW årlig. Det er satt av plass til å fordoble anlegget. Det er nå uaktuelt. FOTO: Tore Stensvold

Subsidierte kinesere

Flere vestlige produsenter har gått konkurs det siste året. Rec tror også at kinesiske produsent­er vil dukke under.

Rørnes har en liste med fem store kinesiske produsenter. Alle går med dundrende underskudd. Likevel får de solide lån av China Development Bank.

– Det kan ikke fortsette, sier Rørnes.

Det har ikke Orkla tid til å vente på. Rec håper at en solid eier med langtidsperspektiv vil overta.

– Framtida er god for solcelleindustrien. Den er nå konkurransedyktig med alternative energikilder mange steder i verden. Men det er noen problemer vi skal overkomme på veien. Behovet for en restrukturering av industrien til færre aktører er åpenbar, sier Rørnes.

Rec har ambisjon om å være en av dem som overlever.

Fikk du med deg disse sakene?

Denne dråpen er et kraftverk

Dette glasset produserer strøm  

Bytter ut diesel med sol  

Dette kan bli verdens nye energikilde

Solkraft dekket halvparten av Tysklands energibehov  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.