SAMFERDSEL

Til sommeren vil det igjen være mulig å kjøre over Lågen på Tretten – nesten ett år etter brukollapsen

I sommer vil det endelig bli mulig å kjøre over Lågen på Tretten i Gudbrandsdalen igjen, men bruløsningen er kun midlertidig.

Denne uken starter arbeidet med å montere sammen delene til det som skal bli midlertidig bruforbindelse over Lågen og E6 på Tretten.
Denne uken starter arbeidet med å montere sammen delene til det som skal bli midlertidig bruforbindelse over Lågen og E6 på Tretten. Foto: Anders Foss Skjåk/Innlandet fylkeskommune/Scanpix
13. mars 2023 - 08:25

Syv måneder etter brukollapsen på Tretten jobbes det med å få på plass en midlertidig bru over Lågen i Gudbrandsdalen. 

Den midlertidige brua skal plasseres på fundamentene til den opprinnelige brua. I tillegg skal fylkeskommunen støpe to helt nye fundamenter. Samtidig som dette starter Statens Vegvesen denne uken monteringen av den midlertidige stålbrua på land.

Om alt går etter planen vil brua være ferdig montert i månedsskiftet april/mai. Siden det fremdeles er noe arbeid som gjenstår da, vil det først være mulig å kjøre over Lågen igjen nærmere sommeren. 

Fagverksbru i stål

Det er ikke første gang det etableres midlertidig bru over Gudbrandsdalslågen. Det ble også gjort under byggingen av Tretten bru for drøyt ti år siden. 

Den gangen fylte man ut en del i Lågen fra begge sider sånn at man fikk et hovedspenn på cirka 58 meter. Deretter ble det satt opp ei midlertidig fagverksbru i stål.

Om det er de samme elementene som vil bruke si denne omgangen er usikkert, men Statens Vegvesen har tidligere fortalt tu.no at det vil bli en 58 meter lang fagverksbru i stål med to spor. Kun et av sporene vil være åpent for biltrafikk.

Beredskapsbrua skal den tåle samme trafikklast som den opprinnelige brua. 

Usikkert hva som vil bygges

Når det vil være klart for bygging av ny permanent bru på Tretten er fremdeles usikkert. Det jobbes for tiden med å lokalisere den beste plasseringen for ny bru.

Den midlertidige stålbrua som som føres opp kan benyttes i flere år frem til dette.

Normalt kan bruene etableres på kort tid, som da Baddern bru på E6 i Nord-Troms kollapset i juni i 2022.

På grunn av utfordringen med vårflommer i området, har det tatt tid å få godkjenningen til å sette opp midlertidig bru over Lågen. 

Politiet på stedet under rivingen av Tretten bru 19. august 2022.
Les også

Regjeringen vil ta regningen for brukollapsen på Tretten

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.