KARRIERE

Bytter ut diesel med sol

NTNU-studentene bak bedriften RESolar bytter ut dieselstrøm i Afrika med solkraft - til samme pris. I går ble de hedret.

17. apr. 2012 - 08:57

RESolar er en nyoppstartet studentbedrift som for tiden befinner seg i Nairobi, Kenya. Deres forretningsplan er å få flere bedrifter i Øst-Afrika til å bruke solenergi i stedet for diesel.

– Vi skal være totalleverandør av lånefinansierte småskala solcelleanlegg og energibesparende løsninger til Uganda, Tanzania og Kenya. De befinner seg utenfor det nasjonale strømnettet, og bruker dieselprodusert strøm i dag, sier Stian Mundal, en av grunderne bak selskapet.

Ifølge han skal nedbetalingen av lånet skje gjennom avdrag på samme sum som dagens dieselforbruk.

Juryens begrunnelse

Prisen på 50000 kroner ble delt ut mandag av olje og energiministeren Ola Borten Moe.

Juryen la vekt på at «RESolar har et forretningskonsept som har et stort potensiale for å kunne bli realisert i løpet av en kort tidshorisont og ha stor miljømessig påvirkning. Samtidig vil det og kunne bidra til å løse en av de største interessekonflikter i de siste klimaforhandlingene, nemlig balansen mellom behovet for reduksjon av klimagassutslipp og behovet for utvikling og økning i energiforsyning i utviklingsland.»

Juryen består av Hanne Risan Johnsen (Universitetet i Tromsø), Marianne Ryghaug (NTNU), Hans Hide (Rainpower), Sverre Skalleberg Gjerde (NTNU), Roger Beite Færestrand (Tekna/ansatt i Aker Solutions).

Les også: – Moralsk riktig å utvikle grønn teknologi

1200003872.jpg 

Jobber fra Kenya

De øvrige to i firmaet er Erik Thorp og Andreas Michelsen. Mundal og Michelsen er for tiden i Kenya hvor de undersøker markedet og skriver ferdig sine masteroppgaver om vestlige investeringer i fornybar energi i Øst-Afrika.

Thorp er igjen i Trondheim og jobber mot investorer og veileder.

– Sol har høye investeringskostnader. Det er generelt også mangel på kunnskap om fornybar energi i regionen. Ved hjelp av selskapet kan flere få tilgang på miljøvennlig strøm, sier Michelsen.

Studentene har hatt bratt læringskurve, men har i løpet av kort tid fått kontakt med flere investorer og bedrifter i Kenya som er interesserte i deres konsept.

Les også: – Vi kan bli et forbilde for Europa

Grønn fase

Grønn fases energipris ble opprettet i 2009 og deles ut til den beste ideen innenfor miljøvennlig energi blant studenter og stipendiater ved høyskoler og universiterer i Norge.

Målet med prisen er få flere til å jobbe og forske på miljøvennlig energi blant unge mennesker. Blant prisens støttespillere er Olje- og energidepartementet (OED) og Tekna.

Idehaverne bak RESolar er tidligere Point Carbon gründere Jørund Buen og Kristian Tangen fra Differ. De tok kontakt med Entreprenørskolen og fikk med seg studentene i 2011.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Anerkjennelsen av RESolar og prisen er på 50000 kroner er en viktig motivasjonsfaktor for grunderne.

– Så langt har selskapet og reisene vært finansiert av studielån og oppspart aksjekapital, så prispengene er et kjærkomment bidrag for oss tre studenter som "bootstrapper" seg gjennom hverdagen. Vi har fortsatt  store utfordringer og en bratt læringskurve foran seg, og setter derfor stor pris på tilliten fra juryen og tildelingen av Grønn Fases Energipris som gjør det enda mer motiverende å jobbe med en selvutviklet forretningsmodell i et nytt og spennende marked i vekst, sier prisvinnere.

Les også: Afrika søker norsk kompetanse

Norsk solkraft til Afrika

– Energiselskapene motarbeider solenergi

Statkraft selger solprosjekt 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.