SAMFERDSEL

Nå skal elbusser få en egen standard for lading

Bussprodusenter og teknologileverandører går sammen.

Pantograflading: Når en buss skal lades kjører den under ladestasjonen og så senkes en pantograf ned over elektrodene på taket. De er plassert slik at det holder å posisjonere bussen med en halv meters nøyaktighet i lengde- og sideretning.
Pantograflading: Når en buss skal lades kjører den under ladestasjonen og så senkes en pantograf ned over elektrodene på taket. De er plassert slik at det holder å posisjonere bussen med en halv meters nøyaktighet i lengde- og sideretning. Bilde: Siemens
15. mars 2016 - 12:21

Tre teknologileverandører og fire store busselskapet har blitt enige om en felles hurtigladestandard for busser.

De synes nok det går for tregt med de offisielle standardiseringsorganene som skal være i mål i Europa i 2019 og i verden i 2020.

Pantograf 

Mange byer er allerede i gang med testing av eksisterende systemer, og andre, slik som Oslo, vil etablere testruter for el-busser.

Stort sett dreier det seg om systemer som kan lade underveis på holdeplasser og endestasjoner.

Det finnes flere konkurrerende teknologier, men den som samarbeidspartnerne nå standardiserer på er en åpen løsning basert på en pantograf som senkes ned over bussen når den stopper på ladepunktet.

Der blir bussen forsynt med en ladeeffekt inntil 450 kW, og da skal det ikke mange minutter til før batteriene får nok strøm til å kjøre videre.

Ved å lade underveis på denne måten kan bussene klare seg med et langt mindre batteri som ellers ville tatt mye plass og økt bussvekten betraktelig.

Standard i koblingspunktet

Meningen er at tilkoblingspunktet til bussen både i pantografen og på busstaket skal være standardisert og at de elektriske parameterne skal være like, men at konkurrentene har stor frihet til å utforme både ladestasjonene og systemene ombord i bussen som de vil.

Pantografen kan være ulik og det elektriske systemet om bord i bussen kan være ulikt.  

– Det er bra for oss teknologiaktører at vi er blitt enige om en felles standard. Det sikrer at vi kommer raskere i gang. Det er også bra for de som nå er i ferd med å elektrifisere bussene. De kan gjøre valg med større trygghet og de kan kjøpe fra et marked hvor det konkurreres på løsninger og priser, sier leder for forretningsutvikling i Siemens Mobility, Christian Jahr.

Volvo satser tungt

– Vi bruker dette pantografbaserte ladesystemet i både våre fullelektriske og hybridbusser. I de fullelektriske bussene benytter vi fire batterier på 19 kWh og i hybridene bruker vi det samme batteriet, men bare et. Vi bruker teknologi fra både ABB og Siemens i bussene, sier informasjonssjef Helena Lind i Volvo Buses.

Selv om Volvo har levert slike busser en stund nå mener hun det er viktig å åpne standarden for konkurrenter slik at kundene ikke føler seg låst til en leverandør.

Vil bidra til standardising

Det at de fire bussleverandørene Irizar, Solaris, VDL og Volvo i tillegg til teknologileverandørene ABB, Heliox og Siemens nå kommer standardiseringsorganene i forkjøpet og inviterer andre produsenter til å bli med betyr ikke at de vil underminere standardiseringsprosessen.

De er mer enn villige til å dele erfaringer og bidra til den kommende prosessen som foregår i CEN/CENELEC og i ISO/IEC, som skal utarbeide den europeiske standarden.

Oslo i gang

– Ruter jobber for å nå målet om at kollektivtrafikken kun skal benytte fornybar energi i løpet 2020. Vi er opptatt å velge de teknologiske løsningene som er best på lang sikt, og elektrisitet peker seg ut som et godt alternativ for fremtiden. Målet er at om lag 60 prosent av bussene i Oslo skal gå på elektrisitet i 2025. Alle initiativ og standardiseringer som kan bidra til å gjøre ladeinfrastrukturen lettere tilgjengelig, vil være en trygghet for våre operatører og positivt for Ruters måloppnåelse, sier prosjektleder for Fossilfri 2020 i Ruter, Pernille Aga.  

Det er ingen tvil om at Oslo er godt i gang med planleggingen av elbusser.

Ruter-sjefen Bernt Reitan Jenssen har tidligere sagt til Teknisk Ukeblad at det pantografbaserte systemet er det mest aktuelle for den norske hovedstaden.

Avtalen mellom buss og teknologileverandørene gjør nok valget enda lettere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.