KRAFT

Scatec satser på afrikansk sol

Planlegger å bygge solkraftanlegg med kapasitet på rundt 200 MW i Vest- og Sentral-Afrika.

21. juni 2012 - 10:36
Vis mer

Ny industri, infrastrukturbygging og modernisering gjør at store deler av Afrika skriker etter kraft. Ned fra himmelen skinner solen, og den skinner sterkt.

Problemet er at den ikke blir utnyttet – dels på grunn av stor investeringsrisiko, dels på grunn av dårlig utviklede nett.

Avtale

Derfor har Scatec Solar signert en avtale med IFC, som er den største investoren og långiveren til private næringslivs- og infrastrukturinvesteringer i den tredje verden, i tillegg til å være en del av Verdensbanken.

Avtalen gjelder alle de 22 landene i Vest- og Sentral-Afrika. Det første året skal det bygges solkraftanlegg i Benin, Burkina Faso, Kamerun, Niger og Togo.

– Over en periode på tre–fire år er målet å bygge anlegg med en samlet kapasitet på 150-200 MW. Sammenlignet med dagens situasjon vil dette gi en årlig strømproduksjon som tilsvarer forbruket til nærmere én million mennesker i regionen. Det vil også bety reduserte CO2-utslipp i størrelsesorden 2,5–3,5 millioner tonn per år, sier viseadministrerende direktør Terje Osmundsen i Scatec Solar.

Les også:

Venter gjennombrudd for neste generasjon solenergi

Bytter ut diesel med sol i Afrika 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Viktig samarbeid

Osmundsen mener avtalen med IFC hjelper dem med tre sentrale utfordringer.

– IFC og Verdensbanken har en viktig rolle som tilrettelegger og rådgiver til myndighetene i de enkelte landene for at investeringene skal lønne seg. I tillegg er IFCs krav til miljø, sosiale forhold og forretningsetikk en viktig referanse, noe som reduserer risikoen for å trå feil i valget av lokale partnere. Men først og fremst er IFC en partner som hjelper oss å skaffe finansiering til prosjektene vi ønsker å igangsette, sier han.

Article3657_Image5849.jpg

Tekniske utfordringer

Det er tekniske utfordringer med å bygge solkraftanlegg i Vest- og Sentral-Afrika.

Derfor bygde Scatec Solar et pilotanlegg i byen Mopti i Mali i mars. Her tester de hvordan svært høye temperaturer, samt sand og støv påvirker effektiviteten til solcellepanelene.

En annen utfordring er de lokale strømnettene. Hvordan håndterer de svingningene i produksjonen som følge av vekslende sol- og skyforhold?

Det skal selskapet finne ut av når de nå bygger et nytt fullskalaanlegg på rundt 10 MW.

Les også:

– Blodbadet er bra for solindustrien

Tror på ny solindustri i Glomfjord 

Nytt marked

Prisen på et anlegg som produserer 10 MW er beregnet til 25–30 millioner euro (opptil 230 millioner kroner).

Det er ikke lett å skaffe investorer til slike prosjekter når man går inn i et helt nytt marked. Nettopp det håper Osmundsen avtalen med IFC skal hjelpe dem med.

– Veien videre er å fremforhandle avtaler i høst, slik at vi kan bygge det første anlegget i første halvår av 2013, sier han.

Bernie Sheahan er IFCs sjef for infrastruktur i Afrika og Latin-Amerika. Han har stor tro på samarbeidet.

– Solkraft har et stort potensial, men har til nå vært lite attraktivt i Afrika. Scatec Solar tar med seg solid kunnskap om solenergi og stor drivkraft til Afrika, noe som gjør dem til en ideell partner for oss, sier han.

Les også:

Solkraft dekket halvparten av Tysklands energibehov

Slik kan Norge forsyne Europa med energi

– Energiselskapene motarbeider solenergi

Statnett hjelper u-land

Vil ha mer norsk vannkraft i Nepal 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.